Autor Wątek: Hevelius 2 - rejestracja obrazu  (Przeczytany 45601 razy)

Offline skrzyp

• Weteran
Odp: Hevelius 2 - rejestracja obrazu
« Odpowiedź #75 dnia: Lipca 12, 2011, 11:34 »
Tak, jest coś takiego, tylko (teoretycznie) kamerka powinna sama zamknac duzy plik i kontynuowac z nowym. Sprawdze to moze dzis/jutro.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #76 dnia: Lipca 13, 2011, 21:06 »
Czekamy na wyniki z kamerką! :)

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #77 dnia: Lipca 13, 2011, 22:20 »
Na maila podeslalem linka do sampla filmu. Nadal nie doszedlem do zgrania zdjec z aparatu (z 8G karty) wiec na razie nici z testu, ale jestem niemal pewien ze nie bedzie problemow, bo kamerka sama sobie w dowolnych chwilach tworzy nowe pliki. I to jest niestety zla wiadomość bo przerwa (wg zegara nalozonego na film) to nawet i 10 sek.
Mam nadzieje ze na tej 8G sdhc bedzie lepiej. Do tej pory testowalem na sd.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #78 dnia: Lipca 14, 2011, 14:20 »
Tak, ten na mailu widziałem, lecz to jedynie 3 minuty. A nam chodzi o 2,5 godziny minimum.

Jak to to sobie radzi w ostrym świetle słonecznym?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Lipca 14, 2011, 14:20 »

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #79 dnia: Lipca 14, 2011, 19:45 »
Płytka wyszla idealnie! :)

Z ostrym swiatlem rodzi sobie calkiem dobrze, pod warunkiem ze wiekszosc jest jasna. Slonko w kadrze zamienia sie w czarna kropke, matryca przezyla.
No wiesz, 2,5h to jakies pare giga ;) Przez week zrobie dluzszy test. Dzis chcialem, ale lalo jak wsciekly i nic by nie bylo widac w samochodzie.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #80 dnia: Lipca 29, 2011, 08:07 »
Matias zakupił pierwszy aparat do misji Hevelius 2. Jest to canon A495 - czyli następca A480. Wymiary te same - ma tylko więcej możliwości.

Niebawem wpadnie w moje lepkie łapska. :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #81 dnia: Sierpnia 12, 2011, 00:16 »
Oto wyniki pierwszych testów A495:
- aparat jest rzeczywiście malutki i leciutki
- zdjęcia można wykonać w 10 megapix, 6 megapix, 4 megapix, 2 megapix, 0,3 megapix i formacie szerokim 3648x2048.
- zdjęcia z 10 megapix zgrywają się baaaardzo długo - czasem nawet i 5 sekund. To to może oznaczać potencjalne problemy, gdybyśmy chcieli zrobić serię np 3 fotek co kilkanaście sekund. Tutaj dodam, że używałem kart SDHC.
- możliwe jest nagranie 3 typów filmików o takim łącznym zapisie na 8 gigową kartę - 640x480 30fps (65 minut 17 sekund), 640x480 30fp long play  (126 min, 31 sek) oraz 320x240 30 fps (184 min 32 sek). To ostatnie to więcej niż planowana przez nas misja. Co ciekawe - wcześniej czytałem, że te aparaty mają ograniczenie w nagrywaniu do 4 giga pojemności - wygląda na to, że tak nie jest, bo 4 gigowa karta ma miejsce na połowę krótsze filmiki. Sprawdzę tę możliwość w najbliższym czasie.
- zrobiłem nagranie 30 minutowe w 320x240. Całkiem przyzwoicie wyszło - pomimo mocnego słonecznego światła. Postaram się wrzucić kawałek na youtube.
- CHDK - tutaj małe zaskoczenie. Okazuje się, że są problemy z kartami powyżej 4giga i trzeba bawić się w partycje. Jeszcze się tym zajmę. Wgranie CHDK na 4gigową kartę (kupiłem takową) nastąpiło bez problemów - tak samo jak dodanie przykładowych skryptów.
- 4 gigowa karta pozwala na zapisanie około 1450 zdjęć, co powinno by w zupełności wystarczyć dla naszej misji.
- test fotek sekwencyjnych z włączonym lcd - poszło jedynie 350 zdjęć. Teraz czas na zdjęcia bez lcd.
- fotki pod auto często się gubią i nawet przeskakują w tryb makro. Pod trybem P jest już lepiej - jakoś co 10 fotka się gubi (w normalnych warunkach). :)

To wstępny raport - jak na razie wyniki są zachęcające!

