Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2022)  (Przeczytany 70894 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2022)
« Odpowiedź #105 dnia: Kwietnia 06, 2022, 11:13 »
Rozpiska NASA TV wskazuje, że 18 i 28 kwietnia będą dwa rosyjskie spacery kosmiczne. Ich celem jest z pewnością przygotowanie MLM Nauka do służy z resztą ISS.

Takie moje małe spekulacje:
- ich wykonanie oznaczać będzie, że Rosja ma zamiar dalej się udzielać przy ISS
- ich wykonanie oznacza, że nie będzie pomysłu odłączenia MLM Nauka od reszty stacji
- no i ciekawe, czy jakieś propagandowe zdania lub symbole się nie pojawią...

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #106 dnia: Kwietnia 06, 2022, 12:07 »
Rozpiska NASA TV wskazuje, że 18 i 28 kwietnia będą dwa rosyjskie spacery kosmiczne. Ich celem jest z pewnością przygotowanie MLM Nauka do służy z resztą ISS.

Takie moje małe spekulacje:
- ich wykonanie oznaczać będzie, że Rosja ma zamiar dalej się udzielać przy ISS
- ich wykonanie oznacza, że nie będzie pomysłu odłączenia MLM Nauka od reszty stacji
- no i ciekawe, czy jakieś propagandowe zdania lub symbole się nie pojawią...

W ostatnim wywiadzie dla chińskiej TV Rogozin powiedział, że myślą (przynajmniej Rosjanie) o budowie wspólnego modułu chińsko-rosyjskiego dla CSS. Gdyby tak rzeczywiście miało być, to by znaczyło, że nie będzie ROSS, a więc rosyjskie moduły ISS nie byłyby już do niczego potrzebne... Ale to raczej za kilka lat, jeśli w ogóle.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: Kwietnia 06, 2022, 14:15 »
W ostatnim wywiadzie dla chińskiej TV Rogozin powiedział, że myślą (przynajmniej Rosjanie) o budowie wspólnego modułu chińsko-rosyjskiego dla CSS.

Jak Rosjanie mieliby do tej stacji latać? Jak dla nich, inklinacja trochę za niska.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #108 dnia: Kwietnia 06, 2022, 16:44 »
Borysie, w najgorszy możliwy sposób - jako pasażerowie...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #108 dnia: Kwietnia 06, 2022, 16:44 »

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #109 dnia: Kwietnia 06, 2022, 16:45 »
Jak Rosjanie mieliby do tej stacji latać? Jak dla nich, inklinacja trochę za niska.

Z Chin.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #110 dnia: Kwietnia 06, 2022, 16:51 »
Robi się mały OT, ale to chyba byłby symbol upadku rosyjskiego sektora kosmicznego, że Rosja by dostarczyła jakiś tam moduł do Chin, który by poleciał na chińskiej rakiecie do chińskiej stacji, gdzie dotrą tylko chińskie statki kosmiczne.

Chyba aż takiej fantastyki w formie wyrzutni dla Sojuzów w Chinach nikt nie przewiduje? ;)

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #111 dnia: Kwietnia 06, 2022, 17:00 »
Robi się mały OT, ale to chyba byłby symbol upadku rosyjskiego sektora kosmicznego, że Rosja by dostarczyła jakiś tam moduł do Chin, który by poleciał na chińskiej rakiecie do chińskiej stacji, gdzie dotrą tylko chińskie statki kosmiczne.

Chyba aż takiej fantastyki w formie wyrzutni dla Sojuzów w Chinach nikt nie przewiduje? ;)

Dowiemy się po 9.05.2022. Ale raczej nic się nie zmieni. Sankcje i tak zaraz się skończą.

