Autor Wątek: Starlink - konstelacja SpaceX - wątek obserwacyjny.  (Przeczytany 167143 razy)

Offline TomIR

• Weteran
Odp: Starlink - konstelacja SpaceX - wątek obserwacyjny.
« Odpowiedź #135 dnia: Maja 15, 2022, 19:00 »
Jeśli nic nie pokręciłem, to wg TLE tuż po 23:00 wczoraj powinien był być widoczny przelot drugiego stopnia Falcona zaraz po starcie z wejściem w cień ok. 23:04:30. Próbowałem obserwować, ale niestety były tylko małe prześwity w chmurach i nic nie zobaczyłem :(. Jak na razie jednak niebo wygląda dobrze na wieczorny przelot sznurka G4-15 :).
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2022, 19:02 wysłana przez TomIR »

Offline Sokole Oko

• Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #136 dnia: Maja 15, 2022, 19:11 »
Północ też w gotowości :)
Dwie i pół godziny do przelotu. 22 godziny od startu, jest szansa na coś efektownego... Chyba że nawet teraz będą już ustawione osłonami do Słońca.

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
  • .: I love comets :.
« Odpowiedź #137 dnia: Maja 15, 2022, 19:56 »
Też czekam  :)

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #138 dnia: Maja 15, 2022, 20:02 »
U mnie niebo OK! (odpukać w niemalowane, tfu, tfu).  ;)
Pozdrowienia z Lublina: Jurek (suchyy).

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #138 dnia: Maja 15, 2022, 20:02 »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #139 dnia: Maja 15, 2022, 20:50 »
Oglądając symulację przelotu Starlink-train G4-15, widzę, że w awangardzie leci Starlink-3891 - "pociąg" będzie gęsty i szybki! Niestety niebo zaczyna u mnie przechodzić z błękitu w mleko!  >:(

Offline TomIR

• Weteran
« Odpowiedź #140 dnia: Maja 15, 2022, 23:23 »
Otóż uprzejmie donoszę, że... nie widziałem znowu nic >:(. Niczego nie złapał też aparat.

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #141 dnia: Maja 15, 2022, 23:57 »
U mnie też Starlinki były bardzo słabe, gołym okiem niewidoczne w warunkach miejskich, zwłaszcza przy Księżycu świecącym wprost w oczy (w Lublinie wysoki przelot był przez nieboskłon południowy)! Za to Starlink-train utrwalił się na filmie robionym całkowicie "w ciemno", ale bez rewelacji. Kilka szt. satelitów puściło troszkę jaśniejsze flary, ale najciekawsze były pręty sprzęgające (Falcon 9 DEB). Utrwaliły się wszystkie cztery. Dwa leciały tuż przed "pociągiem", a dwa pozostałe za - tradycyjnie puszczały co ok. 5-6 sekund wyjątkowo jasne błyski (jaśniejsze tym razem niż flary od samych satelitów)!  :o Nie wiem kiedy będę miał czas na obróbkę filmu, jak zrobię to zapodam linka.
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2022, 00:00 wysłana przez suchyy »

Offline Sokole Oko

• Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #142 dnia: Maja 16, 2022, 07:41 »
Ostatnio przy G4-16 byłem w szoku odnośnie jasności flar na koniec przelotu, tym razem byłem w szoku co do "jasności" sznurka mniej niż dobę od startu. Otóż nie dostrzegłem ani jednego satelity przez jakikolwiek moment przelotu, od wzejścia na zachodzie przez górowanie w Lwie po wejście w cień na wschodzie - nic, zero, null. Ani jednej flary od satelitów czy prętów mocujących. Aparat na 99% też nic nie zarejestrował, ale przyznaję że jeszcze niezbyt dokładnie to sprawdziłem bo przejrzałem pobieżnie na ekraniku zamiast wgrać na komp. Nie jestem w stanie zrzucić całej (część owszem) winy na Łysolka, którego działanie rozświetlające było zaskakująco silne nawet jak na pełnię - być może w połączeniu z białymi nocami efekt się skumulował. W jakiejś mierze na pewno był on sprawcą niewidoczności Starlink-train, ale trudno mi po jednorazowym takim przypadku ferować wyroki na ile to wyłącznie jego sprawka, a na ile dalszy postęp SpaceX w redukowaniu blasku satelitów możliwie szybko po starcie, zwłaszcza widząc Wasze relacje z przeciwległego końca Polski, gdzie też było podobnie. Dziś prawdopodobnie znowu aura dopisze, ale Księżyc między 21:50 a 21:57 będzie jeszcze pod horyzontem, więc może uda się poczynić jakieś porównanie.

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #143 dnia: Maja 16, 2022, 10:55 »
     Tomek, jeśli tak było jak piszesz to na kompie na pewno zobaczysz Starlink-train (ewentualnie dopiero po "podciągnięciu świateł" w DaVinci).

