Norwegia/ Astronautka: Ziemia sobie bez nas poradzi, my bez niej - ani chwili11.06.2025
PAP: Aby zostać astronautą, wystarczy o tym marzyć?Jannicke Mikkelsen: Jestem przykładem tego, że czasem tylko to się liczy. Pracowałam tuż obok branży kosmicznej, ale tworzyłam filmy. Odpowiadałam za efekty specjalne w filmach, które potem prezentowane były w centrach kosmicznych. Moje wykształcenie było zupełnie nieprzydatne w misji kosmicznej. Jestem operatorką filmową, a nie naukowczynią czy inżynierką. W dzieciństwie przeszłam poważny wypadek, po którym musiałam od nowa uczyć się chodzić. Wszystko wskazywało na to, że moje ciało nie wytrzyma przeciążeń, na które narażeni są astronauci. Złożyłam jednak podanie do Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA), które oczywiście zostało odrzucone.
PAP: Jak to się stało, że kilka tygodni temu trafiłaś na orbitę?J.M.: Na szczęście nie cierpię na cukrzycę, bo to by mnie zdyskwalifikowało “na amen”. Zostałam członkinią prywatnej misji kosmicznej, czyli takiej, która nie jest realizowana przez rządową agencję, np. NASA czy ESA. Okazało się, że moje ciało jednak się nadaje. Moja głowa też. I miałam przy sobie mojego wspaniałego męża.
(...)
https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C108209%2Cnorwegia-astronautka-ziemia-sobie-bez-nas-poradzi-my-bez-niej-ani-chwili