Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2022)  (Przeczytany 70859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2022)
« Odpowiedź #90 dnia: Marca 23, 2022, 13:29 »
Mamy zaraz spacer EVA-80:

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #91 dnia: Marca 23, 2022, 14:05 »
Początek oficjalnie o 13:32 czasu polskiego...
"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #92 dnia: Marca 23, 2022, 20:36 »
Koniec spaceru o godzinie 20:26 czasu polskiego po 6 godzinach i 54 minutach pracy.

Statystyka spaceru w załączniku:
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2022, 20:59 wysłana przez mss »
"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Online artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 02, 2022, 10:21 »
Rosja kończy współpracę przy międzynarodowej stacji kosmicznej.

https://twitter.com/space_osint/status/1510163315972087810

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 02, 2022, 10:21 »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #94 dnia: Kwietnia 02, 2022, 10:40 »
Tak, Rogozin w całej serii ćwierknięć wyłożył swoje podejdzie do tematu. W sumie kilka odcinków po rosyjsku, zatem dla wygody scalam to w tłumaczeniu wujka Gugla. Żadnej decyzji oczywiście jeszcze nie ma, bo tę może podjąć tylko Putin, a co on zrobi, to wielka niewiadoma w obliczu coraz poważniejszych obaw o stan jego umysłu.

Szef NASA senator Nelson, szef Europejskiej Agencji Kosmicznej Josef Aschbacher i szef Kanadyjskiej Agencji Kosmicznej Lisa Campbell odpowiedzieli na mój apel do nich o zniesienie sankcji wobec szeregu przedsiębiorstw w Rosji. przemysł rakietowy i kosmiczny.

Odpowiedzi amerykańskie i kanadyjskie są prawie kopią. W szczególności list Billa Nelsona stwierdza, że ​​„NASA będzie nadal współpracować z odpowiednimi agencjami federalnymi i amerykańskimi w celu ułatwienia dalszej współpracy w ramach ISS i jej funkcjonowania, w tym wszelkiej niezbędnej współpracy w ramach programu ISS przy wsparciu JSC „Central Research Institute Mechanical Engineering ” (JSC „TsNIIMash”) i JSC „RCC” Progress ”. Utrzymanie bezpiecznych i udanych operacji ISS pozostaje priorytetem dla Stanów Zjednoczonych”.

W odniesieniu do odpowiedzi Europejskiej Agencji Kosmicznej Josef Aschbacher pełnił funkcję listonosza, potwierdzając, że nie rozwiązuje takich spraw, i dlatego skierował mój apel do państw członkowskich UE. To znaczy, mamy czekać, aż biurokracje wszystkich 28 krajów UE zechcą przeczytać list Roskosmosu. Do tego czasu albo osioł umrze, albo ISS umrze z powodu własnej śmierci.

Niemniej stanowisko naszych partnerów jest jasne: sankcje nie zostaną zniesione. Jednocześnie, obawiając się zerwania współpracy na ISS, gdzie rola Rosji ma fundamentalne znaczenie dla zapewnienia żywotności i bezpieczeństwa stacji, zachodni partnerzy dają jasno do zrozumienia, że ​​w rzeczywistości sankcje w zakresie pracy w interesie ISS nie zadziałają.

Uważam, że taki stan rzeczy jest niedopuszczalny. Sankcje ze Stanów Zjednoczonych, Kanady, Unii Europejskiej i Japonii mają na celu zablokowanie działalności finansowej, gospodarczej i produkcyjnej naszych przedsiębiorstw high-tech. Celem sankcji jest zabicie rosyjskiej gospodarki, pogrążenie naszych ludzi w rozpaczy i głodzie oraz rzucenie naszego kraju na kolana. Oczywiste jest, że nie będą w stanie tego zrobić, ale intencje są jasne. Dlatego uważam, że przywrócenie normalnych relacji między partnerami w Międzynarodowej Stacji Kosmicznej i innych wspólnych projektach jest możliwe tylko przy całkowitym i bezwarunkowym zniesieniu nielegalnych sankcji.

Konkretne propozycje Roskosmosu dotyczące terminów zakończenia współpracy w ramach ISS z agencjami kosmicznymi Stanów Zjednoczonych, Kanady, Unii Europejskiej i Japonii zostaną w najbliższym czasie zgłoszone kierownictwu naszego kraju.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #95 dnia: Kwietnia 02, 2022, 12:01 »
Chyba tego się można było spodziewać. Ciekawe co przyniesie przyszły tydzień. Może szybszy powrót Sojuza na Ziemię? :)

gszczepa

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Kwietnia 02, 2022, 12:52 »
Tylko pytanie czy to coś więcej niż tylko gromkie ogłoszenia, których już trochę było.