U mnie w Lublinie wyglądało to tak jak na zrzucie z filmu 4K (załacznik nr 1). Na drugim załączniku symulacja ze Stellarium na tę samą chwilę co zrzut z filmu, czyli 21:43:35 (15-05-2022), kiedy "pociąg" zbliżał się do Arktura (to ta jasna gwiazda z lewej strony, w dolnej części kadru). Jak widać flary nie były dużo jaśniejsze od Beta Com (4.20 mag bez ekstynkcji), nad którą train kończy właśnie przelot na foto. Średnią jasność satelitów z promieni rozproszonych szacuję na ok. 6-5 mag, więc przynajmniej u  mnie nie było szansy na obserwację Starlink-train gołym okiem, zwłaszcza przy wyjątkowo niekorzystnym LP (miasto i Księżyc w pełni). Oczywiście lornetką Starlink-train byłby do wychwycenia, ale trzeba być dobrze przygotowanym do obserwacji, czyli wcześniej dokładnie obejrzeć symulację przelotu w Stellarium dla naszej miejscówki (obczaić charakterystyczne, jasne gwiazdy w pobliżu przelotu), żeby wiedzieć gdzie dokładnie skierować lornetką czy kamerą na daną chwilę czasu. Jeśli tego nie zrobimy, to nie ma co liczyć, że tak słabe satelity złapiemy w mieście na czuja, zwłaszcza, że niedługo po starcie przelot jest szybki i nie ma czasu na poszukiwania. Bez przygotowania lornetka też niewiele pomoże. Wygląda na to, że SpaceX cały czas pracuje nad ukryciem satelitów już zaraz po starcie, czyli aktualizuje (prawdopodobnie) oprogramowanie służące do obracania satelitów w czasie wznoszenia tak, aby ustawiały się jak najszybciej w kierunku Słońca na sztorc (panelami i body). Osłony anten są potrzebne i skuteczne dopiero na orbicie operacyjnej kiedy solary są ustawione względem body jak płetwa rekina i większość flar może pochodzić wtedy od samych anten, które muszą być skierowane wtedy w kierunku Ziemi (satelita musi robić to do czego został stworzony), a nie od paneli solarnych, jak w czasie podnoszenia orbity, kiedy względem satelity są w pozycji "otwartej książki".

Może dzisiaj (16-05) uda się jeszcze jakiś filmik machnąć, to obróbkę zrobię łącznie, ale pewnie w innym terminie, bo u mnie w chałupie zaczyna się aktualnie robić jak po spaleniu (remont)!
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2022, 18:40 wysłana przez suchyy »

Offline maackn

• Pełny
  • OLX'em i metanem!
« Odpowiedź #144 dnia: Maja 16, 2022, 19:57 »
Witam. A są dziś szanse na obserwacje na pomorzu? Wczoraj o 21:5x było już chyba za jasno i nic nie widziałem. :(

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #145 dnia: Maja 16, 2022, 19:59 »
     Symulacja dzisiejszego przelotu, widziana z Lublina w chwili gdy awangarda (czyli Starlink-3868, który zdetronizował wczorajszego 3891), rozpoczyna przelot już po górowaniu ok. 5° nad gwiazdą Spika w gwiazdozbiorze Panny. Jeśli dopisze pogoda (póki co jest gorzej niż wczoraj) to kamerę umieszczę na moim balkonowym montażu na sztywno i zrobię 8 minutowy film 4K (4 min przed i po przelocie), aby utrwalić (bez drgawek - wczoraj filmowałem z ręki) oprócz Starlink-train wszystkie cztery sztuki Falcon 9 DEB. Aparat będzie robił swoje, a ja będę obserwował gwiazdozbiór Panny lornetką. 8) Jeśli ktoś w Lublinie chciałby spróbować zobaczyć "pociąg Starlink" na dwie doby po starcie, to zgodnie z poniższą wizualizacją musi skierować lornetkę ok. 5° nad Spikę, czyli widoczną nieźle z miasta niebieskawą gwiazdę (ok. 27° nad południowym horyzontem - nie pomylić z jaśniejszym, ale pomarańczowym Arkturem, znajdującym się znacznie wyżej i lekko na lewo od Spiki). Zaraz sprawdzę jak jest na Pomorzu (gdzie konkretnie?).
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2022, 20:07 wysłana przez suchyy »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #146 dnia: Maja 16, 2022, 20:58 »
Sprzęt przygotowany (foto robione zwykłą komórka - oświetlenie czołówką), ale niebo w tej chwili takie sobie!  :( Może się jeszcze poprawi?  ???
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2022, 21:01 wysłana przez suchyy »

Offline Sokole Oko

• Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #147 dnia: Maja 16, 2022, 21:40 »
Również w gotowości. Obserwuje z okna, nastawiam się najwyżej na górowanie i ostatnie 2 minuty przed wejściem w cień. Chmur trochę jest, ale są mocno postrzępione. Widzę Spikę, przy której Starlink-train będzie przelatywać tuż po górowaniu. Mimo, że warunki miejskie to widać różnicę na plus pod względem ciemności nieba na tle wczorajszego wieczoru. Może coś z tego da...

A nagranie z wczoraj jednak nic nie złapało. Nawet po agresywnej obróbce i zmasakrowaniu nagrania suwakami kontrastów i tym podobnych. Zobaczymy za 10 minut...

Offline maackn

• Pełny
  • OLX'em i metanem!
« Odpowiedź #148 dnia: Maja 16, 2022, 22:03 »
Obserwacja z pomorza zaliczona! Choć tylko na odcinku nieba szerokości 4-5 palców wyciągniętej ręki.  :)

Offline TomIR

• Weteran
« Odpowiedź #149 dnia: Maja 16, 2022, 22:08 »
Również z Krakowa przelot był widoczny, ale tylko kilka pierwszych sztuk było jasnych i widocznych gołym okiem.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #149 dnia: Maja 16, 2022, 22:08 »