PS. Dzięki Matias za załatwienie aparatu! :)

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #82 dnia: Sierpnia 12, 2011, 03:09 »
- możliwe jest nagranie 3 typów filmików o takim łącznym zapisie na 8 gigową kartę - 640x480 30fps (65 minut 17 sekund), 640x480 30fp long play  (126 min, 31 sek) oraz 320x240 30 fps (184 min 32 sek). To ostatnie to więcej niż planowana przez nas misja. Co ciekawe - wcześniej czytałem, że te aparaty mają ograniczenie w nagrywaniu do 4 giga pojemności - wygląda na to, że tak nie jest, bo 4 gigowa karta ma miejsce na połowę krótsze filmiki. Sprawdzę tę możliwość w najbliższym czasie.
Ciekawe czy faktycznie tyle nagra materiału czy zrobi podobny numer jak A480 (ograniczenie 1h lub 4GB). Bo A480 też pokazywał, że może nagrać więcej....dopiero skrypt CHDK załatwił sprawę nagrywając kilka krótszych filmików. Myślę, że w A495 będzie taka sama sytuacja. Ograniczenie 4GB ze względu na FAT-32 i ograniczenie na 1h prze firmware.
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4.1805vs1595  (sekcja "Zapis filmów")
Ale to warto sprawdzić empirycznie... :P

- CHDK - tutaj małe zaskoczenie. Okazuje się, że są problemy z kartami powyżej 4giga i trzeba bawić się w partycje.
Jakie problemy?

- test fotek sekwencyjnych z włączonym lcd - poszło jedynie 350 zdjęć. Teraz czas na zdjęcia bez lcd.
W A480 dużo więcej można było zrobić fotek nie tylko przy wyłączonym LCD ale także przy włączonym trybie oszczędzania energii. Opcja "Disable LCD off" w CHDK:
http://83.238.216.20/index.php/topic,615.msg24106.html#msg24106
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2011, 03:17 wysłana przez Air Q »
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #83 dnia: Sierpnia 13, 2011, 00:24 »
Ciekawe czy faktycznie tyle nagra materiału czy zrobi podobny numer jak A480 (ograniczenie 1h lub 4GB). Bo A480 też pokazywał, że może nagrać więcej....dopiero skrypt CHDK załatwił sprawę nagrywając kilka krótszych filmików. Myślę, że w A495 będzie taka sama sytuacja. Ograniczenie 4GB ze względu na FAT-32 i ograniczenie na 1h prze firmware.
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4.1805vs1595  (sekcja "Zapis filmów")
Ale to warto sprawdzić empirycznie... :P

Tak jest - potwierdzam. nagrało się tylko 60 minut. Przy okazji - aparat się nieźle rozgrzał.

- CHDK - tutaj małe zaskoczenie. Okazuje się, że są problemy z kartami powyżej 4giga i trzeba bawić się w partycje.
Jakie problemy?

Na 8-gigową kartę nie można sobie tak hop-siup wgrać CHDK via card-tricks. Card-tricks nie pozwolił na stworzenie bootowanej karty 8gigowej. Na 4 gigową czy mniejszą bez problemu pozwalał. Z kartami ponad 4-giga trzeba sie nieco bawić i zakręcać. Tu się przyznaję, że wgrywałem CHDK pod windowsem (na wakacjach nie miałem swojego kompa pod ręką), zatem nie miałem czasu dokładnie rozgryźć problemu.

W A480 dużo więcej można było zrobić fotek nie tylko przy wyłączonym LCD ale także przy włączonym trybie oszczędzania energii. Opcja "Disable LCD off" w CHDK:
[/quote]

Tak jest- mam zamiar to to przetestować w najbliższm czasie.

