Autor Wątek: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)  (Przeczytany 87903 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)
« Odpowiedź #75 dnia: Kwietnia 24, 2011, 19:10 »
Również wchodzę w ten projekt! :)

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #76 dnia: Kwietnia 24, 2011, 19:25 »
Aha, a co do tego czy pisac...
Właściwie i tak większość prac przy samej gondoli oraz organizacji imprezy skupiła się na naszej trójce. Jeśli nabór ma wyglądać tak jak wtedy gdy poszukiwaliśmy kogoś do zrobienia nadajnika i anten na 433MHz... to ja wole 3 miesiące później wysłać nasz balon niż czekać na komentarze o chinskich zabawkach na pilota...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #77 dnia: Kwietnia 24, 2011, 19:39 »
Ja generalnie zespoły bym tak podzielił:

Część hardware-teoretyczna
1. SkrzypoElektro (SE) - zajmujące się większością elektroniki na pokładzie gondoli
2. MaquisoGondolo (MG) - skupione na pracach związanych z gondolą
3. KanarkoFotoBalono (KFB) - czyli podejście do małpek Cannona ver 2.0 plus prace przy balonie (powinniśmy mieć własny sprzęt do napełniania balonu + 'infrastruktura naziemna')
4. Zespół Meteo, który by się nauczył co nieco i nam doradził gdzie i jak wieje w górnej atmosferze oraz jak spada gondola na spadochronie.
5. KanarkoBiurokracja (KB) - czyli wszelkie pozwolenia, podpisy, kontakty a także ewentualna koordynacja w projekcie (choć tego pewnie za dużo by nie trzeba)

Do zespołów 1-3 mamy już koordynatorów, którzy by dobierali (lub nie) osoby do zespołów wedle własnych indywidualnych potrzeb. Zespół 5 - czyli cała papierkologia - to tym już się zajmowałem, więc mogę się zająć po raz kolejny. Pozostaje jedynie zespół Meteo, który moim zdaniem warto by mieć.

Jest jeszcze ekipa na launch padzie i pościgowa, gdzie przydałyby się chętne osoby (także z automobilami), które by działały w dniu startu.

Skrzypie - zgadzasz się na taki podział prac? :)

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #78 dnia: Kwietnia 24, 2011, 19:52 »
...Jest jeszcze ekipa na launch padzie i pościgowa, gdzie przydałyby się chętne osoby (także z automobilami), które by działały w dniu startu.
...
Ja się mogę zająć pomocą w organizacji startu w zakresie podobnym, jak w H1 i deklaruję udział w grupie pościgowej z automobilem.
Mogę też brać udział w miarę możliwości w pracach innych zespołów (np 3 i 4).

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Kwietnia 24, 2011, 19:52 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #79 dnia: Kwietnia 24, 2011, 19:59 »
Lampko, czy chciałbyś koordynować zespół Meteo? Miałbyś absolutną dowolność co do działania, wyboru ludzi i zakresu pracy - byleby przyniosło to jakiś pożytek dla nas (i wiedzę) odnośnie lotu balonu i powrotu na ziemię! :)

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #80 dnia: Kwietnia 24, 2011, 20:29 »
Skrzypie - zgadzasz się na taki podział prac? :)

Jak najbardziej jestem za. Super przydzielone funkcje. KB jak najbardziej dla Ciebie, super wsio zalatwiles (no chyba ze masz kogos na oku komu chcesz przydzielić tę funkcję).

Aha. Również jestem za rozpracowaniem modelu lotu balonu. Przyznam, że nie wierzyłem iż można aż tak dokładnie przewidzieć przebieg lotu, no i w szczególności, tak jak piszesz, jego trajektorię opadania by się przydało wyliczyć na podstawie modelu. To może nam znacznie ułatwić życie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2011, 20:35 wysłana przez skrzyp »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #81 dnia: Kwietnia 24, 2011, 20:56 »
Aha. Również jestem za rozpracowaniem modelu lotu balonu. Przyznam, że nie wierzyłem iż można aż tak dokładnie przewidzieć przebieg lotu, no i w szczególności, tak jak piszesz, jego trajektorię opadania by się przydało wyliczyć na podstawie modelu. To może nam znacznie ułatwić życie.

Słuszna uwaga, myślę że przewidywanie trajektorii lotu powinno być konsultowane z grupą meteo. To chyba oczywiste :) Wnioskuję też, aby fasola znalazł się w zespole meteo z uwagi na profesjonalne statusy dot. stanu troposfery/stratosfery nad Toruniem ;)

Również chętnie dołączę do projektu. Obecnie mogę powiedzieć, że jeśli nie wystąpią poważne komplikacje, to na pewno będę chciał wziąć udział w przygotowaniach do samego startu (launch pad :P, relacje na kosmo/tutaj na forum). Z przyczyn geograficznych najpewniej mógłbym też pomóc Maquisowi w budowie gondoli, tudzież jakieś niewielkie czynności z grupy KFB. BTW, jak ktoś wspomniał trzeba będzie pomyśleć nad dedykowanym misjom Hevelius regulatorze do pompowania helu (czyt. naszym własnym :P).

