Autor Wątek: Hevelius 2 - gondola  (Przeczytany 27133 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
Odp: Hevelius 2 - gondola
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 24, 2011, 22:46 »
W drodze. Będą jutro po południu.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 25, 2011, 12:22 »
Trochę obiecanych wymiarów i danych:

Moduł boczny klasy A - to te pełnowymiarowe, poza APRS.
Moduł boczny klasy B - to pasujący nawet w miejsce gdzie jest APRS.
Moduł boczny klasy T (nie ma go tutaj) - moduł specjalny pasujący do gondoli trójściennej
Moduł boczny klasy S (również go nie ma) - moduł specjalny, zajmujący przestrzeń należącą normalnie do innych modułów
Moduł boczny klasy O (pusta ścianka)

Dodatkowo moduły mogą mieć różne wysokości. Np:
Moduł boczny klasy A28 - pełnowymiarowy moduł poza APRS o wysokości 28 cm. Jeśli nie jest inaczej napisane to klasa A oznacza typowy A14.

Itd.
« Ostatnia zmiana: Maja 25, 2011, 14:37 wysłana przez Maquis »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 25, 2011, 14:43 »
Okiej! Teraz prawie wszystko jest jasne!

Czy na szkicach w pliku 'side module' możesz nanieść krawędzie poszczególnych 'main block' i 'side block'? W szczególności ta konfiguracja z APRS.

Hmm... jednak nie wszystko - czym są te przekątne linie, które są na granicy kolorów w pliku 'upper sketch max'?

Nie do końca rozumiem na czym polega różnica pomiędzy 'side block' (przez chwilę myślałem, że to jakiś trójkatny moduł) a 'main block'. Jeśli nie ma pomiędzy nimi różnicy, to proponowałbym wykreślić nazwę 'side block', a jeśli jest, to napisz do której klasy te boczne należą.

Pytanie - w opisie w postach używasz języka polskiego, w szkicach - angielskiego. Zdecydujmy się na jedną wersję i te same oznaczenia. Inaczej nikt tego nie skuma...
« Ostatnia zmiana: Maja 25, 2011, 14:46 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 25, 2011, 15:19 »
No to przejdźmy na angielski, może więcej osób skorzysta, a nie trzeba będzie robić tego od zera ;)

SIDE BLOCK to blok każdego z modułów bocznych przeznaczony do zagospodarowania, natomiast MAIN BLOCK to przestrzeń, która najlepiej nadaje się do umiejscowienia eksperymentu. Ponieważ gondola jest modułowa, każdy obszar SIDE BLOCK kończy się pod kątem 45 stopni. Mniejsza ilość miejsca oznacza, że głębokość eksperymentu zmniejsza się wraz ze zbliżaniem się do krawędzi modułu. Stąd zdefiniowany obszar MAIN BLOCK, gdzie wymiar ten jest maksymalny. Przekątne wyznaczają krawędzie modułów.

Przykładowo, planowany moduł uniwersalny składa się z przestrzeni użytkowej 10x10x10 cm i dodatkowego sprzętu np. własnego rejestratora, zasilania, kamery i oświetlenia. W takiej konfiguracji przestrzeń użytkowa ląduje w obszarze MAIN BLOCK, a pozostała elektronika w pozostałej wolnej przestrzeni.

W szkicu masz trzy moduły klasy A i jeden klasy B.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #33 dnia: Maja 25, 2011, 15:19 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 25, 2011, 15:28 »
Przykładowo, planowany moduł uniwersalny składa się z przestrzeni użytkowej 10x10x10 cm i dodatkowego sprzętu np. własnego rejestratora, zasilania, kamery i oświetlenia. W takiej konfiguracji przestrzeń użytkowa ląduje w obszarze MAIN BLOCK, a pozostała elektronika w pozostałej wolnej przestrzeni.

Okiej, teraz to kumam. Dzięki za wyjaśnienie.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 25, 2011, 15:42 »
Opis dla ścinaki widocznej z boku. Trzeba pamiętać, że śruby leżące bliżej centrum ścinaki to śruby montażowe eksperymentu (z tyłu są tulejki, które pozwalają na montaż w pewnej odległości od ścianki). Eksperyment musi uwzględniać więc montaż w tych punktach.

Pozostałe cztery otwory leżące dalej od centrum przy ścinakach to punkty montażowe samych ścian, które łączą się z pozostałymi tworząc całość (trzymają ścinaki na miejscu). Nie przenoszą głównych obciążeń - tym zajmują się cztery pręty stanowiące jednocześnie ramę komputera. Trzeba pamiętać więc o tym, że eksperyment nie może przeszkadzać tym śrubom.

Wysokość jest ograniczona do 120mm. 2 cm są przeznaczone na ewentualne okablowanie, które będzie schodzić z górnej części gondoli - co prawda nie powinno być tak daleko, bo przejdzie nad LAYER O górnej ścianki, ale lepiej się zabezpieczyć i ewentualnie później rozszerzyć to na 140mm niż płakać, że się nie mieści.
« Ostatnia zmiana: Maja 25, 2011, 15:55 wysłana przez Maquis »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 25, 2011, 16:16 »
Trzeba pamiętać, że śruby leżące bliżej centrum ścinaki to śruby montażowe eksperymentu (z tyłu są tulejki, które pozwalają na montaż w pewnej odległości od ścianki). Eksperyment musi uwzględniać więc montaż w tych punktach.