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #84 dnia: Sierpnia 13, 2011, 01:34 »
Na 8-gigową kartę nie można sobie tak hop-siup wgrać CHDK via card-tricks. Card-tricks nie pozwolił na stworzenie bootowanej karty 8gigowej. Na 4 gigową czy mniejszą bez problemu pozwalał. Z kartami ponad 4-giga trzeba sie nieco bawić i zakręcać. Tu się przyznaję, że wgrywałem CHDK pod windowsem (na wakacjach nie miałem swojego kompa pod ręką), zatem nie miałem czasu dokładnie rozgryźć problemu.
Ja używam czytnika kart SD. Poprostu rozpakowałem CHDK na karcie i tyle. Chyba najlepsze rozwiązanie, zwłaszcza jeśli potem trzeba modyfikować/testować skrypty.
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #85 dnia: Sierpnia 13, 2011, 10:55 »
To znaczy jak bardzo się rozgrzał?
Weź pod uwagę, że w gondoli to będzie przeszkadzać, zwłaszcza, że na dużej wysokości odpadnie chłodzenie przez powietrze.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #86 dnia: Sierpnia 13, 2011, 12:22 »
To znaczy jak bardzo się rozgrzał?
Weź pod uwagę, że w gondoli to będzie przeszkadzać, zwłaszcza, że na dużej wysokości odpadnie chłodzenie przez powietrze.

Bardzo gorący nie był - bez obaw! Jednak ręką można było wyczuć ciepło - coś rodzaju letniej wody? Hmm temp około 20-25 stopni?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #87 dnia: Sierpnia 13, 2011, 12:24 »
Ja używam czytnika kart SD. Poprostu rozpakowałem CHDK na karcie i tyle. Chyba najlepsze rozwiązanie, zwłaszcza jeśli potem trzeba modyfikować/testować skrypty.

Czyli żadnego bawienia się w tworzenie bootowanej karty nie robiłeś?
Ja najczęściej używałem tej procedury:
http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK_For_Newbies_-_How_To_Install

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #88 dnia: Sierpnia 13, 2011, 13:33 »
Nie bawiłem się w tworzenie karty bootowalnej czy też tworzenie dodatkowych partycji. Na CHDK można nawet znaleźć taki opis:
A. For experienced users:

* Remove the SD card from your camera
    * Connect the card to your computer using a regular card reader (Do I need a card reader?)
    * Download the firmware archive suitable for your camera and extract the contents
    * Copy the file Diskboot.bin (and PS.FIR or PS.FI2 if present) into the root folder of your card. (What is the root folder?)
    * Copy the folder CHDK and all its contents into the root folder (unless you have created two partitions on the card, in which case the CHDK folder should be copied to the second partition) (under Linux you may need to be root to copy files, start an instance of your file manager with "sudo nautilus")
    * If you want CHDK to start automatically, you need to make the card bootable.
    * Safely remove the card from the reader.
    * Switch on the copy protection switch on the SD card (otherwise CHDK will not start automatically).
    * Place the card in your camera.
    * If you haven't made the card bootable, use the "firmware update method" to start CHDK.

Z przełącznikiem "protection switch" też nic nie robiłem. Ja uruchamiam CHDK tak jak to napisali w ostatnim punkcie tj:
1. uruchomienie w trybie przeglądania zdjęć
2. "menu"->"Firm Update..." i CHDK powinien wystartować

Co do temp. U mnie dochodziło do 40C. Tutaj w załączniku temp z sensora:
Mogę podesłać Ci skrypt abyś zobaczył ile A495 się grzeje w środku.

Tu jest analogiczny wykres temp. ale z misji balonowej, którą ktoś tam wykonał:
http://icbnn.wordpress.com/2009/01/04/temperature-as-measured-by-the-camera/
nie wiem tylko co to za Canon.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2011, 13:35 wysłana przez Air Q »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #89 dnia: Sierpnia 13, 2011, 14:25 »
Zatem będę próbować wgrać CHDK na ośmiogigową kartę. Wpierw zaopatrzę się oczywiście w czytnik kart.

W międzyczasie będę kontynuować testy z 4 gigową kartą.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Sierpnia 13, 2011, 14:25 »