A pytanie, czy ktoś z Was nie jest chętny się zgrać wspólnie na ten wypad? Szukam 2-3 osób. Można by wspólnie auto nająć, wyskoczyć jeszcze wcześniej może w Pireneje do Pic du Midi itp. 
Powiem ci że jak ty chcesz w góry, to nawet na terenie Hiszpanii, na tych wysokościach będzie +10 stopni, albo i mniej, a to dla mnie za zimno, w końcu nie dość że zaćmienie będzie nisko nad horyzontem, to jeszcze bym obserwował całość w zimnie! i z mojej strony to nie o to chodzi, bo płacąc za taką wycieczke kilka tysięcy, to jednak bym wymagał, jakiegoś luksusu.
W mojej ocenie najlepsze miejsce to okolice miasta "La Coruña" na północy Hiszpanii, wtedy zaćmienie będzie najlepiej widoczne, Słońce będzie nieco wyżej niż na Majorce, wiec mogłoby być ok, i to bym jeszcze dał radę, google mówi, że samochodem w jedną strone jest prawie 30 godzin jazdy, więc chyba trzeba zrobić jakąś przerwe po drodze, bo za jednym zamachem to by było ciężko zrobić na raz 3tyś.km, i niech by czas tej wycieczki był 4 dni, to by mi pasowało, no ale widze że ty chcesz inaczej, po drodze byś zwiedzał Hiszpanie może nawet Francje, tutaj wycieczka by była na tydzień może i dwa, co mi za specjalnie nie odpowiada, już nawet mniejsza o koszty, ale jakoś nie jestem zbyt rozochocony na takie podróże, na pewno nie na tak długie, na pewno w żadne góry sie nie wybieram, to nie moje klimaty.
I tutaj też trzeba by ustalić koszty tego wszystkiego? ile by wyszło tym wynajętym autem zrobić 6 tyś.km? musze wiedzieć ile tej kasy szykować.