Autor Wątek: Misja minimalna - miejsce i czas startu  (Przeczytany 177546 razy)

Offline Lampka

• Pełny
Odp: Misja minimalna - miejsce i czas startu
« Odpowiedź #180 dnia: Kwietnia 15, 2011, 23:01 »
Sprzyjać jak sprzyja  :P

Kto ma laptopa z Windowsem XP i będzie na miejscu? Przypominam, że program Skrzypa nie działa na W7 poprawnie.
W trybie zgodności też nie chce?
Teoretycznie mam jeszcze starego laptopa z W2k. To prawie to samo, co XP. Ale ten laptop nie ma wi-fi, no i strasznie jest niepewny. Potrafi się wyłączyć ot tak sobie.
Gdzie można pobrać ten program Skrzypa? Na wszelki wypadek mogę zaintalować u siebie, a nuż da radę w trybie zgodności.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2011, 23:03 wysłana przez Lampka »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #181 dnia: Kwietnia 15, 2011, 23:03 »
W trybie zgodności też nie chce?
Teoretycznie mam jeszcze starego laptopa z W2k. To prawie to samo, co XP. Ale ten laptop nie ma wi-fi, no i strasznie jest niepewny. Potrafi się wyłączyć ot tak sobie.

Nie. Czyste XP.
W2000 nie testowałem.

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #182 dnia: Kwietnia 15, 2011, 23:14 »
Jeśli chodzi o W7 to czy próbowaliście uruchomić aplikację w trybie administratora ?

73

Marcin S.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #183 dnia: Kwietnia 15, 2011, 23:15 »
Jeśli chodzi o W7 to czy próbowaliście uruchomić aplikację w trybie administratora ?

73

Marcin S.

Też.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #183 dnia: Kwietnia 15, 2011, 23:15 »

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #184 dnia: Kwietnia 15, 2011, 23:34 »
Nie. Czyste XP.
W2000 nie testowałem.
Gdybym to wgrał do mojej maszynki z W2k, to pewnie i tak nic z tego, bo potrzebna jest łączność? W tym laptopie mam tylko łączność po kablu. Teoretycznie można też podłączyć neta przez GSM, ale mój Sony-Ericsson nie chce z nim współpracować, bo ichni program do łączności (PC Suite chyba) nie ma wersji na W2k.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #185 dnia: Kwietnia 16, 2011, 08:17 »
A tymczasem... prognoza pogody nadal zachęcająca. :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #186 dnia: Kwietnia 16, 2011, 09:13 »
T-25 godzin ;)

Zaraz wyjazd z domu.

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #187 dnia: Kwietnia 16, 2011, 11:12 »
Hel odebrany. Okazało się, że dzisiaj mieli czynne tylko do 10., ale na szczęście zadzwoniłem do firmy i zdążyłem odebrać. Siedzę teraz w miejscu startu i testuję jakość łącza wi-fi. Sygnał mi trochę zanika, trzeba będzie pod tym kątem wybrać optymalne położenie.
Łączność niestety średnia. Kilka razy mi się rwała. Mam nadzieję, że znalazłem teraz optymalne miejsce.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2011, 11:14 wysłana przez Lampka »

Offline petite

• Weteran
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #188 dnia: Kwietnia 16, 2011, 12:54 »
Jakieś nowe wieści?
Nikon Action 10x50 CF :D

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #189 dnia: Kwietnia 16, 2011, 13:21 »
Violu, chyba wszyscy są w drodze do Torunia albo szykują się na wyjazd. Tylko ja tu sam jestem na miejscu w Toruniu. Po południu może będzie spotkanie, to wtedy będą dalsze wieści. Sama impreza startowa rozpoczyna się jutro od około 8 rano (CEST). Od 9. mamy oficjalny początek, a około 10. wypuszczamy balon. Mam nadzieję, że wszystko będzie OK z rejestracją sygnału, bo nie wiem czy znalazł się ktoś z laptopem z Win XP. A jeśli wszystko będzie w porządku, to po zwinięciu klamotów startujemy na łowy. Wygląda na to, że pojedziemy co najmniej 60 km na południe, bo w tamtą stronę zdaje się wiać na większych wysokościach.

Offline fasola

• Weteran
  • wszystko jest iluzją
« Odpowiedź #190 dnia: Kwietnia 16, 2011, 13:56 »
Aktualizuję prognozę pogody, kolejne aktualizacje dzisiaj wieczorem (po 20) i jutro z rana (7-8 godzina) - pamiętajcie, że cokolwiek mówią pogodynki w telewizji, pogoda (a szczególnie jej prognoza) jest bardzo dynamiczna i potrafi się zmieniać z godziny na godzinę.

Trochę wzrosła prognozowana prędkość wiatru przy ziemi - teraz spodziewane jest 3-4 m/s. Poza tym, prognoza kierunku wiatru na całej wysokości zdecydowanie się ustabilizowała i przez cały czas lotu ładunek ma być znoszony ciągle w tym samym kierunku - na południe z odchyłami na wschód.

Z drugiej strony, prognoza pasu wolniejszego przepływu wiatru na dużych wysokościach przesunęła się nad Toruń co oznacza tyle, że balon będzie wolniej uciekał. Wyśmienite warunki na lot :)

Zmienił się też profil zachmurzenia. Od rana większość nieba mają pokrywać niskie chmury, które do 9 powinny ustąpić na rzecz chmur na średnich wysokościach. Tak czy siak, większość nieba będzie zachmurzona. Niestety wobec tego, nie można wykluczyć kilkuminutowych, przelotnych opadów deszczu.

pozdr :)
GG:8261459 nie gryzę

Offline petite

• Weteran
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #191 dnia: Kwietnia 16, 2011, 14:06 »
Violu, chyba wszyscy są w drodze do Torunia albo szykują się na wyjazd. Tylko ja tu sam jestem na miejscu w Toruniu. Po południu może będzie spotkanie, to wtedy będą dalsze wieści. Sama impreza startowa rozpoczyna się jutro od około 8 rano (CEST). Od 9. mamy oficjalny początek, a około 10. wypuszczamy balon. Mam nadzieję, że wszystko będzie OK z rejestracją sygnału, bo nie wiem czy znalazł się ktoś z laptopem z Win XP. A jeśli wszystko będzie w porządku, to po zwinięciu klamotów startujemy na łowy. Wygląda na to, że pojedziemy co najmniej 60 km na południe, bo w tamtą stronę zdaje się wiać na większych wysokościach.

O jejku ubzdurało mi się, że dzisiaj 17.04...
Nikon Action 10x50 CF :D

Offline Copernicus

• Weteran
    • Pierwszy Polski Near Space Program
« Odpowiedź #192 dnia: Kwietnia 16, 2011, 14:24 »
Witam,

ja się postaram wpaść na miejsce startu koło 9:00.

pozdrawiam,

Maciej

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #193 dnia: Kwietnia 16, 2011, 15:20 »
Ekipa z Gdańska w kanarkomobilu jest za Grudziądzem i za około pół godziny będzie w swoim hotelu na zakwaterowanie ;)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #194 dnia: Kwietnia 16, 2011, 15:28 »
Mam nadzieję, że wszystko będzie OK z rejestracją sygnału, bo nie wiem czy znalazł się ktoś z laptopem z Win XP.

Tak, my mamy jednego i ponoć ekipa z Warszawy też 1-2.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #194 dnia: Kwietnia 16, 2011, 15:28 »