Autor Wątek: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)  (Przeczytany 87023 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)
« Odpowiedź #105 dnia: Kwietnia 27, 2011, 22:33 »
Ja mam na myśli dwa rodzaje prognozy meteo:

- pierwsza, która by była przygotowana już teraz w ciągu kilku najbliższych tygodni, która oceniłaby kiedy start w drugiej połowie roku dałby nam jeszcze szanse na dobrą pogodę, niskie ryzyko deszczu czy silnego wiatru.
- druga - tuż przed startem, która pomoże określić dokąd balon poleci. :)

Fasolo - co Ty na to?

Oczywiście nie jestem ekspertem w tej tematyce i to co miałem na myśli może być trudne do zrealizowania albo nie mieć przełożenia na rzeczywistość.

Offline fasola

• Weteran
  • wszystko jest iluzją
« Odpowiedź #106 dnia: Kwietnia 27, 2011, 22:46 »
- druga - jak najbardziej, plus info o możliwych opadach/burzach na miejscu startu i wilgotności w troposferze

- pierwsza - moim zdaniem nie ma sensu, ponieważ prognozy na więcej niż tydzień do przodu to jedno wielkie wróżenie z fusów, nie mówiąc już o prognozowaniu np. na miesiąc do przodu. (żebyście widzieli prognozy na dzień startu H1, dwa tygodnie przed nim.. miały być ulewy! :) ). jeśli już mamy wybierać datę startu to najpierw.. z jakim wyprzedzeniem trzeba ją zgłosić?
GG:8261459 nie gryzę

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #107 dnia: Kwietnia 27, 2011, 23:02 »
Właśnie o to chodzi, że z dość dużym. Załatwiałem sprawę na 3 tygodnie przed startem. Min moim zdaniem może być z 2 tygodnie przed.

Warto by mieć wstępnie jakiś termin startu, względem którego by się toczyły prace. Wydaje mi się, że są jakieś dane z lat poprzednich, które dają procentową szansę na deszcz, chmury itp itp - coś takiego pamiętam przy zaćmieniach Słońca się pojawia (które planuje się na rok czy dwa przed - i wybiera miejsca które są bardziej przewidywalne).

Coś takiego ma sens w naszym przypadku?

Offline fasola

• Weteran
  • wszystko jest iluzją
« Odpowiedź #108 dnia: Kwietnia 28, 2011, 20:51 »
Ma taki sam sens jak przysłowia typu "kwiecień plecień, przeplata trochę zimy, trochę lata". Wiemy, że w wakacje może być słonecznie albo burzowo, a w jesień wietrznie tudzież deszczowo. I na tym się kończy przewidywanie na dłuższe okresy :). Ktoś to nazwał efektem motyla: nie da się przewidzieć pogody na dalsze terminy, zupełnie tak jakby trzepot skrzydeł motyla w Warszawie miał wpływ na przesuwanie się niżów i wyżów nad Wielką Brytanią :)

Nawet, tak popularne w telewizyjnych pogodynkach, prognozy pogody na tydzień do przodu są trafne akurat jak się poszczęści synoptykowi.

Myślę, że nie ma sensu planować terminu startu względem pogody skoro i tak jej nie przewidzimy. Wiosna była super terminem do startu, bo dosyć łatwo można trafnie przewidzieć pogodę - jest dosyć stabilna. Natomiast w lato różnie bywa i zespół meteo na pewno miałby co robić. Ale od czego jest drugi termin? :) Najwyżej nastąpiłby scrub.

Tak więc, streszczając sprawy meteo: proponuję pominąć teraz kwestie prognozy pogody dla miejsca startu (powróćmy do nich na kilka dni przed startem H2), a skupić się na opracowaniu modelu do przewidywania trajektorii lotu balonu. Ale nie ja tu rządzę, to tylko luźne propozycje :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #108 dnia: Kwietnia 28, 2011, 20:51 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #109 dnia: Kwietnia 28, 2011, 21:12 »
Fasolo, to co piszesz jest podparte danymi czy to tylko Twoje zdanie? Bowiem wolałbym to pierwsze...

