Tomek, jeśli tak było jak piszesz to na kompie na pewno zobaczysz Starlink-train (ewentualnie dopiero po "podciągnięciu świateł" w DaVinci).
U mnie w Lublinie wyglądało to tak jak na zrzucie z filmu 4K (załacznik nr 1). Na drugim załączniku symulacja ze Stellarium na tę samą chwilę co zrzut z filmu, czyli 21:43:35 (15-05-2022), kiedy "pociąg" zbliżał się do Arktura (to ta jasna gwiazda z lewej strony, w dolnej części kadru). Jak widać flary nie były dużo jaśniejsze od Beta Com (4.20 mag bez ekstynkcji), nad którą train kończy właśnie przelot na foto. Średnią jasność satelitów z promieni rozproszonych szacuję na ok. 6-5 mag, więc przynajmniej u mnie nie było szansy na obserwację Starlink-train gołym okiem, zwłaszcza przy wyjątkowo niekorzystnym LP (miasto i Księżyc w pełni). Oczywiście lornetką Starlink-train byłby do wychwycenia, ale trzeba być dobrze przygotowanym do obserwacji, czyli wcześniej dokładnie obejrzeć symulację przelotu w Stellarium dla naszej miejscówki (obczaić charakterystyczne, jasne gwiazdy w pobliżu przelotu), żeby wiedzieć gdzie dokładnie skierować lornetką czy kamerą na daną chwilę czasu. Jeśli tego nie zrobimy, to nie ma co liczyć, że tak słabe satelity złapiemy w mieście na czuja, zwłaszcza, że niedługo po starcie przelot jest szybki i nie ma czasu na poszukiwania. Bez przygotowania lornetka też niewiele pomoże. Wygląda na to, że SpaceX cały czas pracuje nad ukryciem satelitów już zaraz po starcie, czyli aktualizuje (prawdopodobnie) oprogramowanie służące do obracania satelitów w czasie wznoszenia tak, aby ustawiały się jak najszybciej w kierunku Słońca na sztorc (panelami i body). Osłony anten są potrzebne i skuteczne dopiero na orbicie operacyjnej kiedy solary są ustawione względem body jak płetwa rekina i większość flar może pochodzić wtedy od samych anten, które muszą być skierowane wtedy w kierunku Ziemi (satelita musi robić to do czego został stworzony), a nie od paneli solarnych, jak w czasie podnoszenia orbity, kiedy względem satelity są w pozycji "otwartej książki".
Może dzisiaj (16-05) uda się jeszcze jakiś filmik machnąć, to obróbkę zrobię łącznie, ale pewnie w innym terminie, bo u mnie w chałupie zaczyna się aktualnie robić jak po spaleniu (remont)!