Sławosz Uznański-Wiśniewski we Fromborku: Chciałbym pracować nad kolejną misją w kosmosie2025-12-03 14:45 Rafał Gruchalski

(...)
- Będzie pana kolejna podróż w kosmos? – dopytywali dziennikarze.
- Tego nie wiem. Oczywiście będę patrzył w przyszłość z optymizmem. Mam nadzieję, że będzie taka możliwość i niezależnie od tego, czy to będzie moja misja, czy polska kolejna misja, czy na międzynarodową stację kosmiczną, czy być może na inne platformy, a być może w stronę Księżyca, będę czekał na takie możliwości, ale tak naprawdę ja nigdy nie byłem osobą, która czeka pasywnie – odpowiedział. - Raczej będę budował takie możliwości, żeby rozwijać nasz sektor i dzielił się swoją wiedzą, a być może rzeczywiście będziemy w niedługiej przyszłości pracować nad kolejną misją i to byłoby takim moim dużym marzeniem. (...)
Naszą redakcję interesowała także forma, w jakiej obecnie jest Sławosz Uznański-Wiśniewski. Czy po powrocie na Ziemię odczuwa jeszcze jakieś dolegliwości?
- To, co mi dzisiaj najbardziej doskwiera, to brak snu, ale nie bezpośrednio z powodu dolegliwości misji – przyznał z uśmiechem. – Fizycznie zaadaptowałem się bardzo dobrze zarówno na stacji jak i po powrocie na Ziemię. Już kilka godzin po zadokowaniu wykonałem pierwsze eksperymenty. Nie miałem żadnych medycznych problemów ani podczas pobytu na stacji, ani po powrocie. Oczywiście czekała mnie odbudowa i koordynacja mięśniowa po powrocie, proces rehabilitacji ze specjalistą zajął mi tydzień.
Z kosmosu na wystawęFaksymile dzieła Mikołaja Kopernika, które zwrócił Sławosz Uznański-Wiśniewski do muzeum we Fromborku będzie wkrótce udostępnione publicznie.- Przygotowujemy specjalną gablotę, na razie mini wystawa będzie w planetarium, dostępna w styczniu. Od 15 grudnia gmach główny muzeum zamykamy, byśmy mogli rozpocząć wielki remont. Po jego zakończeniu gablota z faximile stanie w centralnym miejscu, by każdy mógł ją zobaczyć – mówi Anna Zienkiewicz, dyrektor Muzeum Mikołaja Kopernika we Fromborku
Modernizacja muzeum związana jest z powstaniem we Fromborku Europejskiego Centrum Copernicus, które ma być gotowe do 2029 roku i być kolejną atrakcją turystyczną miasta. O tej inwestycji wkrótce więcej na portElu.
https://radioolsztyn.pl/polak-na-orbicie-w-holdzie-kopernikowi-slawosz-uznanski-wisniewski-we-fromborku/01846896Polak na orbicie w hołdzie Kopernikowi. Sławosz Uznański-Wiśniewski we Fromborku3 grudnia 2025
(...) Naukowiec odwiedził Wzgórze Mikołaja Kopernika oraz Muzeum Mikołaja Kopernika, aby przekazać niezwykły przedmiot – faksymile dzieła „O obrotach sfer niebieskich”, które podczas misji okrążyło Ziemię 320 razy.
W trakcie misji IGNIS dr Uznański–Wiśniewski zabrał fragmenty rękopisu najważniejszego dzieła Kopernika na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Teraz wróciły one do miejsca najmocniej związanego z twórcą teorii heliocentrycznej. (...)
https://olsztyn.tvp.pl/90358642/z-kosmosu-do-fromborka-dzielo-kopernika-wraca-z-misjiNa stronie muzeum tylko taka informacja się pojawiła:
W środę, 3.12, Gmach Główny Muzeum (Dawny Pałac Biskupi) będzie wyjątkowo niedostępny do zwiedzania z powodu wydarzenia zamkniętego. Dodatkowo w godzinach 11:00–13:00 nie będzie dostępne muzealne planetarium. Przepraszamy za wszelkie niedogodności.
https://muzeumkopernika.pl/Sławosz Uznański-Wiśniewski w Muzeum Mikołaja Kopernika we FromborkuMuzeum Mikołaja Kopernika we Fromborku
Dr Sławosz Uznański-Wiśniewski przyjechał do Fromborka, gdzie odwiedził Muzeum Mikołaja Kopernika.