Autor Wątek: Hevelius 1 - checklista?  (Przeczytany 16344 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
Hevelius 1 - checklista?
« dnia: Marca 25, 2011, 18:47 »
Ano właśnie. Nie powinniśmy przygotować listy procedur, żeby potem nie robić na ostatnią chwilę i na wariata?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Hevelius 1 - checklista?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 25, 2011, 19:01 »
Zdecydowanie - bardzo dobry pomysł.

Mam nadzieję, że Skrzyp niebawem przekaże nam informacje odnośnie swojej części misji Hevelius.  To jest jeden z ważniejszych elementów misji, zatem opis jest bardzo ważny (szczególnie, że Skrzyp nie będzie obecny w Toruniu).

Matias miał zrobić testy lokalizatora GPS, którego też trzeba będzie uruchomić przed startem. Matias - gotowe już?

Z mojej strony - procedury związane z aparatem są tutaj:
http://www.astronautyka.org/index.php/topic,2.msg1835.html#msg1835

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 25, 2011, 19:15 »
Ok, to może tak, że będziemy uzupełniać kroki jak leci? Nie mam w tej chwili do tego głowy, więc może tak na szybko krótka lista.

Na pewno powinniśmy zacząć od sprawdzenia instrumentów. Samo dmuchanie czaszy to chyba na samym końcu?

Czyli:

1. Weryfikacja połączeń instrumentów
2. Uruchomienie instrumentów
3. Sprawdzenie instrumentów
4. Uruchomienie rejestratora pokładowego
5. Test komunikacyjny
5. Napełnienie czaszy balonu
6. ?Weryfikacja szczelności?
7. Start

Mam nadzieję, że zrobimy to bardziej szczegółowo, aby podczas startu wykreślać tylko kroki. Przypominam też żeby zabrać ze sobą rękawice lateksowe (dla tych, którzy będą dotykać balonu).

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 25, 2011, 19:48 »
Z mojej strony powiem tak:
1) co do konstrukcji układu:
- gondole wam dostarcze mam nadzieje z poskręcanym wszystkim co moje,
- do wszystkich kabelków które będą się z czymkolwiek się łączyć dokleję tasiemki z opisami (lub cyferkami, a na kartce opis co z nimi zrobic)
2) co do uruchomienia:
- podłączacie zasilanie (mój aku LiPol i wasze baterie)
- włączacie PMRa
- sprawdzacie/ustawiacie te same kanały na obu PMRach
- na plytce z czujnikami są 2 diody, zielona (sygnalizuje zapis na SD) powinna migać z częstotliwością taką jak ustawicie okres zapisu. Oraz czerwona - zgaśnie po złapaniu fixa przez GPS (a dokładnie 40sek po złapaniu po raz pierwszy fixa - zapewni to dokładniejsze ustawienie pkt startowego)
- w przypadku gdyby zgasła na stałe zielona dioda oznacza to, że jest coś nie tak z zasilaniem (za niskie napięcie) i rejestrator przestał zapisywać na SD
- odbieracie dane przez PMRa (ustawiacie właściwą czułość w moim programie, i/lub głośność na wejsciu w mixerze windowsowym) tak długo aż każda ramka będzie odebrana prawidłowo
- dzięki temu dowiecie się o położeniu gondoli, złapaniu fixa, wysokości, ciśnieniu i napięciach zasilania

Jak wszystko z tego będzie poprawnie działać możecie startować.

Aha, testy łączności PMR możecie przeprowadzać bez podłączonej anteny odbiorczej. Sygnał jest na tyle silny że powinno wszystko prawidłowo działać.

No to chyba tyle, jakbyście mieli jakieś pytania, to piszcie.
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2011, 19:50 wysłana przez skrzyp »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 25, 2011, 19:48 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 25, 2011, 20:00 »
Matias miał zrobić testy lokalizatora GPS, którego też trzeba będzie uruchomić przed startem. Matias - gotowe już?

Zajmę się tym w przeciągu doby.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 25, 2011, 20:27 »
Bardzo dobry pomysł z tymi punktami Maquis!  Na wszelki wypadek określiłbym także ile czasu potrzebujemy na każdą czynność, bo starty będziemy mieć w określonych okienkach startowych.