Nie jestem do końca przekonany, czy rozumiesz o co mi chodzi... Chodzi mi tutaj o statystykę - warto by określić kiedy mniej więcej statystycznie byłoby najlepiej wystartować na podstawie danych historycznych. To to by można wykorzystać do określenia ilości czasu na prace.

Nie ma czegoś takiego jak 'drugi termin' startu - przy okazji pierwszej misji prosiłem o dwa terminy w odstępie 2 godzin, co bardzo zdziwiło faceta od agencji.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2011, 21:20 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline fasola

• Weteran
  • wszystko jest iluzją
« Odpowiedź #110 dnia: Kwietnia 28, 2011, 21:19 »
Moje paroletnie doświadczenie.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #111 dnia: Kwietnia 28, 2011, 21:22 »
Moje paroletnie doświadczenie.

Sorki, ale na podstawie 'osobistych doświadczeń' to chyba się nie będziemy bawić. Bo każdy ma inne. :P Lepiej opierać się na danych statystycznych.
Fasolo, czy akceptujesz to wyzwanie?

Offline fasola

• Weteran
  • wszystko jest iluzją
« Odpowiedź #112 dnia: Kwietnia 28, 2011, 21:24 »
Pewne rzeczy się robi poza matematyką i statystyką - dlatego prognozę pogody dalej układają synoptycy, a nie komputery :).

Ale ok, rozumiem twoje wątpliwości, postaram się wynaleźć takie dane, a jak nie to sam takowe zbiorę.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #113 dnia: Kwietnia 28, 2011, 21:26 »
Pewne rzeczy się robi poza matematyką i statystyką - dlatego prognozę pogody dalej układają synoptycy, a nie komputery :).

Przecież to nie jest prawda!

Offline fasola

• Weteran
  • wszystko jest iluzją
« Odpowiedź #114 dnia: Kwietnia 28, 2011, 21:47 »

Przecież to nie jest prawda!
Tzn.?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #115 dnia: Kwietnia 28, 2011, 21:57 »
Wydaje mi się, że zbaczamy z tematu. Niemniej jednak wyraźnie widać, że potrzeba nam doświadczonej osoby, która skoryguje nasze postrzeganie na meteorologię oraz określi jakie dane się nam przydadzą.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Kwietnia 28, 2011, 22:05 »
Nie orientuję się, co panowie robiliście dotychczas (zaglądam w wątki balonowe od święta), ale jeżeli szukacie taniej i lekkiej metody rejestracji ruchomego obrazu z pokładu, to polecam kamerki PMDV80. Sam używam tego w różnych latadłach własnej konstrukcji.

PS: Dopiero teraz przeczytałem "Zanim napiszesz przeczytaj!" :) Jeżeli informacja nie jest przydatna, to proszę usunąć ten post.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2011, 22:08 wysłana przez Borys »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #117 dnia: Kwietnia 28, 2011, 22:50 »
Tak też zrobiłem. Dzięki za info - rzucę oczkiem w wolnej chwili. :)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #118 dnia: Kwietnia 28, 2011, 22:57 »
Nawet matematyczne modele pogodowe wymagają interpretacji. To nie jest tak, że dostaje się gotowy scenariusz.

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #119 dnia: Kwietnia 28, 2011, 23:12 »
Tutaj robią prognozy maksimum do 3,5 dnia. Chyba wiedzą dlaczego nie na dłużej.
http://new.meteo.pl/

Zapewne ktoś już się nieraz bawił w określanie prawdopodobieństwa deszczu (dla przykładu) w danym dniu w roku na podstawie przeszłych obserwacji. Ciekawe czy mu coś sensownego wyszło, czy nic ciekawego? Jakby tak w googlu poszukać?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2011, 23:17 wysłana przez Trafiony »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #119 dnia: Kwietnia 28, 2011, 23:12 »