Autor Wątek: VASIMR na Księżyc  (Przeczytany 6837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Borys

• Gość
VASIMR na Księżyc
« dnia: Maja 02, 2011, 19:43 »
Pojawił się filmik pokazujący zalety wykorzystania napędu VASIMR w transporcie ładunków między orbitą ziemską i księżycową. Zaprezentowany stopień elektryczny zasilany jest bateriami słonecznymi, a czynnikiem roboczym jest argon. Polecam szczególnej uwadze pokazaną na filmie rakietę ;) - z pobieżnych kalkulacji wynika, że faktycznie, taka składanka powinna mieć udźwig w okolicach 100 ton. Ciekawe, czy to tylko wizja artysty, czy jakiś przeciek z wiadomych źródeł.

Offline Jake_Suly

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: VASIMR na Księżyc
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 02, 2011, 23:07 »
bardzo interesujące i ambitne...:)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 02, 2011, 23:15 »
A ta rakieta nośna. Tylu silników na raz nie widziałem w żadnej animacji. ;)

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 08, 2013, 19:05 »
Tu jest podobny filmik:

Wiem że to już stary temat ale znalazłem tu ciekawe informacje na temat tego napędu:

Projekt VASIMR
http://xlabs.pl/inne-tematy/projekt-vasimr/
[...]Osiągi badawczych silników Vasimr są nadzwyczaj dobre, wykres obok pokazuje zależność ciągu od prędkości wylotowej paliwa wodorowego i ilości zużywanego paliwa dla silnika zasilanego mocą 20MW, silnik ma sprawność 50-60%. Na niebiesko mamy podaną ilość wodoru w gramach na sekundę jaka wydostaje się z dyszy, na czerwono mamy ciąg silnika wyrażony w Newtonach, czyli mniej więcej 10N = 1kg, i na czarno prędkość wylotowa wodoru w km/s. Trzeba przyznać, że silnik jest bardzo wydajny, przy ciągu równym 10kg zużywa tylko niewiele ponad 1 gram wodoru na sekundę, dla porównania powiem, że litr płynnego wodoru waży 70 gram.[...]
Myśli się dziś już o zastosowaniu tego silnika w locie człowieka na Marsa, wg wstępnych analiz przy zasilaniu statku reaktorem o mocy 200MW można by dolecieć do Marsa w 39 dni i dostarczyć tam 20 ton ładunku. Silnik jest udoskonalany ciągle i być może za kilkanaście lat gdy wyprawa dojdzie do skutku silnik ten będzie miał większą sprawność, np 90% a co za tym idzie ilość energii pochłanianej będzie znacznie mniejsza.[...]

Ale dlaczego tylko na Księżyc a nie także na Marsa ?  :P

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 08, 2013, 19:05 »

Offline Jacob

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 03, 2013, 23:45 »
Myśli się dziś już o zastosowaniu tego silnika w locie człowieka na Marsa, wg wstępnych analiz przy zasilaniu statku reaktorem o mocy 200MW można by dolecieć do Marsa w 39 dni i dostarczyć tam 20 ton ładunku.

Czy te 39 dni to prawda i przemawia za tym jakiś fakt naukowy czy to tylko tak pod publikę? Muszę przyznać że byłaby to prawdziwa rewolucja ???

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 04, 2013, 00:39 »
Myśli się dziś już o zastosowaniu tego silnika w locie człowieka na Marsa, wg wstępnych analiz przy zasilaniu statku reaktorem o mocy 200MW można by dolecieć do Marsa w 39 dni i dostarczyć tam 20 ton ładunku.

Czy te 39 dni to prawda i przemawia za tym jakiś fakt naukowy czy to tylko tak pod publikę? Muszę przyznać że byłaby to prawdziwa rewolucja ???
Dyskutowaliśmy o tej sprawie w innym wątku. Z dyskusji wynikło, że główne problemy to skonstruowanie małego reaktora o dużej mocy i w miarę lekkiego by dało się go wynieść za pomocą obecnie lub wkrótce używanych rakiet, oraz chłodzenie tego reaktora w przestrzeni kosmicznej. Obecnie stosowane radiatory są duże i dość masywne. A co do czasu lotu z takim silnikiem do Marsa to myślę że wyliczenia są dobre ale nie wiem dla jakiej odległości Ziemi od Marsa. Być może dla tej najmniejszej.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 04, 2013, 01:01 »

Dyskutowaliśmy o tej sprawie w innym wątku. Z dyskusji wynikło, że główne problemy to skonstruowanie małego reaktora o dużej mocy i w miarę lekkiego by dało się go wynieść za pomocą obecnie lub wkrótce używanych rakiet, oraz chłodzenie tego reaktora w przestrzeni kosmicznej. Obecnie stosowane radiatory są duże i dość masywne. A co do czasu lotu z takim silnikiem do Marsa to myślę że wyliczenia są dobre ale nie wiem dla jakiej odległości Ziemi od Marsa. Być może dla tej najmniejszej.
            ... o ile dobrze pamietam pewien dokument, podsumowyjacy problemy zwiazane z konstrukcja takiej misji, do rzeczonych problemow, poza wytworzeniemi i emisja ciepla, nalezy takze przesylanie tej energii w obrebie takiego statku. Z powazaniem
                                                                                               Adam Przybyla

Borys

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 04, 2013, 14:14 »
Czy te 39 dni to prawda i przemawia za tym jakiś fakt naukowy czy to tylko tak pod publikę?

Zdecydowanie pod publikę. Jednym słowem - marketing.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 04, 2013, 14:37 »
Czy te 39 dni to prawda i przemawia za tym jakiś fakt naukowy czy to tylko tak pod publikę?

Zdecydowanie pod publikę. Jednym słowem - marketing.
            ... imho, bateria kilku silnikow jonowych moglaby dac taki sam efekt na iss jak VASMIR .. zrzerajac polowe paliwa i potrzebujac tylko okolo 100kw, czyli tez polowe energii - ciag bylby ten sam. Ale skoro maja kase na testy, to niech testuja, to w koncu ich kasa;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                    Adam Przybyla

Offline Jacob

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 04, 2013, 19:11 »
Coś mi za dobrze pachniało :P

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 04, 2013, 19:11 »