ISS bez Rosjan sobie poradzi, zwłaszcza że w końcu nawet i Starliner poleci. Natomiast dla Rosji to ostatnie już chyba miejsce robienia czegoś spektakularnego, co można chociażby pokazać w telewizji.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #97 dnia: Kwietnia 02, 2022, 12:55 »
Chyba tego się można było spodziewać. Ciekawe co przyniesie przyszły tydzień. Może szybszy powrót Sojuza na Ziemię? :)

Wcale nie jestem pewien, czy Rosja rzeczywiście chce odejść z ISS, bo i po co. Ale jeśli tak, to myślę, że będą swoje odejście powoli celebrować, tak by cały świat się dowiedział, że bez Rosji nie da sobie rady. Bo jak już naprawdę odejdą, to świat może się przekonać, że to nie był prawda. Zatem myślę, że jeśli będą odchodzić, to potrwa to przynajmniej kilka miesięcy, a wtedy wojna może się już skończy i można będzie rozpocząć dyskusje o cofaniu sankcji. Na razie mamy tylko ćwierknięcia z hałasem zapowiadające, że będzie złożone pismo do prezydenta...

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #98 dnia: Kwietnia 02, 2022, 23:47 »
Nie będzie IMHO żadnego cofania sankcji. Pomijając kwestie (...)

---

Wyciąłem treści dotyczące wojny i geopolityki.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2022, 16:21 wysłana przez docktor »
"Space is hard"

Offline juram

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #99 dnia: Kwietnia 03, 2022, 11:31 »
Człowieku, to nie jest forum o polityce. Nie po to tu jestem, czytam i czasem piszę, żeby oglądać takie kwiatki. Są przecież inne fora.  ::) 

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #100 dnia: Kwietnia 03, 2022, 16:20 »
Racja, sorry. Ale chciałem tylko uzasadnić pierwsze zdanie.
"Space is hard"

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #101 dnia: Kwietnia 03, 2022, 18:28 »
Postarajmy się maksymalnie dużo informacji linkować, by było wiadomo co może się wydarzyć w najbliższych dniach.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #102 dnia: Kwietnia 04, 2022, 21:51 »
Rogozin udzielił wywiadu chińskiej telewizji CGTN. Jak zwykle farmazony, ale jedno zdanie jeszcze mnie zdołało zaskoczyć:

Russia's role is vital. Only Russia's Soyuz spacecraft can transport American, European, Canadian, Japanese astronauts and their guests. Soyuz is irreplaceable, because America doesn't have any spacecraft.

Aż sprawdziłem datę wywiadu, bo brzmi jakby był sprzed przynajmniej dwóch lat, ale nie: "12:59, 04-Apr-2022". W Rosji może i nie, ale przecież w Chinach musieli słyszeć o Dragonie. Pewno tak to już będzie się mielić...

https://news.cgtn.com/news/2022-04-03/VHJhbnNjcmlwdDY0MTY1/index.html.

Offline Lion97

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #103 dnia: Kwietnia 04, 2022, 22:18 »
Rogozin udzielił wywiadu chińskiej telewizji CGTN. Jak zwykle farmazony, ale jedno zdanie jeszcze mnie zdołało zaskoczyć:

Russia's role is vital. Only Russia's Soyuz spacecraft can transport American, European, Canadian, Japanese astronauts and their guests. Soyuz is irreplaceable, because America doesn't have any spacecraft.

Aż sprawdziłem datę wywiadu, bo brzmi jakby był sprzed przynajmniej dwóch lat, ale nie: "12:59, 04-Apr-2022". W Rosji może i nie, ale przecież w Chinach musieli słyszeć o Dragonie. Pewno tak to już będzie się mielić...

W Rosji na pewno słyszeli o Dragonie, bo w misji Crew-5 miała polecieć Anna Kikina, a ze względu na rozpoczęta przez Rosję wojnę na Ukrainie zastąpi ja ktoś inny. A szkoda bo mogli zobaczyć jaka przepasz technologiczna dzieli stare Soyuzy, a nowe, nowoczesne Dragony.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #104 dnia: Kwietnia 05, 2022, 09:30 »

Wniosek prosty. Ruski zegarek Rogozin'a wskazywał datę 01-04.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #104 dnia: Kwietnia 05, 2022, 09:30 »