Autor Wątek: Sierra Space / Dream Chaser  (Przeczytany 264198 razy)

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
Odp: Sierra Nevada / SpaceDev Dream Chaser
« Odpowiedź #180 dnia: Grudnia 09, 2013, 20:01 »
[...]Nawet nie wiem czy Ariane 5 udałoby się tak przerobić nie budując w istocie nowej rakiety.
A tak na mojego nosa, ten Dream Chaser jest pierwszy w kolejce do skreślenia. Zawsze mogą zrobić cywilną wersję X-37, będzie taniej, a ludzi i tak bezpieczniej wozić kapsułami.
Ariane 5 była projektowana do wynoszenia Hermesa więc chyba nie byłoby aż takich problemów z jej przystosowaniem do Dream Chaser'a.
Zresztą już od dawna zastanawiałem się nad tym czy NASA czegoś takiego dla ESA nie zaproponuje. Może cywilna załogowa wersja X-37 byłaby tańsza od Dream Chaser'a ale z jakiś powodów NASA nie rozważała takiej opcji, więc pewnie nie spełniałby jej wszystkich wymagań.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #181 dnia: Grudnia 09, 2013, 20:12 »
Wydaje mi się, że cywilna wersja X-37 by już nie była tańsza od Dream Chasera, bo zwyczajnie jej nie ma.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #182 dnia: Grudnia 09, 2013, 21:06 »
Wydaje mi się, że cywilna wersja X-37 by już nie była tańsza od Dream Chasera, bo zwyczajnie jej nie ma.
             ... bylaby to powtorka z shuttle: duze drogie i pod kontrola wojska/USA (United Space Aliance) Lot Delty jest teraz porownywalnby cenowo z lotem shuttle. Z powazaniem
                                                                                                                                                                              Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #183 dnia: Grudnia 09, 2013, 21:25 »
             ... bylaby to powtorka z shuttle: duze drogie i pod kontrola wojska/USA (United Space Aliance) Lot Delty jest teraz porownywalnby cenowo z lotem shuttle. Z powazaniem
                                                                                                                                                                              Adam Przybyla
A Ty znowu porównujesz 100 tonowego(w pełni załadowany) szatla do kilkutonowej kapsuły...Wahadłowce były drogie ale i były 10 razy większe od kapsuł,nie widzę sensu porównywać cenowo pojazdów w zupełnie innych kategoriach wagowych.12 tonowy(czy ile on tam ma) Dream Chaser niekoniecznie musi być drogi w eksploatacji w stosunku do kapsuł,tego nie wiemy bo nigdy załogowe miniwahadłowce nie były w eksploatacji.Osobiście przypuszczam że może być droższe wyprodukowanie takiego niewielkiego skrzydlaka ale w eksploatacji może być dość tani.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #183 dnia: Grudnia 09, 2013, 21:25 »

Offline 0x3ffe

• Pełny
  • Rzeczpospolita Marsjańska
    • Moja gra mobilna - testujcie
« Odpowiedź #184 dnia: Grudnia 09, 2013, 22:54 »
Też uważam, że skrzydlaki do lotów na orbitę to przerost formy nad treścią, przynajmniej do czasu kiedy napędy nie zostaną przystosowane do pobierania utleniacza z powietrza jak w silnikach SABRE czy SCRAMJET, a nawet wtedy bardziej widziałbym skrzydlaki jako pierwszy stopień TSTO wielokrotnego użytku. Przy dzisiejszych rozwiązaniach napędowych dodatkowa masa skrzydeł i wzmocnienia ogólnej konstrukcji tak drastycznie zmniejsza ładunek użyteczny, że koszty muszą być znacząco wyższe niż klasycznych kapsuł. Myślę za to że forma pośrednia między skrzydlakiem a klasyczną kapsułą czyli kapsuła z małymi lotkami do sterowania w atmosferze pozwalająca bardziej precyzyjnie wybierać miejsce lądowania (najlepiej na ogniu) jest warta uwagi. Mam przeczucie, że program DREAM CHASER jest pierwszy do odstrzału jeśli idzie o dofinansowanie z NASA.
Moc obliczeniowa dwóch Commodore 64 wystarcza do lądowania na księżycu!

