To znaczy myślę, że Zubrin tak naprawdę głęboko wierzy w możliwości realizacji takiego planu za podaną kwotę ... jeśli chodzi o propagowanie lotu marsjańskiego, to robi on chyba jednak więcej dobrego niż złego, bo przynajmniej przybliża innym taką ideę i na głos mówi, że jest to realne, tak więc, aż tak bardzo by się go nie "czepiał"
co do HLV, to potwierdzasz tylko to co napisałem, że konstrukcja takiej rakiety to tylko kwestia kasy, na pewno taka rzecz do tanich należeć nie będzie, ale nie ma szybszego sposobu budowy takiej rakiety, jak podjecie się projektu, w którym takowa będzie niezbędna (czyli np. lot na marsa), tak jak i Saturn V został zbudowany specjalnie z myślą o locie księżycowym
Co do czasu ... podałeś 10 lat jako czas trwania prac na SV, ale tak naprawdę pod koniec lat 50 (57-59) testowano jedynie koncepcje silnika F1, jeszcze bez konkretnego celu jego przeznaczenia - planowano go użyć w rakiecie NOVA, czy coś takiego. Też nie wiem, czy można w ogóle mówić o silniku, bo wg. niektórych źródeł w tych latach była to w zasadzie tylko sama komora spalania, do której paliwo było wpompowywane przez urządzenia naziemne, a spalanie trwało niecałą sekundę.
" ... W marcu 1959 Rocketdyne przeprowadził pierwszy test silnika F1 w pierwotnej wersji, o ciągu 450 ton. Nie był to jeszcze prawdziwy silnik rakietowy, właściwie istniała tylko komora spalania ... "
prace nad SV w takiej formie jak go znamy nabrały tempa po ogłoszeni planu Kenedyego i licząc ten okres zrobili to właśnie w jakieś 5 lat ... Podejrzewam, że teraz można przy odpowiednich funduszach zrobić znacznie szybciej
Ale zostawmy już staruszka Saturna w spokoju

Nie spotkaliście się może z jakimiś opracowaniami dotyczącymi zwiększenia udźwigu rosyjskiej Energii ?? po co budować od początku, skoro tak naprawdę dobre podstawy już są