Autor Wątek: Strona/Blog "Undocking" o astronautyce załogowej  (Przeczytany 7069 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Strona/Blog "Undocking" o astronautyce załogowej
« dnia: Marca 24, 2011, 21:39 »
Dziś trafiłem na blog Orlanda Krzyżanowskiego:

http://undocking.wordpress.com

Gdzie się znajdują naprawdę ciekawe testy i opinie. Warto tam zaglądać od czasu do czasu. :)

Offline JSz

• Weteran
Odp: Strona/Blog "Undocking" o astronautyce załogowej
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 14, 2011, 15:35 »
Też polecam ten blog, bardzo dobrze napisane artykuły! Szkoda tylko, że ostatnio Autor zaledwie mniej więcej raz na miesiąc daje coś nowego. Ale np. wczoraj ukazał się interesujący artykuł podsumowujący program STS: http://undocking.wordpress.com/2011/07/13/wahadlowce-sceptycznym-okiem-podsumowanie-programu-sts/.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 14, 2011, 15:55 »
Osobiście polemizowałbym ze zdaniami z w tym wpisie umieszczonymi. Między innymi dlatego, że o wycofaniu promów wiemy już od 2004 roku a ostatnio "wszyscy" uważają to za "nowość" i "zaskoczenie".

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 14, 2011, 18:12 »
Osobiście polemizowałbym ze zdaniami z w tym wpisie umieszczonymi. Między innymi dlatego, że o wycofaniu promów wiemy już od 2004 roku a ostatnio "wszyscy" uważają to za "nowość" i "zaskoczenie".

Nie znalazłem w tym artykule stwierdzeń, o których piszesz. Ale oczywiście z kilkoma opiniami z artykułu łatwo się nie zgodzić, np. kompletnie nie wiem, co ma z tematem wspólnego "poprawność polityczna". Tym niemniej został tu przedstawiony jakiś punkt widzenia, jest on poparty argumentami, a cały artykuł przejrzysty i dobrze napisany. A o to chyba chodzi.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 14, 2011, 18:12 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 14, 2011, 18:18 »
Nie znalazłem w tym artykule stwierdzeń, o których piszesz. Ale oczywiście z kilkoma opiniami z artykułu łatwo się nie zgodzić, np. kompletnie nie wiem, co ma z tematem wspólnego "poprawność polityczna". Tym niemniej został tu przedstawiony jakiś punkt widzenia, jest on poparty argumentami, a cały artykuł przejrzysty i dobrze napisany. A o to chyba chodzi.

Tak zrozumiałem ostatnie zdania tego wpisu - choć przy kolejnym czytaniu uważam, że mogłem dokonać 'nad-interpretacji'.

Niemniej jednak autorem jest Orland, który jest także userem tego forum a swego czasu wygrał konkurs na kosmonaucie na tekst - m.in. o Flexible Path, do którego podchodzi dość sceptycznie. :)

Offline Orland

• Junior
  • **
    • Z historii astronautyki
« Odpowiedź #5 dnia: Września 12, 2011, 22:04 »
Witam. Po czasie ale zorientowałem się że dorobiłem się wątku na forum dotyczącego mojej strony. Miło mi :) Nie ukrywam że przedstawione przeze mnie poglądy są subiektywne ponieważ w końcu to blog. Zawsze jednak staram się podać rozsądne argumenty oraz co najważniejsze, źródła. Poprawność polityczna we wpisie o wahadłowcach dotyczy sposobu w jaki podsumowuje się program STS. W trakcie jego pisania telewizja polska, oraz bardziej amerykańska podsumowywały cały program...po prostu poprawnie politycznie. Wspaniałe osiągnięcie, etap historii, największe osiągnięcie itd. Dlatego zdecydowałem się na zrobienie wpisu o charakterze krytycznym podpartego dwoma artykułami źródłowymi podanymi na początku. Wpisy faktycznie są rzadkie ale cóż życie. Hobby po pracy i w dodatku takie że jak już coś napiszę to chcę to zrobić w miarę porządnie. W końcu to dosyć wyspecjalizowana dziedzina :)   

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #6 dnia: Września 12, 2011, 22:35 »
Tak czy inaczej - brawa za blog - mam nadzieję, że będzie dalej prowadzony i dostarczy nam kilku tematów do dyskusji. ;)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #7 dnia: Września 12, 2011, 22:56 »
A ja, jako stary zgred, wypomnę tylko, że zdanie "Progress- M7, M-10, M-13, M-24 (przypis 1) są to misje w których nie udało się statkowi zadokować do stacji. Załoga nie otrzymała zapasów a ładunek utracono." jest kompletnie nieprawdziwe. Proszę to dokładnie sprawdzić i poprawić :P Wszystkie Progressy (łącznie z jednym Kosmosem) połączyy się z celem i dostarczyły ładunek.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline Orland

• Junior
  • **
    • Z historii astronautyki
« Odpowiedź #8 dnia: Września 12, 2011, 23:11 »
Co racja to racja.Sprawdziłem i poprawiłem! Dziękuje.
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2011, 23:20 wysłana przez Orland »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Września 13, 2011, 00:06 »
Poprawność polityczna we wpisie o wahadłowcach dotyczy sposobu w jaki podsumowuje się program STS. W trakcie jego pisania telewizja polska, oraz bardziej amerykańska podsumowywały cały program...po prostu poprawnie politycznie. Wspaniałe osiągnięcie, etap historii, największe osiągnięcie itd. Dlatego zdecydowałem się na zrobienie wpisu o charakterze krytycznym podpartego dwoma artykułami źródłowymi podanymi na początku. Wpisy faktycznie są rzadkie ale cóż życie. Hobby po pracy i w dodatku takie że jak już coś napiszę to chcę to zrobić w miarę porządnie. W końcu to dosyć wyspecjalizowana dziedzina :)

Rozumiem dobrze o co Ci chodziło, tylko że termin "poprawność polityczna" oznacza coś innego. Ale to drobiazg. Twój blog naprawdę bardzo mi się podoba i życzyłbym sobie częściej widzieć na nim nowe wpisy! Po prostu bardzo dobrze piszesz!

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #9 dnia: Września 13, 2011, 00:06 »