Autor Wątek: Misja minimalna - sprawy organizacyjne  (Przeczytany 25799 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Misja minimalna - sprawy organizacyjne
« dnia: Lipca 13, 2010, 13:53 »
Witajcie balonowi!

Wraz z przeniesieniem wątków, w którym dyskutowaliśmy o pierwszych pomysłach związanych z misją balonową, czas na dedykowane wątki.

Ten wątek służyć będzie przede wszystkim sprawom organizacyjnym misji minimalnej balonu - czyli miejsce i data startu, finanse, zakup części, pozwolenia, ilość potrzebnych ludzi itp itp.

Dotychczasową rozmowę na ten temat można przeczytać pod tym linkiem:
http://tnij.org/hkig

Offline Łukasz Rodziewicz

• Weteran
    • Moje portfolio
Odp: Misja minimalna - sprawy organizacyjne
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 15, 2010, 23:22 »
wiki + mantis tak, sam mantis nie, samo wiki tak, czyli doloz moze jeszcze wiki.

Do zarzadzania tutaj trzeba by podejsc w miekki sposob i mysle ze oparte w zasadach dzialania wiki powinno wystarczyc. Sam mantis wprowadzi chaos bez odpowiedniego zarzadzania projektem, porownywalny do forumowego wolnopisarstwa. Mantis to w sumie nic innego jak forum + narzedzia do ustalania uprawnien, automatyzacji powiadomien itp. narzedzi typowych dla projektow. Forum juz mamy i ciesze sie iz tez ktos zauwazyl ze zaczyna juz nie wystarczac :)
Ostatecznie mantis tez moglby byc traktowany jak wiki, ma jedna wade jednak. Ciezko edytowac w nim zapisana tresc, zupelne inne zalazenia sa w tym kierunku. Co w efekcie doprowadzi do braku przejrzystosci.

Pozwolę sobie odnieść tutaj do postu symndz.

Przede wszystkim nie utożsamiałbym idei narzędzi do zarządzania projektem z Mantis'em. Niestety mam dość dużo do czynienia z tym systemem. Z doświadczenia wiem jak bardzo nie czytelny i źle zorganizowany jest mantis. Jest wiele innych dużo lepszych jak np. Trac, Assembla czy wspomniany przeze mnie Redmine. Całkowicie nie zgadzam się z Twoim wyobrażenie takich systemów jako "forum + narzędzia do ustalania uprawnień".
Jest znacząca różnica.
Mamy tutaj zadania przypisywane do konkretnych ludzi. Każde zadanie ma odpowiedni priorytet, kategorie. Narzędzia do zarządzania projektów nie służą do przechowywania informacji jak wiki a do organizacji i koordynacji współpracy.

Misja minimalna jest idealną okazją do przyzwyczajenia i nauczenia ludzi do korzystania z takiego narzędzia. Możemy przetestować jak powinno być to zorganizowane dla projektu takiego typu.
Jednocześnie wszelkie dokładnie informacje dotyczące wybranych rozwiązań, projekty techniczne, ustalenia merytoryczne organizować w odpowiednie artykuły na wiki.

Proponuję na razie skorzystać z mojego Redmine w którym założę konta dla wszystkich uczestników projektu lub poprosić Crovv'a czy mógłby postawić nam tą aplikację na swoim serwerze (jest oparta o RoR).

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 16, 2010, 15:54 »
Proponuję na razie skorzystać z mojego Redmine w którym założę konta dla wszystkich uczestników projektu lub poprosić Crovv'a czy mógłby postawić nam tą aplikację na swoim serwerze (jest oparta o RoR).

Hej - ja jestem jak najbardziej za! :) Pytanie - czy możesz zrobić jakiś prosty 'obrazkowy' krótki przewodnik, wyjaśniający nawet analfabecie co zrobić? Sądzę, że dzięki temu więcej osób będzie zainteresowanych takimi kontami.

(A dla dalszych misji - to już byłby wymóg :) ).

Offline Leszek Szamocki

• Weteran
  • Elen sila lumenn omentielvo.
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 16, 2010, 18:24 »

Również jestem za. Forum jest od tego, żeby dyskutować różne rozwiązania i możliwości, rozważać pomysły i idee oraz chwalić się postępami i osiągnięciami . A w takim narzędziu mielibyśmy usystematyzowaną dokumentację projektu.

