Autor Wątek: George Zamka w Centrum Nauki Kopernik Transmisja online!  (Przeczytany 5100 razy)

Offline Karol Wójcicki

• Junior
  • **
  • Z głową w gwiazdach

Odbywający w tym tygodniu wizytę w Polsce amerykański astronauta polskiego pochodzenia, pułkownik George Zamka w piątek, 18 marca spotka się w Centrum Nauki Kopernik z członkami Klubów Młodego Odkrywcy z całego kraju. Dzisiaj astronauta ma zostać odznaczony przez Prezydenta Bronisława Komorowskiego.

Prezydent wręczy Zamce Order Zasługi RP. Odznaczenie zostało przyznane za zaangażowanie na rzecz edukacji polskiej młodzieży (astronauta podczas swoich dotychczasowych pobytów w Polsce spotkał się z kilkoma tysiącami młodych osób - w szkołach, ośrodkach kultury i innych placówkach) oraz promowanie Polski w świecie.

Podczas piątkowego spotkania z młodzieżą astronauta opowie o swoich kosmicznych przygodach, o życiu na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej oraz o swojej wizji przyszłych lotów kosmicznych. Dzięki internetowej transmisji zorganizowanej przez Centrum Nauki Kopernik i portal Interklasa spotkanie będzie dostępne dla wszystkich zainteresowanych - jego przebieg będzie można śledzić na stronach http://www.kopernik.org.pl i http://www.interklasa.pl między godziną 12:00 i 13:40.

(info za portalem Astronomia.pl)

A teraz kilka słów mniej oficjalnie, od organizatora całej imprezy
Spotkanie przewidziane jest dla młodzieży szkolnej, głównie sp i gim więc tak więc to o czym z Zamką porozmawiam dla wielu z Was niespodzianką pewnie nie będzie. Niemniej zachęcam do oglądania transmisji - moje wczorajsze spotkanie z astronautą ku mojemu zaskoczeniu nauczyło mnie czegoś nowego, co jest dobrym powodem do tego aby i Was namawiać na oglądanie transmisji

Zapraszam serdecznie,
Karol Wójcicki

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: George Zamka w Centrum Nauki Kopernik Transmisja online!
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 25, 2011, 20:18 »
Cholibka, to już tydzień minął :P Jak wypadła impreza? Ja niestety byłem wtedy na uczelni i nie mogłem zajrzeć..

Offline Karol Wójcicki

• Junior
  • **
  • Z głową w gwiazdach
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 25, 2011, 23:35 »
A wypadła świetnie, George był bardzo zadowolony z wizyty w Centrum. Dzieciaki były pod ogromnym wrażeniem :)

A Wy oceńcie sami:

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 26, 2011, 10:47 »
Ciekawy wywiad :). Dobra robota.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 26, 2011, 10:47 »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 26, 2011, 12:46 »
Gratulacje, bardzo dobrze poprowadzony :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 26, 2011, 22:48 »
Szacunek Karol! Właśnie jednym okiem oglądam :) Jakieś problemy z lektorem mieliście na początku? Lepiej mi się słuchało do momentu zanim on się włączył ;) Byk strzelony w chwili gdy oglądaliście start (bardzo fajny pomysł aby to razem z Dżordżem obejrzeć!), facet dwukrotnie zawyżył masę całego zestawu startowego - ale to przez te jednostki amerykańskie (było w funtach powiedziane :))

25:22 - "robimy szybkie oskrobanie zębów (o astronautach)" ;D Muszą mieć tam lepkie żarcie! :D

Fajnie, że zapuściliście piosenkę dedykowaną Zamce na pobudkę w dniu rendezvous :)

38:08 - jajcarz z dżordża! :D

Bardzo ciekawa część rozmowy o spacerach kosmicznych. Nie znałem wcześniej tego smaczka o powrocie rękawicy astronauty do do stanu spoczynkowego (w związku z czym trzeba wkładać dużo siły na przestrzeni całego spaceru w zginaniu palców).

Karol, myślałeś o podrzuceniu tego filmiku na Wykop? Niech ludzie się dowiedzą o tym :)

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 20, 2011, 21:19 »
Dziś napiszę zupełnie inaczej niż zwykle. W sumie długo zwlekałem z tym postem, ale jednak - po namyśle - postanowiłem napisać.

Wchodząc spodziewałem się w 100% profesjonalnego materiału.

Pierwsze wrażenie: zupełni niedopracowane wideo. Amatorszczyzna. A przecież niby najwyższa krajowa jakość...
Proporcje obrazu 16:9 w 4:3 - czemu nie można było dobrze? No czemu?

Drugie wrażenie: halo tu jest Polska, mówimy po polsku, owszem rozmawiamy w języku gościa, ale tłumaczymy! Profesjonalnie. Od 10 minuty niby OK, ale ten tłumacz... !!!?
Na żywo niby, ale przecież to film zamieszczony w Internecie po wielu dniach!

I te teksty:
"Startujemy od zera do 7 000 000 km w ćwierć sekundy"
"Na wysokości 50 km jakie 2 minuty po lotem",
 czy:
"rakiety słoneczne już wystarcza już tedy eee już eee na chlor jest głównie paliwo jest aluminium i i i zawa jest zawarty tlen ponieważ nie byłoby tam tlenu który mógłby by tam spalać a te odpadają potem spadają na ziemię"...
itp. itd.
O masie zespołu wahadłowca już wyżej wspomniano.

Jak ktoś już chce napisać, że "zawsze się znajdzie malkontent" lub po prostu, że się czepiam wyjaśniam:
Po prostu nie rozumiem tej wszechogarniającej tandety.
I naprawdę proszę nie pisać, że nie dostrzegam dobrych rzeczy w tym materiale. Owszem - jak najbardziej! Setki moich postów świadczą o tym, że takie rzeczy właśnie dostrzegam. Ale pisanie o tym, chwalenie niczego nie poprawi.
Naprawdę nie rozumiem, dlaczego nie można było tego zrobić po prostu dobrze.

P.S. Jednak coś dobrego napiszę. Fajnie, że mogliśmy to obejrzeć, fajnie, że Zamka naprawdę ciekawie opowiada o stacji, o wahadłowcach, o spacerach kosmicznych. I fajnie, że zorganizowaliście to całe spotkanie. :)
The Dark Side of the Moon

Offline glimpse

• Pełny
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 21, 2011, 14:35 »
Brak dopracowania materiału:
- szum (takich rzeczy być nie może);
- lepsze były by napisy (wtedy kiedy mówi Zamka);
- tłumaczenie niedopracowane.

Fajnie, że jest taki filmik, ale włóżcie więcej pracy w wykończenie.

« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2011, 15:01 wysłana przez glimpse »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #7 dnia: Maja 21, 2011, 14:35 »