Autor Wątek: Hevelius 1 - checklista?  (Przeczytany 16272 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Hevelius 1 - checklista?
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 05, 2011, 22:55 »
Ha! Dobry pomysł! W takim razie, ktoś z nas będzie musiał siedzieć w tym aucie. Hmm... Zobaczę co się da zrobić. :)

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 06, 2011, 00:15 »
Takie machanie antenką nie zda się na wiele. Jak balon leci w górę bardzo szybko anteny będą ustawione prawie pionowo w górę. Jak balon będzie na Ziemi to sygnał radiowy będzie odbierany z 500m. Do tego balon nie musi lecieć drogami asfaltowymi i ekipa śledząca musi się głównie skupić na wyborze drogi. Dobrze mieć ze sobą papierowy atlas Polski. Zwykle odbierając telemetrię co 5 sec z pozycją GPS jesteś w stanie podążać za balonem w odległości kilku - kilkunastu kilometrów. Copernicusowi chyba tylko raz się zdarzyło że mogli sfilmować lądowanie, ale dlatego że balon sam poleciał w kierunku ekipy ścigającej.

Wniosek. Ekipa ścigająca może spokojnie obejrzeć start i zebrać się za ściganie po 10 minutach po starcie.

A tak w ogóle to ile będzie ekip ścigających ? Będziecie mieć może jakieś radia w samochodach (CB/PMR/radio amatorskie/inne) ?

73
Marcin S.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 06, 2011, 00:18 wysłana przez mstolars »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 06, 2011, 00:36 »
Ekip ścigających pewnie będzie aż jedna. Maquis coś wspominał o radiotelefonach bodajże, lecz osobiście mi się wydaje, że komunikacja via plebejska sieć GSM także może wystarczyć. :)

Ja muszę przyznać, że początkowo to myślałem o spokojny poczekaniu aż do lądowania na miejscu startu i dopiero potem pojechać odzyskać gondolę. Tak było w przypadku Cygnusa. Jak widzę, lepiej jednak gonić balon.

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 06, 2011, 10:56 »
Ekip ścigających pewnie będzie aż jedna. Maquis coś wspominał o radiotelefonach bodajże, lecz osobiście mi się wydaje, że komunikacja via plebejska sieć GSM także może wystarczyć. :)

Ja muszę przyznać, że początkowo to myślałem o spokojny poczekaniu aż do lądowania na miejscu startu i dopiero potem pojechać odzyskać gondolę. Tak było w przypadku Cygnusa. Jak widzę, lepiej jednak gonić balon.

Radiotelefony to tylko do gadania między samochodami :) Jest spora szansa że z Wawy przyjedzie ekipa na 2-3 samochody aby pomóc w zabawie :)

Co do ścigania balonu - na tym właśnie polega zabawa. Balon leci jak chce a ty na ziemi kombinujesz po drogach jak go złapać :) Czekać aż spadnie - zbrodnia :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 06, 2011, 10:56 »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 07, 2011, 19:49 »
Będę miał dwa przenośne radiotelefony.
Sprawa kluczowa - kto będzie odbierał sygnały?

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 07, 2011, 23:18 »
Na 95% z Warszawy przyjedzie silna ekipa w 3 samochody. Dwa samochody to będą radioamatorzy z krwi i kości :)

A tak przy okazji polecam obejrzeć filmik.

Część 1.

Część 2.

73

Marcin S.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2011, 00:07 wysłana przez mstolars »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 07, 2011, 23:49 »
Bardzo fajne podsumowanie - powinieneś częściej robić taki materiał.

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 07, 2011, 23:54 »
To jeszcze ten możecie obejrzeć :)

No i generalnie mój kanał:

http://www.youtube.com/user/mstolarski?feature=mhum

73

Marcin S.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2011, 00:09 wysłana przez mstolars »