gszczepa

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: Kwietnia 06, 2022, 19:36 »
Teoretycznie można sobie wyobrazić wariant zbliżony do EuroSojuza. Czyli rosyjską rakietę startującą z chińskiego kosmodromu. Ale przyznam że sam kompletnie w to nie wierzę.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #113 dnia: Kwietnia 06, 2022, 20:39 »
Na Forum NSF ktoś skomentował - cytuję z pamięci - że bardziej prawdopodobne niż to, że Rosja poleci Sojuzem na CSS, jest że lot Sojuza MS-21 będzie ostatnim rosyjskim lotem załogowym. Tutaj chyba nawet nie chodzi o techniczną możliwość, ale że Rosja chce pokazać światu, że ma rożne opcje na stole i może przebierać: może ROSS, może rosyjska część CSS, a może też zaskoczyć i łaskawie zostać na ISS by dobrodusznie uratować biednych Amerykańców przed utratą ich stacji... Ale tak naprawdę, na teraz to może albo zostać na ISS, albo zawiesić swój program załogowy.

Jakkolwiek to się potoczy, obecne wydarzenia znajdą się w przyszłych książkach o historii astronautyki. Obyś żył w ciekawych czasach!

gszczepa

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: Kwietnia 06, 2022, 21:27 »
3 czerwca 2022 planowany jest start kolejnego Progressa.
To będzie konkretny punkt pomiaru perspektyw dalszej współpracy.
Osobiście obstawiam że wszystko pójdzie zgodnie z planem.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #115 dnia: Kwietnia 06, 2022, 22:47 »
3 czerwca 2022 planowany jest start kolejnego Progressa.
To będzie konkretny punkt pomiaru perspektyw dalszej współpracy.

Progresy na pewno będą latać, dopóki na stacji będzie rosyjska załoga.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #116 dnia: Kwietnia 07, 2022, 10:59 »
Sądzę, że raczej głupotą nawet dla Rosjan by było sprowadzanie obecnej załogi niebawem. Bardziej można założyć, że obecny Sojuz wróci na Ziemię i to będzie tyle. Raczej dla Roskosmos jest to szansa na dalsze "negocjacje", znaczy się naciski w sprawie "niesprawiedliwych sankcji".

Offline NewMan

• Senior
« Odpowiedź #117 dnia: Kwietnia 08, 2022, 22:50 »
Wiem, że nie najlepszy wątek do tej informacji, ale chyba nie ma lepszego.

O 14 osobach przebywających w kosmosie jednocześnie pisaliśmy w zeszłym roku w wątku o Dragonie Inspiration 4.
Wówczas przez niewiele ponad dobę (29 i pół godziny - początek lotu Inspiration4 i końcówka lotu Shenzhou-12) było po raz pierwszy tyle osób na orbicie.
Natomiast wcześniej o liczbie osób przebywających w kosmosie pisaliśmy właśnie w wątku o Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (w 2021).
Dlatego teraz piszę tutaj.

Mamy od dziś w kosmosie znowu 14 osób jednocześnie:
7 na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej,
4 w drodze na tę Stację - od jutra na jej pokładzie,
3 na Chińskiej Stacji Kosmicznej.

Pewnie ten stan potrwa tym razem kilka dni, choć znowu wygląda na to, że Shenzhou-13 może wrócić na Ziemię w czasie lotu "prywatnego" Dragona.

NewMan

gszczepa

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: Kwietnia 09, 2022, 11:45 »
Mam nadzieję że niedługo ten rekord będzie pobity. Axiom ma docelowo latać z pięcioma osobami na pokładzie.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #119 dnia: Kwietnia 09, 2022, 12:57 »
Mamy od dziś w kosmosie znowu 14 osób jednocześnie

Jakie są szanse na pobicie tego rekordu?

Jesienią po raz pierwszy wymiana załogi CSS ma odbyć się na zakładkę, i to stworzy szansę. Jeśli ten kilkudniowy (chyba) okres nałoży się z wymianą na zakładkę Sojuzów albo Dragonów (ewentualnie z lotem Polaris Down), to będziemy mieć na orbicie równocześnie odpowiednio 16 albo 17 astronautów.

Te loty zakładkowe są krótkie, krótki też będzie lot Polaris, a na razie nie znamy dokładnych dat, ale jakaś szansa jest.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #119 dnia: Kwietnia 09, 2022, 12:57 »