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #185 dnia: Grudnia 09, 2013, 23:29 »
                                                                                                                                                                              Adam Przybyla

A Ty znowu porównujesz 100 tonowego(w pełni załadowany) szatla do kilkutonowej kapsuły...Wahadłowce były drogie ale i były 10 razy większe od kapsuł,nie widzę sensu porównywać cenowo pojazdów w zupełnie innych kategoriach wagowych.12 tonowy(czy ile on tam ma) Dream Chaser niekoniecznie musi być drogi w eksploatacji w stosunku do kapsuł,tego nie wiemy bo nigdy załogowe miniwahadłowce nie były w eksploatacji.Osobiście przypuszczam że może być droższe wyprodukowanie takiego niewielkiego skrzydlaka ale w eksploatacji może być dość tani.
          .. w zestawie z delta, cena jednegoo "startu" bylaby porownywalna IMHO ze cena startem wahadlowca. O ile nie wieksza. Delta z satelita szpiegowskim osiagala cene ponad 1-2 mld$ tutaj cena moglaby byc porownywalna czy nawet wieksza, bo trzeba by poniesc dodakowe koszty zwiazane z bezpieczenstwem ludzi i wdrozeniem nowego rozwiazania. A to ze mniejszy? A co za roznica?
Z powazaniem
                   Adam Przybyla

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #186 dnia: Grudnia 10, 2013, 19:37 »
                                                                                                                                                                              Adam Przybyla

.. w zestawie z delta, cena jednegoo "startu" bylaby porownywalna IMHO ze cena startem wahadlowca. O ile nie wieksza. Delta z satelita szpiegowskim osiagala cene ponad 1-2 mld$ tutaj cena moglaby byc porownywalna czy nawet wieksza, bo trzeba by poniesc dodakowe koszty zwiazane z bezpieczenstwem ludzi i wdrozeniem nowego rozwiazania. A to ze mniejszy? A co za roznica?
Z powazaniem
                   Adam Przybyla
Nie wiem jaka byłaby różnica w kosztach samego startu ale ponieważ Dream Chaser jest znacznie mniejszy i znacznie mniej skomplikowany konstrukcyjnie niż Space Shuttle, to koszty jego przygotowania do kolejnego startu byłyby znacznie niższe. Tak więc przynajmniej taka różnica. Poza tym masa paliwa potrzebna do jego wyniesienia na orbitę też będzie znacznie mniejsza niż w przypadku poprzednich wahadłowców. A koszty związane z wdrożeniem nowego rozwiązania były poniesione także przed pierwszym startem Space Shuttle więc jak już porównywać to należałoby całość kosztów.

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #187 dnia: Grudnia 10, 2013, 22:50 »
Z powazaniem
                   Adam Przybyla
Po pierwsze nikt Dream Chasera na Delte wsadzać nie będzie,po drugie cena Delty IV H to dużo poniżej ceny lotu STS(375mln $ za misje Oriona EFT-1 a że ostatni start z KH-11 kosztował majątek to nie dziwota-ma on większą średnice zwierciadła niż teleskop Hubble'a).A sam program STS był tak kosztowny bo wymagał utrzymania kilkudziesięciu tysięcy pracowników i potężnej infrastruktury niezależnie od ilości startów.Tutaj tego nie będzie.A pod względem bezpieczeństwa sądze że będzie dużo lepiej(mały,zwarty kadłub nośny umieszczony na czubku rakiety,brak rakiet pomocniczych na paliwo stałe,rakietowy system ucieczkowy-jednym zdaniem wszystkie słabe strony STS które doprowadziły do dwóch katastrof wyeliminowane)

Przy dzisiejszych rozwiązaniach napędowych dodatkowa masa skrzydeł i wzmocnienia ogólnej konstrukcji tak drastycznie zmniejsza ładunek użyteczny

CST-100:ponad 13 ton
Dream Chaser:niecałe 12 ton
A więc chyba nie jest to taki problem

Offline 0x3ffe

• Pełny
« Odpowiedź #188 dnia: Grudnia 11, 2013, 01:44 »
[...]Nawet nie wiem czy Ariane 5 udałoby się tak przerobić nie budując w istocie nowej rakiety.
A tak na mojego nosa, ten Dream Chaser jest pierwszy w kolejce do skreślenia. Zawsze mogą zrobić cywilną wersję X-37, będzie taniej, a ludzi i tak bezpieczniej wozić kapsułami.
Ariane 5 była projektowana do wynoszenia Hermesa więc chyba nie byłoby aż takich problemów z jej przystosowaniem do Dream Chaser'a.
Zresztą już od dawna zastanawiałem się nad tym czy NASA czegoś takiego dla ESA nie zaproponuje. Może cywilna załogowa wersja X-37 byłaby tańsza od Dream Chaser'a ale z jakiś powodów NASA nie rozważała takiej opcji, więc pewnie nie spełniałby jej wszystkich wymagań.

