Autor Wątek: Sierra Space / Dream Chaser  (Przeczytany 264281 razy)

Offline JSz

• Weteran
Odp: Sierra Nevada / SpaceDev Dream Chaser
« Odpowiedź #195 dnia: Grudnia 11, 2013, 22:06 »
Adaś w szczytowej formie :D...

A wracając do tematu, nie znalazłem nigdzie żadnych informacji w jakim stanie jest DCh. Może Velo podsłuchałeś, czy wróbelki nie ćwierkają o tym? Na free NSF niczego ciekawego nie znalazłem.

Niebawem termin składania aplikacji do CCtCap - sytuacja dla SNC bardzo niekomfortowa...

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #196 dnia: Grudnia 12, 2013, 07:19 »
Walka z czasem dla nich. Mam nadzieje, że ją wygrają. :)
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #197 dnia: Grudnia 12, 2013, 08:47 »
Nic nigdzie nie czytałem o CST-100 w kwestiach lotów poza BEO. Adamie, czy w wątku o CST-100 możesz przedstawić te informacje? (Nie tutaj :) ).

No ja też zbaraniałem jak przeczytałem, że kapsuła Boeinga ma latać BEO.  :o

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #198 dnia: Grudnia 14, 2013, 16:25 »
Ciekawa informacja z Niemiec: niemiecka agencja kosmiczna DLR rozważa wykorzystanie Dream Chasera! DLR zlecił firmie OHB Technology AG wykonanie studium możliwych zastosowań DCh. Chodzi o:
- wykorzystanie DCh do transportu cargo i astronautów na ISS,
- przeprowadzanie bezzałogowych i załogowych lotów w celach badawczych, wymagających niskiej grawitacji przez dłuższy okres czasu,
- umieszczanie i usuwanie satelitów z orbity.

Źródło: http://www.4-traders.com/OHB-TECHNOLOGY-AG-450142/news/OHB-Technology-AG--Contract-signed-with-DLR-for-the-study-phase-for-the-utilization-of-US-company-17459911/

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #198 dnia: Grudnia 14, 2013, 16:25 »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #199 dnia: Grudnia 14, 2013, 16:32 »
Nic nigdzie nie czytałem o CST-100 w kwestiach lotów poza BEO. Adamie, czy w wątku o CST-100 możesz przedstawić te informacje? (Nie tutaj :) ).

No ja też zbaraniałem jak przeczytałem, że kapsuła Boeinga ma latać BEO.  :o
           ... dobra dobra, pomylki zostaly wychwycone,;-) Zwlaszcza, ze juz nie pamietam wszystkich zrodel jakie przegladalem i nie wszystkie te zrodla maja taka sama wiarygodnosc, dlatego staram sie puscic to wszystko przez weryfikacje na tym forum;-))) Jak widac jest niezawodna:) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                   Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #200 dnia: Grudnia 14, 2013, 16:42 »
Adasiu, odpuść już sobie zaśmiecanie forum...

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #201 dnia: Grudnia 14, 2013, 16:59 »
Adasiu, odpuść już sobie zaśmiecanie forum...
            ... odpuscv sobie uwagi osobiste;-) Masz chyba lepsze argumenta. BTW, Bigelow wspomina o uzywaniu CST-100 i wspomina wszedzie o checi lotow poze LEO (BEO) moze sie okazac, ze jednak nie do konca nie mam racji, okaze sie w przyszlosc;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                          Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #202 dnia: Grudnia 14, 2013, 17:00 »
- wykorzystanie DCh do transportu cargo i astronautów na ISS,
- przeprowadzanie bezzałogowych i załogowych lotów w celach badawczych, wymagających niskiej grawitacji przez dłuższy okres czasu,
- umieszczanie i usuwanie satelitów z orbity.

Pierwszy i drugi punkt dla mnie jest zrozumiały, ale trzeci jedynie częściowo. DCh chyba będzie jedynie latać na orbity podobne do ISS, skąd deorbitacja wydaje się być dość "szybka" z uwagi na obecność szczątkowej atmosfery. Stamtąd nie ma sensu dedykowanie sprowadzać satelitów.
Większym problemem są orbity polarne o wysokości około 800 km - tam jeszcze nikt nie poleciał. Raczej wątpię, by ktoś wysłał DCh na taką orbitę.