Nie jestem pewien, czy zdążymy to uruchomić dla misji minimalnej (w końcu jest dużo bliżej finału niż startu), ale w kolejnych lotach powino być to narzędzie obowiązkowe.
Pozdrowienia z Redy, N 54°36'39", E 18°21'25"

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 16, 2010, 18:24 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 16, 2010, 18:37 »
Sądzę, że właśnie dlatego warto "zaznajomić się", ale zupełnie niezobowiązująco z Redmine przy okazji misji mininalnej. Pozwoli na zdobycie odpowiedniego doświadczenia. :)

• Weteran
    • Moje portfolio
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 19, 2010, 13:34 »
Sądzę, że właśnie dlatego warto "zaznajomić się", ale zupełnie niezobowiązująco z Redmine przy okazji misji mininalnej. Pozwoli na zdobycie odpowiedniego doświadczenia. :)

Wybaczcie, że dopiero dzisiaj odpisuje ale w weekend miałem tylko chwilkę by wejść i co najwyżej przeczytać ostatnie posty.
Postaram się w jak najszybciej przygotować prosty opis jak korzystać z systemu. Do tego czasu w razie potrzeby można skorzystać z oficjalnego na stronie Redmine: http://www.redmine.org/wiki/redmine/Guide

Krzysztofie założyłem Ci konto i przydzieliłem do projektu. Pozostałe osoby proszę o podanie/przesłanie adresów email (do utworzenia konta jest on konieczny) na PM lub na mail: lukasz [at] rodziewicz.com.pl

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 19, 2010, 13:47 »
Dzięki za konto. Wieczorkiem się temu przyjrzę. :)

• Weteran
    • Moje portfolio
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 19, 2010, 14:21 »
Pozwoliłem sobie uzupełnić trochę wiki by zaprezentować jak to będzie wyglądało:
http://redmine.rodziewicz.com.pl/projects/hevelius-minimal/wiki

Przykładowy artykuł w oparciu o post Leszka: http://redmine.rodziewicz.com.pl/projects/hevelius-minimal/wiki/Gondola

Myślę jednak, że lepiej byłoby gdyby działało to w domenie astronautyki. Jeśli Kanarek doda odpowiednia subdomenę z przekierowanie na mój serwer postawię oddzielną instalację :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2010, 14:23 wysłana przez Łukasz Rodziewicz »

Offline star

• Junior
  • **
  • O.K.
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 25, 2010, 04:14 »
Kolego Łukaszu Rodziewicz !
Rozumiem że po analizie filmów o misjach balonowych przedstawi kolega
stosowane rodzaje spadochronów i  wzory do obliczania wielkości .
Uwadze polecam taki pomysł :
http://balloons.space.edu/habp/steer_chute/
star

• Weteran
    • Moje portfolio
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 03, 2010, 22:09 »
Kolego Łukaszu Rodziewicz !
Rozumiem że po analizie filmów o misjach balonowych przedstawi kolega
stosowane rodzaje spadochronów i  wzory do obliczania wielkości .
Uwadze polecam taki pomysł :
http://balloons.space.edu/habp/steer_chute/
star

Dziękuję Ci Kubo, oczywiście będę testował spadochron i Twój link jest bardzo wartościowy :-)

Wracając do spraw organizacyjnych. Mam dwie propozycję:
- poprawienie artykułu na kosmonaucie odnośnie misji: http://www.kosmonauta.net/index.php/Ludzie/Inicjatywy-amatorskie/2010-06-27-balon.html (wstawienie linków do naszego forum, stosowne notki o przenosinach, jakiś news o postępach może?)
- założenie strony facebookowej dla misji w celu promocji inicjatywy i uzyskania nowego kanału informacyjnego.

Co Wy na to? :-)

Edit:
Przyszła mi do głowy kolejna propozycja. Dokumentacja projektu bardzo wzbogaciłaby gdybyśmy wykonali odpowiedni rysunki techniczne poszczególnych elementów. W połączeniu z opisami (takimi jakie opracowujemy na wiki) stanowiłoby to świetne źródło wiedzy dla innych :-)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2010, 22:46 wysłana przez Łukasz Rodziewicz »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 03, 2010, 23:57 »
Wszystkie pomysły proponowane przez Łukasza są naprawdę godne oklasków na stojąco. ;)

Zabieram się za poprawę tekstu na kosmonaucie.