Przynajmniej gabarytowo nie powinno być problemu jak obrazuje poniższa grafika:

Hermes przy Dream Chaser to jak krowa przy wilku  :D No i udźwig Ariane 5 pozwalałby nawet jakąś "owiewkę" zainstalować.

Przy dzisiejszych rozwiązaniach napędowych dodatkowa masa skrzydeł i wzmocnienia ogólnej konstrukcji tak drastycznie zmniejsza ładunek użyteczny

No ciekawe czy im się uda zmieścić w tych 12Mg przy 7 osobach załogi :) Mam co do tego poważne obawy w końcu z tego co pamiętam CST-100 w założeniach miał ważyć niewiele ponad 10Mg.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2013, 02:30 wysłana przez 0x3ffe »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #189 dnia: Grudnia 11, 2013, 09:15 »
Super ikonka. A nie wiedziałem że Chiny współpracowały z ESA przy Hermesie. Poza tym myślałem, że Venture Star będzie porównywalnej wielkości z Space Shuttle. Wynikało tak z pewnej znanej ikonki przedstawiającej program X 33 w latach 90tych XX wieku.

Offline 0x3ffe

• Pełny
« Odpowiedź #190 dnia: Grudnia 11, 2013, 12:35 »
Super ikonka. A nie wiedziałem że Chiny współpracowały z ESA przy Hermesie. Poza tym myślałem, że Venture Star będzie porównywalnej wielkości z Space Shuttle. Wynikało tak z pewnej znanej ikonki przedstawiającej program X 33 w latach 90tych XX wieku.

Myślę, że za daleko posunięta dedukcja  :D Pewnie na tej ikonografice wrzucono Chiny do worka Europy bo sam jeden biedny Shenzou wyglądałby smutno:)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #191 dnia: Grudnia 11, 2013, 12:44 »
Dokładnie tak - Hermes powstawał w czasach, w których Chiny się chyba jeszcze za bardzo nie liczyły na polu astronautyki załogowej.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #192 dnia: Grudnia 11, 2013, 18:42 »
Z powazaniem
                   Adam Przybyla
Po pierwsze nikt Dream Chasera na Delte wsadzać nie będzie,po drugie cena Delty IV H to dużo poniżej ceny lotu STS(375mln $ za misje Oriona EFT-1 a że ostatni start z KH-11 kosztował majątek to nie dziwota-ma on większą średnice zwierciadła niż teleskop Hubble'a).A sam program STS był tak kosztowny bo wymagał utrzymania kilkudziesięciu tysięcy pracowników i potężnej infrastruktury niezależnie od ilości startów.Tutaj tego nie będzie.A pod względem bezpieczeństwa sądze że będzie dużo lepiej(mały,zwarty kadłub nośny umieszczony na czubku rakiety,brak rakiet pomocniczych na paliwo stałe,rakietowy system ucieczkowy-jednym zdaniem wszystkie słabe strony STS które doprowadziły do dwóch katastrof wyeliminowane)

... a ile sie do tego zmiesci? No i druga kwestia CST-100 jest przeznaczony na dalsze misje, czyli musi miec wieksza oslone. Ten sam modul stacji po drugiej stronie ksiezyca wazylby 1.5 razy wiecej. A CST-100 nie mial latac tylko na LEO. Mowilismy o nastepcy X-37 a ten lata Delta, stad ta rakieta ... Z powazaniem
                                                                                                                    Adam Przybyla

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #193 dnia: Grudnia 11, 2013, 19:26 »
Nic nigdzie nie czytałem o CST-100 w kwestiach lotów poza BEO. Adamie, czy w wątku o CST-100 możesz przedstawić te informacje? (Nie tutaj :) ).

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #194 dnia: Grudnia 11, 2013, 20:36 »
Adamie,Dream Chaser ma mieć podobne mozliwości transportowe jak pozostałe kapsuły czyli 7-osobowa załoga lub mniejsza + ładunek,CST-100 nie jest planowany do lotów poza LEO(pewnie wtedy ważyłby tyle co Orion) a X-37b lata Atlasem V a nie Deltą i tylko ta pierwsza rakieta jest certyfikowana do lotów załogowych.Również hipotetyczna załogowa wersja X-37 miałaby latać Atlasem.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #194 dnia: Grudnia 11, 2013, 20:36 »