Autor Wątek: Misja minimalna - miejsce i czas startu  (Przeczytany 143770 razy)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
Odp: Misja minimalna - miejsce i czas startu
« Odpowiedź #150 dnia: Kwietnia 14, 2011, 12:39 »
Będę miał ze sobą cztery krótkofalówki ekip pościgowych.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #151 dnia: Kwietnia 14, 2011, 13:29 »
Jaki jest zasięg tych krótkofalówek?

PS. Maquis - sprawdź maila na dżimejlu

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #152 dnia: Kwietnia 14, 2011, 14:27 »
U mnie powiało optymizmem. Samochód jest już prawie naprawiony. Miał urwaną półoś. Wymienianą zresztą stosunkowo niedawno w autoryzowanym serwisie.
Jest więc szansa, że też będę ścigał balon. Zrobiłem sobie moją indywidualną checklistę na start i na razie mam już na niej 23 pozycje.  :o
Nie będę Wam całej cytował, ale z takich rzeczy, które moim zdaniem warto zabrać dopisałem lornetkę - może się przydać do wypatrywania spadochroniarza w miejscu lądowania.  No i warto zabrać jakiś sprzęt do rejestracji całej imprezy - aparat, może kamerę.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2011, 14:29 wysłana przez Lampka »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #153 dnia: Kwietnia 14, 2011, 14:33 »
Dzięki Lampko za wieści!

Tymczasem najnowsza prognoza na niedzielę (new.meteo.pl):
- temperatura około 10 stopni C
- zachmurzenie - około 100 % :P
- bez opadu
- wiatr - około 12 km/h

meteoblue.com podaje, że w niedzielę z rana może padać deszcz, ale po 8 rano jest chyba ledwo 20% szans na to.

Nie jest źle dla godziny 10:00 CEST a o 12:00 CEST jest jeszcze lepiej! :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #153 dnia: Kwietnia 14, 2011, 14:33 »

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #154 dnia: Kwietnia 14, 2011, 14:55 »
Na ICM-ie podają, że podstawa chmur może być koło 5 km. Trochę może więc pośledzimy lot balonu zanim zniknie w chmurach.
Przy ziemi ma wiać z zachodu. Czyli jedziemy na Warszawę. Chyba, że wyżej będą inne kierunki modne.
Na meteoblue.com znalazłem takie dziwne diagramy dla Włocławka. Czy tam nie ma zaznaczonych kierunków wiatrów i temperatur na różnych wysokościach?
Coś nie mogę znaleźć objaśnień, ale ten kolorowy wykres zdaje się coś takiego pokazywać.
http://www.meteoblue.com/en_GB/maps/newwindow.php?pic=uploads/meteobluedata/pub/nmm22/meteograms/00WLOC.png
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2011, 15:05 wysłana przez Lampka »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #155 dnia: Kwietnia 14, 2011, 16:28 »
Jaki jest zasięg tych krótkofalówek?

PS. Maquis - sprawdź maila na dżimejlu

Korekta - będę miał sześć krótkofalówek, cztery o zasięgu maksymalnym około 5 km i dwie około 7 km.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #156 dnia: Kwietnia 14, 2011, 18:31 »
Tylko ustawcie se jakis daleki kanal od tego na ktorym bedzie nadawana telemetria!
Aha i w zabudowanym na więcej jak 500m zasiegu nie liczcie. Wszystkie PMRy jakie mialem w lapach byly zle zestrojone ze soba.

