Autor Wątek: Hevelius 2 - gondola  (Przeczytany 27273 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Hevelius 2 - gondola
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 25, 2011, 19:28 »
Jak napisałem, kable wychodzą górą, po to jest zostawione 2cm miejsca.

Może inaczej - napisz dokładnie co chcesz widzieć na szkicu.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem na gg. Tak czy inaczej - czekamy na bardziej szczegółowe szkice. :)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #46 dnia: Maja 27, 2011, 00:00 »
Rendering modułu klasy O, czyli pustej ścianki pozbawionej eksperymentu. Okno dostępowe w tym wariancie jest zasłonięte dodatkowym kawałkiem laminatu hybrydowego.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #47 dnia: Maja 27, 2011, 00:18 »
A tutaj wspólna dla wszystkich klas konstrukcja bez wstawki, czyli Universal Baseplate.
Klasy A, B i T różnią się od siebie poziomem restrykcji miejsca na eksperyment.
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2011, 00:19 wysłana przez Maquis »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #48 dnia: Maja 30, 2011, 10:56 »
Klasy A, B i T różnią się od siebie poziomem restrykcji miejsca na eksperyment.

Oczywiście mam nadzieję, że zostanie to opisane. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #48 dnia: Maja 30, 2011, 10:56 »

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #49 dnia: Maja 30, 2011, 12:47 »
A ja mam nieco inne pytanko... co z wyważeniem gondoli? Przejmujemy się tym wogóle?

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #50 dnia: Maja 30, 2011, 16:09 »
Linki odciągów bocznych stabilizują gondolę w prawidłowej pozycji nawet jeśli nie jest idealnie wyważona. Inna sprawa, że jej budowa jest taka, że sprzyja poprawnemu wyważeniu.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #51 dnia: Maja 30, 2011, 17:48 »
Generalnie zgaduję, że ewentualne wyważenie można zrobić odpowiednio skracając poszczególne linki. Jednak z tego co kumam, to większość elektroniki i ARPS będzie mniej więcej w środku gondoli, pomiędzy mocowaniami linek.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #52 dnia: Maja 30, 2011, 21:34 »
Dokładnie tak.
Pamiętajcie, że mamy dwie główne taśmy nośne i cztery stabilizujące na brzegach.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #53 dnia: Lipca 01, 2011, 18:09 »
Maquis napisał mi dziś sms, że dostał potrzebny styrodur i zabiera się do pracy. Czekamy na fotki gondoli! :)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #54 dnia: Lipca 02, 2011, 15:35 »
Dokładnie tak. W końcu do mnie dotarł styrodur - pomijając jego kolor klasy "rasowa malina 3000" materiałowo jest świetny - sztywniejszy w obu kierunkach w przeciwieństwie do próbki, którą miałem wcześniej (ciętą chyba z innej bryły), która była sztywna tylko w jednym kierunku.

Teraz muszę przeliczyć ciężar, żeby dokładniej określić masę gondoli. W tygodniu muszę też skoczyć do sklepu po sprzęt do precyzyjnego cięcia (cięcie włókien aramidowych suxx!). W przyszły weekend rozpocznę montaż wzmocnień węglowych i wewnętrznej struktury z włókna aramidowo-węglowego i węglowego (oba są przygotowane do cięcia).

Plan zakłada wykonanie elementów bocznych zgodnie z projektem "pustej" ścianki i następnie zmodyfikowanie dwóch z nich na potrzebny systemu obserwacyjnego i trzeciego w roli modułu uniwersalnego, którego chciał Kanarkus. Jednocześnie zacznę montaż dolnej ścianki, z której wyjdą pręty węglowe stanowiące wzmocnienie konstrukcji i jednocześnie łoże dla awioniki.

Górna ścianka z racji dużej ilości gniazd i dość skomplikowanej budowy pójdzie na koniec.

Plusy:
- w końcu jest materiał i jest on lepszy niż zakładałem

Problemy:
- muszę rozwiązać problem montażu prętów wzmacniających - generalnie zakładam system gwintowany, więc takie łączenie powinno być bardzo wytrzymałe, ale zobaczymy czy nie pojawią się jakieś kłopoty w trakcie realizacji tego pomysłu.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #55 dnia: Lipca 02, 2011, 15:36 »
Problemy:
- muszę rozwiązać problem montażu prętów wzmacniających - generalnie zakładam system gwintowany, więc takie łączenie powinno być bardzo wytrzymałe, ale zobaczymy czy nie pojawią się jakieś kłopoty w trakcie realizacji tego pomysłu.

Jesteś w stanie to dość szybko sprawdzić i wiedzieć co i jak? 

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #56 dnia: Lipca 02, 2011, 18:07 »
W przyszły weekend mam zamiar zrobić parę testów to będę wiedział.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #57 dnia: Lipca 03, 2011, 19:15 »
Ok, płytki standardowe mają około 16 gram na jedną, górna ścinaka 44 gramy, dolna 76 gram. Oznacza to że masa samej izolacji wyniesie około 184 gram. To o jakieś 20 gram więcej niż zakładałem wcześniej. Teoretyczna masa gondoli powinna zmieścić się poniżej 500 gram.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #58 dnia: Lipca 09, 2011, 22:42 »
Mały update.

Dolna część już pokryta od wewnątrz warstwą laminatu węglowego. Boczne ścianki mam już przygotowane do montażu prętów węglowych, co będzie miało miejsce jutro.

Plusy:
- podstawa po zarobieniu węglem jest pancerna i bardzo sztywna. Zastanawiam się nawet czy dać dodatkowe usztywnienie konstrukcji prętów węglowych - ale chyba dam. Ten element mimo wszystko pracuje.
- prototyp ścianki bocznej (pełna ścianka bez usuwania fragmentów dla redukcji masy) jest tylko nieco mniej pancerny.
- nie przewiduję problemów montażowych dla rusztowania foto. Sztywność jest bardziej niż zadowalająca.
- duża wytrzymałość - nie sądzę, żeby istniało ryzyko przebicia.

Minusy:
- cóż, waga rośnie, ale póki co to szacunki oparte o wersję niezredukowaną - prototyp, który dziś zmontowałem do testów. Około 60 gram dla ścianki bocznej, 160 gram na dolnej. Rozbija się to to o ilość żywicy, więc sprawdzę jutro czy nie uda mi się czasem tego zredukować do minimum (myślę, że bez problemów - dałem w testowej dość dużo). O ile z dolnej raczej zejść nie będę mógł, to boki powinny dać się zredukować przynajmniej o 10-15 gram. Do tego dojdą jeszcze otwory w samej konstrukcji, które właśnie mają za zadanie zredukować masę. Póki co sama gondola powinna mieścić się w okolicach 500 gram. Jakby co to są jeszcze sztuczki, które mogą pomóc w zmniejszeniu masy - ale poczekamy zobaczymy. Dodatkowa kwestia - żywica jeszcze całkowicie nie wyschła, a to też mogło zaburzyć odczyt - jutro będę wiedział więcej.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #59 dnia: Lipca 09, 2011, 22:55 »
Ciekawe! Czekamy na dalszy rozwój wydarzeń!

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #59 dnia: Lipca 09, 2011, 22:55 »