Autor Wątek: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)  (Przeczytany 85931 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)
« Odpowiedź #90 dnia: Kwietnia 25, 2011, 01:44 »
Hmm... Czy Doppler mógł mieć tutaj jakieś znaczenie? Podczas gonitwy za balonem jechałem max 130 km/h

Bez przesady, po tych dziurach co tam były? ;D

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #91 dnia: Kwietnia 25, 2011, 08:12 »
Jak gondola spadała, to leciała mniej więcej w dół, a nie przybliżała się lub oddalała od nas. Zatem efekt Dopplera chyba nie byłby w takiej konfiguracji zauważalny...

Czyli przybliżała się. Ty byłeś na dole, ona zbliżała się do Ciebie z góry. Twoje 130km/h bym olał, gorzej z prędkością gondoli.
Jutro moge zrobic eksperyment i puscic do programu dtmf przesuniety o parnaście Hz. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale z tego co pamiętam, to już te kilkanascie albo kilkadziesiat Hz uniemozliwialo dekodowanie.
Ach, szkoda że nikomu nie wpadło do głowy żeby nagrać transmisje, wiele by to wyjaśniło.

Eksperyment przeprowadzony. Przesunąłem częstotliwości DTMF o 3%! i NIC! nie zdekodowało! Dla 1% tylko niewielka ilość zostala zgubiona 1..2 znaków
Przy czym dla 3% błędu czestotliwosc dla najwyzszego tonu zmienila sie o 50Hz a dla 1% o 13Hz
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2011, 09:45 wysłana przez skrzyp »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #92 dnia: Kwietnia 25, 2011, 10:02 »
Te wartości 50 i 13 Hz są realne do 'wyciągnięcia' z prędkości pojazdów spalinowych i gondoli spadającej? :P

Nagrywanie całości przekazu z gondoli w formacie 'raw' - to jest dobra myśl! :)

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 25, 2011, 11:23 »
mp3 - wav by nam za duzo miejsca zajął

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 25, 2011, 11:23 »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #94 dnia: Kwietnia 25, 2011, 19:43 »
Opadająca gondola to podwójny problem bo w grę wchodzą dwa wektory o sporych siłach - po pierwsze szybkie opadanie gondoli, a po drugie ruch boczny spowodowany wiatrem.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #95 dnia: Kwietnia 25, 2011, 20:00 »
Czyli mamy niezły problem. Trzeba będzie dojść do odpowiedzi na pytanie czy Doppler miał wpływ czy nie przed puszczeniem kolejnego balonu, żeby nie powtarzać błedów.
Tak czy siak do programu dodam opcje przesuniecia czestotliwosci mysle ze w zakresie +/- 7% zupełnie starczy. A moze uda mi sie to zrobic z automatu..
PMRa tez dobrze by bylo przerobić tak aby była możliwość czystego odbioru przesuniętego sygnału.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #96 dnia: Kwietnia 25, 2011, 20:07 »
No wiesz, to jest problem dość akademicki, bo sonda przy opadaniu i tak będzie się trząść i obracać, więc nie wiem czy odbierzemy coś sensownego niezależnie od dopplera. Raczej dopiero na niskiej wysokości, kiedy zwolni.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #97 dnia: Kwietnia 26, 2011, 08:27 »
Przypominam, że chętni do udziału w misji Hevelius 2 są proszeni o otwarte deklaracje. Informacje o tym znajdują się w tym poście:
http://www.astronautyka.org/index.php/topic,601.msg19180.html#msg19180

i co nieco więcej w tym poście
http://www.astronautyka.org/index.php/topic,601.msg19316.html#msg19316

Przypominam, że osoby, które się nie zadeklarują z konkretnym udziałem nie będą mogły brać udziału w tym projekcie. Dlatego proszę o odważne oświadczenia!

velo

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: Kwietnia 26, 2011, 22:17 »
Ja się na pewno dołożę finansowo do misji

Z rzeczy inżynieryjnych raczej będzie trudno - chyba że bym miał jakiegoś nauczyciela

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #99 dnia: Kwietnia 27, 2011, 07:35 »
Z deklaracjami wpłat to bym się wstrzymał jeszcze przez pewien czas. :) Nie ma sensu się deklarować i zbierać i komplikować wszystko w sytuacji, gdy dokładnie jeszcze nie wyliczyliśmy co i jak i ile.

Velo, może więc chciałbyś dołączyć do zespołu Meteo? Tam sprawy będą bardziej naukowe niż inżynieryjne.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #100 dnia: Kwietnia 27, 2011, 19:44 »
Czyli co? Przez aklamację można uznać, że misja Hevelius 2 została zaakceptowana! Tak samo cel nadrzędny projektu - udane odzyskanie gondoli. Zespoły  - z grubsiejsza też, za wyjątkiem zespołu Meteo.

Czy zgadzacie się? Wszelkie uśmieszki, wykrzykniki i ochy oraz achy są wskazane!

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #101 dnia: Kwietnia 27, 2011, 19:57 »
Astro-chleba, kosmo-igrzysk oraz misji Hevelius II chcemy! :)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #102 dnia: Kwietnia 27, 2011, 20:31 »
Ok, to skoro mamy wybrany cel to w ciągu kilku najbliższych dni przedstawimy wstępną wizję projektu.

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #103 dnia: Kwietnia 27, 2011, 21:36 »
...- przez koordynację zespołu mam na myśli osobę, która by wyznaczała kierunki prac i próbowała doprowadzić do jakiś wyników. Zawsze możemy napisać, że poszukujemy chętnej osoby na to stanowisko.  Pytanie - Lampko, czy możesz podać 3-4 wymagania względem koordynatora zespołu (np znajomość tego czy tamtego albo doświadczenie itp itp), które by się nam przydały?
Co do pilotów i wojskowych - dobry pomysł! :) Kosmonauta.net jest patronem medialnym III Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Lotniczego, który się odbędzie 16 i 17 lipca, gdzie zleci się sporo pilotów. Może przez ten kontakt by wszystko nagłośnić? :) ...
...

Może mógłby podjąć się koordynacji takiego zespołu. Jak się zdążyłem zorientować, dzięki koledze star, są konkretne algorytmy modelowania trajektorii balonu. Kwestia tylko dobrania parametrów konkretnej misji. Chwilowo jestem bardzo zajęty i nie mam czasu, żeby przyjrzeć się bliżej tym sprawom, ale za kilka dni obiecuję się zorientować - co, jak i ewentualnie kto.

Offline fasola

• Weteran
  • wszystko jest iluzją
« Odpowiedź #104 dnia: Kwietnia 27, 2011, 22:24 »
Jakby co to mogę dołączyć do zespołu meteo. Prognozy krótkoterminowe (48h przed startem i krócej) - bezproblemowo. Jak pogoda będzie trochę gwałtowniejsza i sprzyjałyby mi warunki finansowo-terminowe to pojawiłbym się na miejscu startu, prognoza na kilka godzin do przodu byłaby o wiele trafniejsza - choć z drugiej strony, skoro będzie Lampka to prognoza na miejscu startu jest już załatwiona :)
GG:8261459 nie gryzę

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #104 dnia: Kwietnia 27, 2011, 22:24 »