Autor Wątek: Misja minimalna - miejsce i czas startu  (Przeczytany 158194 razy)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
Odp: Misja minimalna - miejsce i czas startu
« Odpowiedź #165 dnia: Kwietnia 15, 2011, 10:45 »
Biorę ze sobą kamerę (nie HD).

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #166 dnia: Kwietnia 15, 2011, 11:09 »
...  Agregat będzie mniej więcej taki: http://www.kipor.com/prouducts_detail.asp?info_id=83
[...] Mogę go [...] sprawdzić dopiero po naprawie samochodu, albo w piątek po odebraniu pożyczonego samochodu. Ten agregat ma tylko jedno gniazdko na 230 V i byłoby dobrze mieć do niego jakiś porządny przedłużacz (rozdzielacz) ogrodowy...
Samochód mam już naprawiony, to i benzynę mogłem kupić i sprawdzić agregat. Wszystko OK - odpalony i sprawdzony. W jego pobliżu dosyć nieprzyjemnie śmierdzi spalinami, no i hałas jednak jakiś jest. Ponawiam w związku z tym apel o zabranie przedłużacza ogrodowego na co najmniej 5 metrów, najlepiej z więcej niż jednym gniazdkiem na wyjściu, żeby do agregatu można było podłączyć więcej laptopów.  Jakby co mogę jakiś przedłużacz kupić w OBI, ale jak ktoś ma, to lepiej niech zabierze na zapas.
PS. Kamery niestety nie posiadam (z wyjątkiem internetowej).
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2011, 11:12 wysłana przez Lampka »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #167 dnia: Kwietnia 15, 2011, 11:39 »
Jakiś stół itp rozumiem tam będzie?  ;)

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #168 dnia: Kwietnia 15, 2011, 11:42 »
Mój stary aluminiowy stolik turystyczny i dwa krzesła plastikowe, również nie pierwszej młodości. Do tego na wypadek deszczu lub ostrego słońca mam parasol ogrodowy z podstawą.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #168 dnia: Kwietnia 15, 2011, 11:42 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #169 dnia: Kwietnia 15, 2011, 12:02 »
Lampko masz także podstawę? Bo miałem jedną brać ze sobą z Gdańska...

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #170 dnia: Kwietnia 15, 2011, 12:06 »
Mam podstawę. Kupiłem cały komplet za niewielkie pieniądze w OBI. Tak więc parasol jest w całości po mojej stronie. Na razie mam tylko problem z przedłużaczem, ale o tym trąbię co chwilę, może więc ktoś zabierze na wszelki wypadek.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #171 dnia: Kwietnia 15, 2011, 14:12 »
Długi przedłużacz ogrodowy (na pewno ponad 15 metrów) mogę wziąć. Zabiorę też złodziejkę na kilka wejść.

Offline petite

• Weteran
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #172 dnia: Kwietnia 15, 2011, 18:48 »
Prognoza pogody:
Temp. 15 stopni   
 *
      T. odczuw.
      14 °C
    *
      Wiatr
      7 km/h D-w
    *
      Porywy
      27 km/h
    *
      Chmury
      20-30% nieba - prawie bezchmurnie :D
    *
      Opady [Spodziewana suma opadów]
      0.0 mm / 12 h
    *
      Ciśnienie
      1023 hPa
    *
      Wilgotność
      38%
    *
      Termika
      ciepło i sucho
    *
      Biomet
      korzystny

Pogodę będziecie mieli piękną  ;D Życzę powodzenia, trzymam kciuki, no i chciałabym być z Wami :-\
Nikon Action 10x50 CF :D

Offline TomIR

• Weteran
« Odpowiedź #173 dnia: Kwietnia 15, 2011, 19:04 »
Pogoda rzeczywiście zapowiada się nie najgorsza ;) (choć z samego rana może lekko popadać).
Zrobiłem takie podsumowanie prognozy GFS, choć i tak najlepsza jest prognoza jak najbliżej startu :).

