Autor Wątek: Misja minimalna - miejsce i czas startu  (Przeczytany 163664 razy)

Offline skrzyp

• Weteran
Odp: Misja minimalna - miejsce i czas startu
« Odpowiedź #285 dnia: Kwietnia 18, 2011, 14:12 »
Nadawała na 446MHz (zwykłe krótkofalówki PMR) na 1 kanale. Ale wątpię żeby jeszcze działało nadawanie, To by musiał być cud żeby baterie jeszcze trzymały.

Offline AnnaMariaDębniak

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #286 dnia: Kwietnia 18, 2011, 14:35 »
WoW, wielkie gratulacje :)

już czytam od początku i bardzo żałuje, ze mnie z Wami nie było... kanarek namawiał i o włos bym była, niestety przeprowadzka siostry i uziemienie mnie zatrzymało... to może puścimy balon jeszcze raz w innym terminie.... :P teraz macie juz doświadczenie.

super, super
AMD

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #287 dnia: Kwietnia 18, 2011, 14:38 »
Jeśli wyrazili byście taką chęć to obdzwonił bym wszystkie istotne z naszego punktu widzenia kontakty które mogły by rozesłać informację dalej. Dzięki temu ludzie na miejscu mogli by zacząć rozglądać się za gondolą.

Co Wy na to? :)

Gdybyś mógł to by było genialnie :)

Okolice spadku to mniej więcej obszar zakreślony na mapie przez dwie linie prowadzące z ostatniej znanej pozycji. Obszar całkiem spory niestety. Raczej bliżej jak dalej, ale nie można wykluczyć i takiej możliwości.

Offline VSS

• VSS wiecznie żywy
    • VSS home page
« Odpowiedź #288 dnia: Kwietnia 18, 2011, 18:12 »
Okolice spadku to mniej więcej obszar zakreślony na mapie przez dwie linie prowadzące z ostatniej znanej pozycji. Obszar całkiem spory niestety. Raczej bliżej jak dalej, ale nie można wykluczyć i takiej możliwości.

z mojej wiedzy nie można w ten sposób określac miejsca upadku, wiatry wieją w róznym kierunku na różnych wysokościach. balony copernicusa potrafiły zmienić kierunek lotu kilometr przed lądowaniem i były to zakręty o 90 stopni. pamiętny lot wzdłuż wisły  i nie moglismy się zdecydować czy pojechac na wschód czy zachód. na ostatnich kilkuset metrach balon gwałtownie skręcił na wschód wylądował na polu kilkanaście km od wisły.
Artur VSS

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #288 dnia: Kwietnia 18, 2011, 18:12 »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #289 dnia: Kwietnia 18, 2011, 18:20 »
To oczywiście na podstawie modelu atmosferycznego z tego okresu.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #290 dnia: Kwietnia 18, 2011, 18:40 »
Okey, Maquis - jak myślisz, ile może działać tracker na pokładzie? Bo telefon zamontowany przez Marcina to pewnie 2-4 dni w zależności od wieku baterii.
Nie biorę pod uwagę faktu, że mogły zamarznąć po drodze.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #291 dnia: Kwietnia 18, 2011, 18:46 »
Jakieś 4-5 dni zapewne.

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #292 dnia: Kwietnia 18, 2011, 19:30 »
Okey, Maquis - jak myślisz, ile może działać tracker na pokładzie? Bo telefon zamontowany przez Marcina to pewnie 2-4 dni w zależności od wieku baterii.
Nie biorę pod uwagę faktu, że mogły zamarznąć po drodze.
Może jakiś czujnik temperatury w następnym modelu? Z transmisją tych informacji.

Offline Karol Wójcicki

• Junior
  • **
  • Z głową w gwiazdach
« Odpowiedź #293 dnia: Kwietnia 18, 2011, 19:34 »
Rozmawiałem dziś z przedstawicielami KWB Konin w Kleczewie.
Pani rzecznik początkowe zdziwienie zamieniła na zainteresowanie i chęć pomocy. Została dobrze poinformowana jak wygląda gondola, co zawiera i jak z nią postępować. Obiecała, że informacja jeszcze dziś rozejdzie się po wszystkich odkrywkach i osoby pracujące na miejscu jak i te które zajmują się patrolowaniem tych terenów będą się za kapsułą rozglądać :)

Jutro mogę się spodziewać telefonu z pierwszymi informacjami. Jutro też obdzwonię media w Koninie i lokalne władze. Będzie dobrze :)

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #294 dnia: Kwietnia 18, 2011, 19:49 »
Szkoda, że nie udało się Wam odnaleźć gondoli, choć szansa jeszcze jest.