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #157 dnia: Kwietnia 14, 2011, 21:23 »
Ważna informacja dotycząca organizacji miejsca startu. Przed chwilą zadzwoniła do mnie pani Wielbińska z biura festiwalu, która przekazała mi kilka istotnych informacji. Pierwsza dotyczy miejsca startu. Tu są zdjęcia z numerkami miejsc: https://picasaweb.google.com/lampka/MiejsceStartuBalonu
Miejsce startu określone na moich zdjęciach numerem 1 jest z punktu widzenia uniwersytetu nie do przyjęcia. Ze względu na biegnący tędy ciąg komunikacji pieszej. Pani wskazała nam na miejsce startu zachodni brzeg basenu, a konkretnie miejsce, które oznaczyłem na ostatnim zdjęciu numerem 3.  Tam są takie klomby z iglakami, ale zasadniczo miejsce jest OK. Jedyny problem, to fakt, że nie można tam wjechać samochodem. No i tu przedstawiłem nasze ewentualne zastrzeżenia, co do oddalenia samochodów, konieczności przeniesienia sprzętu, ograniczonej ilości samochodów z pozwoleniami itp. I tu dochodzimy do drugiej informacji. Nowych zasad dojazdu naszych samochodów na miejsce. Otóż nie musimy już podawać numerów rejestracyjnych swoich samochodów. Wystarczą identyfikatory na szyję, które w wystarczającej ilości pobrałem w biurze festiwalu. Wjeżdżamy na miejsce w okolicach numeru 1, tam, gdzie na zdjęciu piątym widać kilka samochodów i tam parkujemy. Mówię tu o wszystkich organizatorach. Spokojnie tam można zaparkować wszystkie samochody z Warszawy, Gdańska i mój.
https://picasaweb.google.com/lampka/MiejsceStartuBalonu#5595514854544464786
Gdyby były jakieś problemy z tym miejscem albo z ochroniarzami, w odległości kilkunastu metrów od samochodów jest biuro festiwalu (na parterze wysokiego budynku nad cyfrą 1), w którym możemy załatwiać różne sprawy, coś w miarę potrzeb wydrukować itp.
Lokalizacja numer 3 jest o kilka schodków poniżej naszego wyznaczonego parkingu, ale za to jest w lepszym zasięgu kamer UMK TV.  No i tam może być też dobry zasięg wi-fi.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #158 dnia: Kwietnia 14, 2011, 21:32 »
Tylko ustawcie se jakis daleki kanal od tego na ktorym bedzie nadawana telemetria!
Aha i w zabudowanym na więcej jak 500m zasiegu nie liczcie. Wszystkie PMRy jakie mialem w lapach byly zle zestrojone ze soba.

Taa zauważyłem na swoich. W jednym słyszałem naszą transmisję w drugim już nie  ::)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #159 dnia: Kwietnia 14, 2011, 21:43 »
Dzięki Lampko! Moim zdaniem miejsce numer 3 jest bardzo dobre!

Pytanie - o której godzinie się widzimy na miejscu akcji w niedzielę 17 kwietnia? Sugeruję 08:30 CEST - czy to też nieco za wcześnie?

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #160 dnia: Kwietnia 14, 2011, 21:44 »
Lepiej być wcześniej jak później.

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #161 dnia: Kwietnia 14, 2011, 22:37 »
Zgadzam się z przedmówcą. 8.30 jest OK, a i wcześniej pewnie też nie byłoby źle. Dużo zależy od tego, jak nam pójdzie sobotnie spotkanie i czy coś nie wypadnie w ostatniej chwili. Czy nie trzeba będzie czegoś fastrygować na miejscu.
Daję jeszcze trasy dojazdu z Waszych kwater na miejsce. Trasa 1 z hotelu Filmar:
http://tinyurl.com/3rrraso
Trasa 2 z miejsca, gdzie nocują warszawiacy (Motel Tower). Uwaga na przejazd przez most - bywają korki i 10 minut, jak w opisie może być za mało. Chociaż w niedzielę rano korków nie powinno być:
http://tinyurl.com/3vu2s4g
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2011, 22:57 wysłana przez Lampka »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #162 dnia: Kwietnia 14, 2011, 22:56 »
Będzie ktoś miał kamerę (HD)? Aparat sam oczywiście wezmę.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #163 dnia: Kwietnia 14, 2011, 23:04 »
No to 08:00 CEST nasza ekipa się postara pojawić? Może się przydać, bo rozpoczynamy pracę od przygotowania 'launch pad'. :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #164 dnia: Kwietnia 15, 2011, 09:30 »
Najnowsza prognoza pogody się w zasadzie nie zmieniła - zachmurzenie całkowite, około 10 stopni, brak deszczu i wiatr około 10 km/h. Jest dobrze! :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #164 dnia: Kwietnia 15, 2011, 09:30 »