Offline Jarek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 08, 2011, 00:10 »
Pewnie to juz przewidzieliście, ale strzeżonego....
Krótko: jak stoicie z mapami? Można oczywiscie korzystać z map załadowanych do GPS-a, ale raczej powinny to być dokładne mapy, np. rastrowe,odpowiadajace ilością szczegółów topograficznych papierowym mapom topograficznym 1:50k, 1:75k, w ostateczności 1:100k. Mogłaby to być wręcz mapa papierowa, byle tylko z siatką nawiązującą do GPS-a [bo bez tego jej przydatność będzie bliska zeru].
 Co prawda nigdy nie bawiłem się GPS w terenie, jako turysta starej nieco daty polegam na mapie i kompasie. Wydaje mi się jednak,że szukając gondoli nie można bedzie polegać tylko na mapie drogowej [a la nawigacja samochodowa itp.] Chodzi o to, że prawdopodobnie trzeba będzie łazić na piechotę po jakiś krzakach a polnych drogach, a tu bez dobrej mapy ani rusz. Idzie o znalezienie na miejscu wjazdu/dojazdu jak i dobrego dojścia na piechotę do oznaczonego punktu. Trochę się kiedyś ołaziłem szukając bunkrów itp. obiektów [takie hobby].
Z rejonu miejsca startu np. można wykorzystać [znalezione na szybko]:
http://wirtualneszlaki.pl/na-szlaku/224-turystyczne-mapy-okolic-bydgoszczy-i-torunia.html
http://bosfor.pl/43,208,mapa_Okolice_Torunia_%E2%80%A2_mapa_topograficzno_turystyczna.html
http://www.e-busola.pl/cartomedia-okolice-bydgoszczy-i-torunia---mapa-turystyczna-150-000-o_3889.html
http://merlin.pl/Okolice-Torunia-i-Bydgoszczy-mapa-turystyczna-w-skali-1-75-000_Expressmap-Polska-sp-z/browse/product/1,702819.html
Niewiem, czy pokrycie okaże się wystarczające, zależy od zasiegu lotu. Nie znam niestety tych wydawnictw, mam analogiczną mapę [też 50-tkę] okolic Lublina z Cartomedii i jest znakomita. Gdyby nie brak siatki do GPS, idealne z racji sporego pokrycia byłyby "żółte"setki WZKart, ale niestety... Chyba,że jako pomocnicze.
Pozdrawiam
-J.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2011, 00:15 wysłana przez Jarek »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 08, 2011, 00:41 »
Część 1.

Ech kamerzysta mnie nie złapał na materiale z DTS 2007! :P

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 08, 2011, 13:56 »
@Jarek
Ja mam sporo map. Dużo własnych, w tym między innymi WZKart 1:50 tys. "Okolice Torunia". Najlepsze do takich poszukiwań byłyby topograficzne 1:25 tys. Mam do nich dostęp, ale są przeważnie bardzo nieaktualne, nie mają współrzędnych i do tego w promieniu 60 km trzeba by ich zabrać około 100-120 arkuszy. Mam parę pięćdziesiątek z okolicy i mogę je zabrać. Niestety one również są nieaktualne i bez współrzędnych.
Zasadniczo jednak specjalnie bym się tymi papierowymi mapami nie przejmował. Będę miał atlas samochodowy, nawigację w samochodzie i google maps z nawigacją w telefonie. Do tego w każdej chwili można odpalić laptopa przez GSM i popatrzeć na mapy google na większym ekranie. Mogę w nawigacji samochodowej wprowadzić współrzędne miejsca i kazać się tam prowadzić.
Mam też sporo okolicznych arkuszy map 1:100 tys WZKart. z żółtej serii. Nie przejmowałbym się specjalnie brakiem siatki współrzędnych na tych mapach. Swoją aktualną pozycję na mapie w każdej chwili mam z GPS-a. Do tego pokazaną w GPS-ie na wbudowanej aktualnej mapie, z oznaczeniem sieci dróg. Bez problemu przeniosę swoje położenie na odpowiednie miejsce na mapie 1:100 tys.
Zasadnicza zabawa może być dopiero na samym miejscu lądowania. Wtedy jednak nie będą wystarczające nawet mapy 1:50 tys. Gdyby był jakiś naprawdę wielki problem można odpalić w komputerze mapy z http://www.geoportal.gov.pl/ i dojść na miejsce korzystając z map i zdjęć lotniczych wyświetlanych tam nawet w skali 1:1000.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2011, 14:08 wysłana przez Lampka »

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 09, 2011, 13:13 »
Podczas pogoni za balonem zwykły atlas samochodowy wystarcza. Google maps słabo działa bo poza miastem zwykle jest tylko dostęp do EDGE (brak 3G) ale daje radę.  Dobrze mieć GPS-a zasilanego bateryjnie bo ostatnie 1-2 km to się robi na piechotę.  Do tej pory brałem udział w pogoni z radioamatorami i wszyscy używają w tedy APRS dzięki czeku widać na mapach gdzie kto się znajduje (można oglądać jak to działa na stronie http:\\aprs.fi . Czy jest jakiś serwis który pozwala na taką lokalizację na mapach z wykorzystaniem tel komórkowego z GPS dla zwykłych cywili ? Będzie prawdopodobnie 4 samochody więc powinno być fajnie.

73
Marcin S.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 11, 2011, 00:36 »
Niestety tym razem APRS nie bedzie, choc mielismy takie plany, jednak czlowiek ktory mial to przygotowac byl zajety innymi sprawami...

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 11, 2011, 12:14 »
Postaram się przygotować zwykły tel komórkowy aby można go było poszukiwać w serwisie gdzie jest dziecko https://gdziejestdziecko.pl/public/sc01-index.jsf

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 11, 2011, 12:35 »
Postaram się przygotować zwykły tel komórkowy aby można go było poszukiwać w serwisie gdzie jest dziecko https://gdziejestdziecko.pl/public/sc01-index.jsf

Na pokładzie będzie tracker GSM.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 11, 2011, 12:35 »