Zupełnie nie biorąc udziału w pracach dotyczących misji nie powinienem teraz się wypowiadać (czyt. wymądrzać), ale mam kilka nurtujących mnie spraw:

1. Czy w gondoli nie można zamontować silnego (no oczywiście na miarę gondoli) nadajnika na jakiejś dostępnej częstotliwości? Jakże ogromnie ułatwiłoby to lokalizację, gdyby gondola nadawała z ziemi na jakieś 15 - 30 km możliwych do odebrania dobrymi, o dużym zysku antenami kierunkowymi YAGI (ze wzmacniaczem)?

2. Czy spadochron dla gondoli nie był za mały? Ile ona ważyła? Trochę znam się akurat na tym i wydaje mi się (podkreślam to słowo) z dostępnych źródeł (foto, film), że prędkość opadania na takich 'majtkach cioci Gieni' była bardzo duża... jaką przewidzieliście tuż przy ziemi? Ile m/s? A dodatkowo, na wysokości 30 km panuje kilkukrotnie niższe ciśnienie niż na ziemi, jest mniejszy opór (ale komu ja to mówię, przecież doskonale wiem, że Wiecie! ;) ) i prędkośc opadania była jeszcze większa.
Skoczek spadochronowy wyskakując na wysokości 2km z samolotu w 1 sekundzie pokonuje zaledwie 5m, ale już w 3 - 45m. A w 5 już 110m! Niewiele się to różni od spadania w próżni (1s - 5m, 3s - 45m, 5s - 123m). Po odcięciu balonu gondola zaczęła spadać podobnie i nie wykluczone, że szukając jej wyżej nie usłyszeliście jej dużo niżej.
No i czy nie przywaliła za bardzo o ziemię?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2011, 19:51 wysłana przez Radek68 »
The Dark Side of the Moon

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #295 dnia: Kwietnia 18, 2011, 19:54 »
Może jakiś czujnik temperatury w następnym modelu? Z transmisją tych informacji.

Czujnik był na pokładzie (nawet dwa), ale nie przekazywał informacji zdalnie, ponieważ ramka powinna być w miarę krótka i zawierać tylko niezbędne informacje (łatwiej ją wtedy odebrać).

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #296 dnia: Kwietnia 18, 2011, 19:59 »
No i czy nie przywaliła za bardzo o ziemię?

Mogła - tak samo jak dać nura do jeziora. Choć sporo elementów to naprawdę wytrzymałe sprzęty i raczej trudno uwierzyć by wszystko (np dwa niezależne od siebie totalnie trackery) się rozwaliły w drobny mak po przyziemieniu.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #297 dnia: Kwietnia 18, 2011, 20:01 »
Z gondolą jest ten problem, że trzeba jakoś zmieścić taki system. Mamy plan, żeby dla Heveliusa 2 dać drugą antenę u góry nadającą na boki i kilka innych usprawnień.

Spadochron powinien był spowolnić opadanie gondoli do prędkości około 6,5 m/s. Na początku opada jednak nawet z prędkością 200-220 m/s (o ile dobrze pamiętam). Profil sygnału moim zdaniem oznacza, że widzieliśmy ją jak opada (silny sygnał z zakłóceniami), zbliża się do horyzontu (sygnał zaczął dość szybko słabnąć), by nagle się urwać kiedy był jeszcze wyraźnie widoczny (lądowanie lub sonda schowała się za horyzont).

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #298 dnia: Kwietnia 18, 2011, 20:02 »
Pani rzecznik początkowe zdziwienie zamieniła na zainteresowanie i chęć pomocy. Została dobrze poinformowana jak wygląda gondola, co zawiera i jak z nią postępować. Obiecała, że informacja jeszcze dziś rozejdzie się po wszystkich odkrywkach i osoby pracujące na miejscu jak i te które zajmują się patrolowaniem tych terenów będą się za kapsułą rozglądać :)

Jutro mogę się spodziewać telefonu z pierwszymi informacjami. Jutro też obdzwonię media w Koninie i lokalne władze. Będzie dobrze :)

Dzięki wielkie Karol. Może jak to się rozejdzie to ktoś w końcu ją znajdzie :)

Offline Copernicus

• Weteran
    • Pierwszy Polski Near Space Program
« Odpowiedź #299 dnia: Kwietnia 18, 2011, 20:03 »
Obiecała, że informacja jeszcze dziś rozejdzie się po wszystkich odkrywkach i osoby pracujące na miejscu jak i te które zajmują się patrolowaniem tych terenów będą się za kapsułą rozglądać :)

Tylko niech nie wstrzymują wydobycia :-). Boże jeszcze nam kryzys gospodarczy wywołasz chłopie :-)

pozdrawiam serdecznie,

Maciej

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #299 dnia: Kwietnia 18, 2011, 20:03 »