Co do umieszczania satelitów - to całkiem prawdopodobne. Prom kosmiczny w ostatnich latach tak robił z CubeSatami, więc DCh potencjalnie też by mógł, nawet jeśli by nie miał "ładowni".

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #203 dnia: Grudnia 14, 2013, 17:15 »
Pierwszy i drugi punkt dla mnie jest zrozumiały, ale trzeci jedynie częściowo. DCh chyba będzie jedynie latać na orbity podobne do ISS, skąd deorbitacja wydaje się być dość "szybka" z uwagi na obecność szczątkowej atmosfery. Stamtąd nie ma sensu dedykowanie sprowadzać satelitów.
Większym problemem są orbity polarne o wysokości około 800 km - tam jeszcze nikt nie poleciał. Raczej wątpię, by ktoś wysłał DCh na taką orbitę.

Moje odczucie jest podobne, ale w cytowanym tekście znalazło się takie oto zdanie: "Given the capability which the Dream Chaser® has for reaching orbits at a substantially greater altitude than the ISS, the study will determine the extent to which it is able to supply satellites or remove decommissioned satellites from their orbits."

Nie bardzo jest jak to sprawdzić. Informacje na stronach SNC są bardzo skąpe.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #204 dnia: Grudnia 14, 2013, 19:09 »
To chyba bardziej możliwość rakiety nośnej a nie pojazdu. W skrócie - "większa" rakieta byłaby w stanie umieścić ten mini-prom wyżej. Pewnie chodzi tu o to, że DCh nie będzie wynoszony najsilniejszą wersją Atlasa 5.

Ale podobnie można by napisać o Dragonie czy CST-100...

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #205 dnia: Grudnia 14, 2013, 21:42 »
Nowe wiadomości na temat DCh znalazły się w artykule http://www.bizjournals.com/denver/blog/boosters_bits/2013/12/dream-chaser-test-flight-found-to-have.html.

W poniedziałek ma ukazać się formalne oświadczenie SNC i NASA na temat wyników ostatniego testu, który zakończył się "anomalią". W artykule natomiast najważniejsza jest wypowiedź Marca Sirangelo: "It appears that what kept Dream Chaser’s landing gear from deploying was contamination in the gear’s hydraulic lines, not a design issue that would slow development of the spacecraft".

To dobra wiadomość, ale nadal nie wiemy nic o skali uszkodzeń pojazdu.

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #206 dnia: Grudnia 18, 2013, 19:34 »
http://www.nasaspaceflight.com/2013/12/dream-chaser-ccdev-2-green-light-nasa/
Powodem nie otwarcia się pokrywy podwozia było zanieczyszczenie w układzie hydraulicznym.

http://www.spacenews.com/article/civil-space/38733sierra-nevada-completes-work-on-commercial-crew-contract-from-2011
“After the post flight evaluation, the vehicle was deemed to be fully repairable and a schedule to return it to flight has been created,” Mark Sirangelo, corporate vice president for Sierra Nevada Corp. and head of Sierra Nevada Space Systems, wrote in a Dec. 17 email. “SNC expects to fly this test vehicle back at Edwards Air Force Base upgraded with additional capability in 2014.”
Dream Chaser zostanie naprawiony. Pojazd odbędzie loty w 2014.
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline Stazx

• Pełny
  • Arkady Darell
« Odpowiedź #207 dnia: Grudnia 18, 2013, 21:23 »
2014 to straszny ogólnik, może być zarówno za miesiąc jak i za rok.

Ale świetnie że jednak są w stanie przywrócić go do sprawności.

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #208 dnia: Grudnia 18, 2013, 22:08 »
2014 to straszny ogólnik, może być zarówno za miesiąc jak i za rok.

Ale świetnie że jednak są w stanie przywrócić go do sprawności.
W ciągu roku to chyba nawet mogliby zbudować od podstaw drugi egzemplarz w razie potrzeby.

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #209 dnia: Grudnia 19, 2013, 09:50 »
W ciągu roku to chyba nawet mogliby zbudować od podstaw drugi egzemplarz w razie potrzeby.
Biorąc pod uwagę któryś ze wcześniejszych artykułów z nasaspaceflight myślę, że chodzi o naprawę + przystosowanie do lotów testowych z załogą.

"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #209 dnia: Grudnia 19, 2013, 09:50 »