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #174 dnia: Kwietnia 15, 2011, 19:18 »
Życzę powodzenia, trzymam kciuki, no i chciałabym być z Wami :-\

Mimo, że w dyskusjach i pracach związanych z tym lotem nie brałem udziału, to czytam ten dział regularnie i jestem zorientowany w Waszych planach i zamierzeniach.
Również życzę Wam wszystkiego dobrego - niezakłóconych przygotowań, pogody, pomyślnego startu, szybkiego znalezienia gondoli przez jedną z ekip i... FANTASTYCZNYCH zdjęć, na które już czekam. To będą w pełni Wasze zdjęcia, a z tej wysokości, na jaką planujecie lot mogą wyjść naprawdę fajne!
 :) :) :)
The Dark Side of the Moon

Offline fasola

• Weteran
  • wszystko jest iluzją
« Odpowiedź #175 dnia: Kwietnia 15, 2011, 20:42 »
No prosz, nawet się nie spodziewałem, że tak ładnie sprawy pójdą do przodu. Gratulacje :). Trochę siedzę w meteorologii i synoptyce także pomogę chociaż w kwestii prognozy pogody.

Przede wszystkim ogólnie nie może być źle, bo w łikend (także w niedzielę) będziemy pod wpływem wyżu, który nam przyniesie ciepłą, w miarę słoneczną pogodę - świetnie trafiliście z doborem terminu startu.

Nie mam wątpliwości co do tego, że deszcz nie spadnie nad Toruniem.

Kwestię mgły rozwiążę jutro, dziś jest za wcześnie by w tej sprawie prognozować.

To co najważniejsze dla lotu balonu, czyli wiatry..  przy ziemi północno-zachodni, umiarkowany (w granicach 3 m/s). Nie ma jakichś większych uskoków co oznacza mniej więcej tyle, że przez większość wysokości wiatr będzie wiał w podobnym kierunku. Ładunek powinno znosić w początkowej fazie lotu na południowy wschód, im wyżej tym bardziej znoszenie będzie "prostowało" się w stronę południa. Dodam, że na południe od Torunia będzie bardzo przyjemny pas słabszego wiatru przez co ucieczka ładunku trochę zwolni.

Temperatura w okolicach 10-15 stopni, zachmurzenie o godzinie 10 jeszcze w miarę niskie, potem szybko rosnąca ilość niskich chmur. Tak czy siak, ja bym kurtki już nie brał :)

pozdro, a powodzenia jeszcze nie życzę, bo jutro uaktualnię prognozę pogody :)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2011, 20:44 wysłana przez fasola »
GG:8261459 nie gryzę

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #176 dnia: Kwietnia 15, 2011, 20:43 »
Długi przedłużacz ogrodowy (na pewno ponad 15 metrów) mogę wziąć. Zabiorę też złodziejkę na kilka wejść.
Kupiłem dzisiaj przedłużacz ogrodowy 10 metrów i złodziejkę na trzy gniazdka. Mamy więc zabezpieczony prąd. 10 metrów powinno wystarczyć, za daleko też nie możemy tego agregatu stawiać, bo jeszcze nam się jakiś dzieciak spalinami zatruje albo coś w ten deseń. W ostateczności postawimy ochroniarza przy agregacie, żeby pilnował BHP.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2011, 21:00 wysłana przez Lampka »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #177 dnia: Kwietnia 15, 2011, 21:56 »
Dzięki fasolo za prognozę!

świetnie trafiliście z doborem terminu startu.

Chyba nam sprzyja sam Ojciec R. hehe :P
Kupiłem dzisiaj przedłużacz ogrodowy 10 metrów i złodziejkę na trzy gniazdka. Mamy więc zabezpieczony prąd. 10 metrów powinno wystarczyć, za daleko też nie możemy tego agregatu stawiać, bo jeszcze nam się jakiś dzieciak spalinami zatruje albo coś w ten deseń. W ostateczności postawimy ochroniarza przy agregacie, żeby pilnował BHP.

Okej, więc będą co najmniej dwa przedłużacze. To dobrze.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #178 dnia: Kwietnia 15, 2011, 21:57 »
Sprzyjać jak sprzyja  :P

Kto ma laptopa z Windowsem XP i będzie na miejscu? Przypominam, że program Skrzypa nie działa na W7 poprawnie.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #179 dnia: Kwietnia 15, 2011, 21:57 »
Zainstalowałem dzisiaj oprogramowanie do bezprzewodowego neta na netbooku. Śmiga miło, także internet będzie z nami :)

Skrzypie, masz może Skype? Przydałby nam się kontakt na wypadek potrzeby jakichś konsultacji. Podeślij mi na PW jak coś.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #179 dnia: Kwietnia 15, 2011, 21:57 »