Możesz to podać w formie szkicu wraz z wymiarami?

Ograniczona przestrzeń, gdzie lepiej niczego nie montować, również jest godna zaznaczenia w szkicach.

PS. Maquis - mamy już dwa pliki 'side module.pdf'. Mam nadzieję, że się nie zgubisz tutaj. Przypominam, żeby aktualne informacje ładować do pierwszego postu wątku. :)
« Ostatnia zmiana: Maja 25, 2011, 16:17 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 25, 2011, 16:30 »
Zaraz to wrzucę.

Z przestrzenią jest ten problem, że jest uzależniona od konstrukcji eksperymentu. Jeśli eksperyment będzie oddalony od ścianki to wydłuży się przestrzeń którą zajmą śruby i tuleje. Jeśli będzie bliżej to naturalnie przestrzeń będzie mniejsza.

W przypadku montażowych panelu obszar jeszcze nie jest wyznaczony prawdopodobnie będzie to około 8cm3. Może nieco mniej.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 25, 2011, 17:07 »
Zaraz to wrzucę.

Z przestrzenią jest ten problem, że jest uzależniona od konstrukcji eksperymentu. Jeśli eksperyment będzie oddalony od ścianki to wydłuży się przestrzeń którą zajmą śruby i tuleje. Jeśli będzie bliżej to naturalnie przestrzeń będzie mniejsza..

Ależ skąd. Wystarczy, że dasz maksymalną dozwoloną przestrzeń na eksperyment i dodasz, że dodatkowe milimetry czy centymetry są dostępne po spełnieniu kilku warunków.

Takie podejście ułatwia całą sprawę.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 25, 2011, 17:30 »
To raczej na odwrót. Dozwolona jest cała przestrzeń pod warunkiem zachowania miejsca na śruby montażowe.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 25, 2011, 17:36 »
To raczej na odwrót. Dozwolona jest cała przestrzeń pod warunkiem zachowania miejsca na śruby montażowe.

Dlatego proszę o zwymiarowanie jednego modułu wraz z takimi drobnostkami jak miejsce na śruby montażowe czy też dostępne dziurki dla instrumentów na zewnątrz. 

Akurat filozofia 'na odwrót' się nie sprawdza w przypadku konstrukcji modularnych. Sprawdza się, gdy wszystko jest budowane dookoła ładunku. Jeśli natomiast ładunek jest zmienny - już nie. Kumasz tę czaczę?

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 25, 2011, 17:48 »
Ładunek jest zmienny, ale punkty montażowe zostają w tym samym miejscu.

Co do miejsca na instrumenty na zewnątrz - po to w module jest "okno" po środku 170x90mm. Normalnie w pustej ściance za ten otwór idzie wypełniacz z hybrydy, ale kiedy jest w nim eksperyment, wtedy okno jest otwarte i zostaje tam tylko styrodur do swobodnego wycięcia otworów, a na zewnątrz Terylen. Ochronę stanowi wtedy sama płytka eksperymentu i/lub dodatkowa izolacja na samym eksperymencie.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 25, 2011, 17:49 »
Aha, oczywiście jeśli jest taka konieczność to można wykorzystać te śruby do zamontowania eksperymentu całkowicie na zewnątrz gondoli.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 25, 2011, 17:58 »
Ładunek jest zmienny, ale punkty montażowe zostają w tym samym miejscu.

Co do miejsca na instrumenty na zewnątrz - po to w module jest "okno" po środku 170x90mm. Normalnie w pustej ściance za ten otwór idzie wypełniacz z hybrydy, ale kiedy jest w nim eksperyment, wtedy okno jest otwarte i zostaje tam tylko styrodur do swobodnego wycięcia otworów, a na zewnątrz Terylen. Ochronę stanowi wtedy sama płytka eksperymentu i/lub dodatkowa izolacja na samym eksperymencie.

Dokładnie o to mi chodzi. :) Mam nadzieję, że teraz już rozumiesz dlaczego tak zabiegam o podanie szkicu miejsca na moduł z wymiarami, łącznie z oknem i punktami montażowymi (czyli śrubami) - jak na razie przedstawiałeś uproszczone szkice tych miejsc.

Jak sam zauważyłeś, ładunek jest tutaj zmienną. Punkty montażowe już zaproponowałeś w ostatecznych miejscach - stąd ustalenie ustalonego 'envelope' (zarezerwowanej, dostępnej przestrzeni) na ładunek i wyraźne wskazanie na szkicu miejsca poza nim (ale np dostępnego na kable) jest ważne. 

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #44 dnia: Maja 25, 2011, 18:08 »
Jak napisałem, kable wychodzą górą, po to jest zostawione 2cm miejsca.

Może inaczej - napisz dokładnie co chcesz widzieć na szkicu.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #44 dnia: Maja 25, 2011, 18:08 »