Odnośnie grupy na facebooku - warto pomyśleć o najbardziej stosownym momencie "wejścia smoka". Może gdy datę startu ustalimy?

Offline symndz

• Nowy
  • *
  • This bus stops here except on Tuesdays in February
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 04, 2010, 21:29 »
Łukasz, zgłosiłes sie do zespolu prac na facebook i pisania dokumentacji :)

Lukasz ty robisz spadochron? Ja bym zrobił ankiete czy jestesmy za sterowanym opadaniem.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2010, 21:43 wysłana przez symndz »

• Weteran
    • Moje portfolio
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 05, 2010, 17:24 »
Łukasz, zgłosiłes sie do zespolu prac na facebook i pisania dokumentacji :)
To pytanie czy stwierdzenie? ;-) Mogę się zająć facebook'iem. Jeśli chodzi o dokumentację uważam, że najlepiej będzie jeśli każdy rozwinie rozdział (na wiki) dotyczący wykonywanego przez niego elementu. Mogę zająć się koordynacją i nadzorem tego.

Lukasz ty robisz spadochron? Ja bym zrobił ankiete czy jestesmy za sterowanym opadaniem.

Rozumiem, że chodzi Ci o korektę długości odpowiednich linek spadochronu w celu zmiany kierunku opadania? Zdaje mi się jednak, że to zbytnia komplikacja jak na misję minimalną. Potrzeba min. 2 serwomechanizmów, kompasu cyfrowego (ewentualnie można określić kierunek za pomocą GPS'a) bez zintegrowanej awioniki ten układ za bardzo nie ma jak powstać.
No chyba, że masz co innego na myśli :-)

Wybaczcie, że dopiero teraz założyłem konta na Redmine. Jestem do końca przyszłego tygodnia na urlopie i staram się go aktywnie spędzić, do komputera siadam sporadycznie ;-)

Offline symndz

• Nowy
  • *
  • This bus stops here except on Tuesdays in February
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 05, 2010, 18:48 »
To pytanie czy stwierdzenie? ;-)
stwierdzam ;) natomiast wiki a dokumentacja to dla mnie dwie rozne sprawy

Rozumiem, że chodzi Ci o korektę długości ...
tak dokladnie o to chodziło. Wiadomo ze nie na wersje mini ale czasu potem jest sporo na prace. Awionika .. hmm szumne okreslenie jak na ten projekt ale:
-  dodanie 3osiowego czujnika pola magnetycznego, przyspieszenia nie nastrecza trudnosci nadmiernych.
-  gps zakladam ze bedzie dostepny, z niego tez mozna wyliczyc kierunek opadania. Wydaje sie ze z wystarczajaca precyzja by moc sterowac.

Co wiecej .. myslalem nad wpakowaniem tam po prostu telefonu z androidem, sa one bogato wyposazane we wszelkiej masci czujniki pola, przyspieszenia itp. (na marginesie nie tak pozno potem czytalem artukuł ze ktos w ten sposob juz uzył taki smartfon). Za rok czy dwa pierwsze dzis telefony z androidem beda za grosze, a urzadzenie gotowe.

Reasumujac, tam wczesniej to najwyrazniej skrotu uzyłem. Zamiast robic mysl na pytania mniej ogolne. Czyli jedno: czy jestes w stanie przygotowac jakas konstrukcje ktora nadawala by sie do sterowania?

I po drugie a moze po pierwsze,  warto by zrobic ankiete albo poprosic o wypowiedzi w tym temacie. Kto za kto przeciw i czemu... :)

I moze trzeba by przeniesc ten temat do osobnego watku??

ps. dzieki tez za konta i baw sie dobrze :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2010, 19:16 wysłana przez symndz »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 05, 2010, 20:07 »
Najlepiej do oddzielnego wątku. Proszę napisać tam jeszcze raz i dodać wszelkie potrzebne frykasy, takie jak ankieta. ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 05, 2010, 20:07 »