Dzień dobry wszystkim, T-160min

Wita wasza pogodynka, ostatnia aktualizacja prognozy pogody. Najpierw dla Torunia.
Drobne, przelotne opady deszczu możliwe od godziny 12.
Niestety prognozowany profil zachmurzenia wrócił na swoje miejsce - jeszcze w okolicach godziny 10 spadnie do 50% by potem wzrosnąć do około 70-80%. Wszystko za sprawą niskich chmur. Może przyda się też to, że ich podstawa będzie się zaczynała na wysokości 1,2-1,5 km.
Wiatr przy ziemi średnio 4 m/s. Uskok kierunku stabilny - ładunek będzie stale znoszony w kierunku południowo-wschodnim. Na większych wysokościach, prognozowany pas wolniejszego wiatru zdecydowanie rozbudował się i będzie wam sprzyjał, balon nie powinien za daleko uciec - ktoś, tam na górze, pomaga wam! O godzinie 12 będą panowały lepsze warunki na dużych wysokościach, ale nie radzę przekładać startu, ponieważ jest szansa na krótki opad.
Będzie dosyć ciepło, w okolicach 10-13 stopni Celsjusza.
Natomiast dla miejsc południowo-wschodnich gdzie balon wyląduje - im bardziej balon wam ucieknie na wschód tym większe prawdopodobieństwo, że po wylądowaniu zmoczy go przelotny deszczyk. Zresztą już podczas przechodzenia przez warstwy niskich chmur, zbierze na sobie dużo wody - oczywiście uwzględniliście to w konstrukcji gondoli?
Tu się moja pogodynkowa rola kończy. Prognozowanie na godzinę czy dwie do przodu to efekt przede wszystkim czucia powietrza, widzialności, słyszalności, chmur na niebie - a mnie tam niestety nie ma. W każdym razie macie ode mnie kopa na szczęście, POWODZENIA i niech moc będzie z wami