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #82 dnia: Kwietnia 24, 2011, 21:02 »

Tym zajął by się zespół Meteo. :)

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #83 dnia: Kwietnia 24, 2011, 21:24 »
Lampko, czy chciałbyś koordynować zespół Meteo? Miałbyś absolutną dowolność co do działania, wyboru ludzi i zakresu pracy - byleby przyniosło to jakiś pożytek dla nas (i wiedzę) odnośnie lotu balonu i powrotu na ziemię! :)
Koordynować to może nie. Co prawda jestem geografem, ale bardziej od geologii niż meteo. Mam wrażenie, że tu są lepsi fachowcy w tym zakresie. Ja niestety nie mam chyba odpowiedniej wiedzy. Mógłbym być w takim zespole, robić obliczenia, ale koordynacja, to chyba za duża odpowiedzialność dla kogoś, kto się na tym nie zna.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #84 dnia: Kwietnia 24, 2011, 22:15 »
Ja jeszcze o jednym.
Wiem ze to daleka przyszlosc, ale moge zapomniec. Proponowałbym umiescic jedna ekipe "przechwytujaca" mniej wiecej w polowie przewidywanej trasy lotu, wyposażoną oczywiscie w dostęp do neta i odbiornik telemetrii. Ekipa ta tak naprawde nigdzie by nie podróżowała, za to gwarantowala by nam w miare pewna telemetrie przez caly lot. Wlasciwie wystarczyla by nawet tylko 1 osoba.
Jak sami mówiliście, podczas jazdy autem byly problemy z odbiorem.

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #85 dnia: Kwietnia 24, 2011, 22:45 »
Przypuszczam że zawodowi piloci (czy to wojskowi, czy cywilni co latają wysoko tymi swoimi wielkimi maszynami ) tę wiedzę meteo mają w małym palcu, a przede wszystkim ci co robią dla nich specjalne prognozy pogody. Zdaje się, że to mniej kwestia zespołu, tylko dojścia do takiej osoby i przekonania jej do współpracy, choćby w charakterze konsultanta. Bo uczenie się tego od zera, to zapewne kilka tygodni, albo miesięcy ciężkiej harówy. Chociaż jedno z drugim można by połączyć, ale rady zawodowca byłby tu na pewno cenne. A może na jakimś portalu lotniczym podpytać? Zapewne komuś się spodoba ta "impreza" i się zgłosi.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #86 dnia: Kwietnia 24, 2011, 22:48 »
Wiem ze to daleka przyszlosc, ale moge zapomniec. Proponowałbym umiescic jedna ekipe "przechwytujaca" mniej wiecej w polowie przewidywanej trasy lotu, wyposażoną oczywiscie w dostęp do neta i odbiornik telemetrii. Ekipa ta tak naprawde nigdzie by nie podróżowała, za to gwarantowala by nam w miare pewna telemetrie przez caly lot. Wlasciwie wystarczyla by nawet tylko 1 osoba.
Jak sami mówiliście, podczas jazdy autem byly problemy z odbiorem.

Czyli statyczny obserwator/członek zespołu pościgowego ;) Co do odbioru to miałeś na myśli PMRy? Bo w czasie jazdy także bardzo ciężko korzystało się z bezprzewodowego internetu, gubiło zasięg względnie często. 

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #87 dnia: Kwietnia 24, 2011, 22:51 »
Szybkie odpowiedzi:

- przez koordynację zespołu mam na myśli osobę, która by wyznaczała kierunki prac i próbowała doprowadzić do jakiś wyników. Zawsze możemy napisać, że poszukujemy chętnej osoby na to stanowisko.  Pytanie - Lampko, czy możesz podać 3-4 wymagania względem koordynatora zespołu (np znajomość tego czy tamtego albo doświadczenie itp itp), które by się nam przydały?
Co do pilotów i wojskowych - dobry pomysł! :) Kosmonauta.net jest patronem medialnym III Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Lotniczego, który się odbędzie 16 i 17 lipca, gdzie zleci się sporo pilotów. Może przez ten kontakt by wszystko nagłośnić? :)

- Skrzypie - to ważna sprawa z zespołami pościgowymi. Po rozpoczęciu projektu rozpocznie się gadanie o zespołach na dzień startu i jak to zorganizować. Z czasem będziemy też finalizować skład grup bojowych. :)

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #88 dnia: Kwietnia 24, 2011, 23:09 »
Czyli statyczny obserwator/członek zespołu pościgowego ;) Co do odbioru to miałeś na myśli PMRy? Bo w czasie jazdy także bardzo ciężko korzystało się z bezprzewodowego internetu, gubiło zasięg względnie często.

Dokladnie.

Sory ze to nadal drążę, ale jak widac nie daje mi to spac :)
Juz chyba wiem, dlaczego nie mielismy telemetrii podczas opadania gondoli. Wszystkiemu chyba byl winien taki jeden co sie nazywal Doopler.
-Maquis mi pisal ze sygnal w widmie przy opadaniu byl ok
-Szybkosc opadania byla znacznie wieksza od szybkosci wznoszenia
-Program (jak i dekoder sprzetowy jakikolwiek by nie byl) są bardzo wrażliwe na dokladnie określone częstotliwości DTMF (zreszta, są one podawane co do 1Hz)
A ponieważ PMRy mają modulację FM, to wniosek nasuwa się sam.
Pytanie dla tych co szybko liczą. Załóżmy częstotliwość PMRa 446,00625MHz, modulowany częstotliwością 1633Hz. Ile wyniesie przesunięcie czestotliwosci przy opadaniu z prędkościa dajmy na to tylko 50m/s?

No chyba ze sie myle?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #89 dnia: Kwietnia 24, 2011, 23:58 »
Hmm... Czy Doppler mógł mieć tutaj jakieś znaczenie? Podczas gonitwy za balonem jechałem max 130 km/h i chyba się udawało odbierać jeszcze sygnały (Maquis - pamiętasz może to to?).

Jak gondola spadała, to leciała mniej więcej w dół, a nie przybliżała się lub oddalała od nas. Zatem efekt Dopplera chyba nie byłby w takiej konfiguracji zauważalny...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Kwietnia 24, 2011, 23:58 »