No to jedziemy:
1. Weryfikacja połączeń instrumentów
zarówno mechanicznych jak i elektronicznych.

2. Uruchomienie instrumentów
Czyli np aparat od tego momentu miałby pstrykać zdjęcia?

3. Sprawdzenie instrumentów

4. Uruchomienie rejestratora pokładowego

5. Instalacja sprzętu wewnątrz/zewnątrz gondoli
zakładam, że wcześniej będziemy sprawdzać wszystko na zewnątrz?
Po włożeniu sprzętu do gondoli nastąpi wypełnienie kulkami styropianowymi (podniesie szanse przetrwania lądowania w wodzie).

6. Test komunikacyjny
Rozumiem to jako kolejny test sprzętu, ale już wewnątrz gondoli? Np dla aparatu przysłuchanie się, czy robi zdjęcia.

7. Napełnienie czaszy balonu
Ważny etap przygotowań - tutaj warto pomyśleć nad jakimiś metodami zabezpieczenia, żeby balon nam przypadkiem nie uciekł. :)

8. Weryfikacja szczelności
Pewnie przydałaby się. Zakładam że taśmami i klejami (w tym kropelką ;) ) zakleimy 'dyszę' balonu. Następnie na tę zaklajstrowaną dyszę można założyć mały balonik (pusty) i sprawdzić, czy się nie napełnia. Jako etap dodatkowy ochotnik może dokonać wdechu powietrza/mieszanki w tym małym baloniku a postronni sprawdzą, czy głos delikwenta się nie zmienił. :P

9. Start
O wyznaczonej godzinie. Sądzę, że warto by było być gotowym do startu na 10 minut przed przyznanym okienkiem.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 25, 2011, 20:33 »
Kropelką? ona po wyscnieciu jest krucha, nie lepiej butapren? tylko czy nie rozpusci balonu?

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 25, 2011, 21:05 »
Kleje odpadają, bo nie ma pewności, że będą działać. Trzeba się po prostu spytać Copernicusa jak to jest robione - w końcu trzeba też jakoś podwiesić całość.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 25, 2011, 21:05 »
Kropelką? ona po wyscnieciu jest krucha, nie lepiej butapren? tylko czy nie rozpusci balonu?

Klejów rodzaju kropelki o różnych składach chyba jest dość dużo. Wydaje mi się, że zaklejenie, związanie i zataśmowanie powinno wystarczyć, gdyż każdy rodzajów zakleszczenia sam w sobie może być wystarczający. :)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 25, 2011, 21:27 »
Nie wiadomo jak zachowa się taki klej w kontakcie z materiałem powłoki. Kleje - zwłaszcza typu kropelka - dość agresywnie działają na materiał. Równie dobrze może wypalić dziurę albo osłabić ten fragment. Nie róbmy tego na wariata tylko spytajmy osób, które wypuszczały takie balony.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 25, 2011, 21:47 »
Zgadzam się.

Inny pomysł - może warto by wlać nieco lepkiej cieczy - np miodu - i z obu stron użyć gumek recepturek? Wtedy jakikolwiek przeciekający gaz będzie musiał się przecisnąć przez tę lepką ciecz, co wcale takie proste nie będzie. :)

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 26, 2011, 06:36 »
Z praktyki zabaw z dzieckiem, wiem, że zwykłe baloniki, jak się namoczy zwykla wodą to potem się kleją jak diabli. No ale to zwykly balonik.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 26, 2011, 10:46 »
Ale te zwykłe są robione chyba zupełnie z innego materiału co te nasze - dla dużych dzieci. ;)

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 26, 2011, 11:13 »
Hehe, no tego właśnie nie wiem :) A raczej wiem, ale nie wiem czy sie nie sklejaja po pomoczeniu w wodzie.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 26, 2011, 11:36 »
Czyli Skrzypie proponowałbyś wlać kropelkę wody do 'dyszy' (jakie jest odpowiednie słowo? :P) balonu? To to Twoim zdaniem by nie zaszkodziło, gdy woda zamieniłaby się w lód (co nastąpi na dużej wysokości)??

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Marca 26, 2011, 11:36 »