Autor Wątek: Starty rakiet (III kwartał 2011 roku)  (Przeczytany 138887 razy)

Offline JSz

• Weteran
Odp: Starty rakiet (III kwartał 2011 roku)
« Odpowiedź #150 dnia: Sierpnia 18, 2011, 13:12 »
Rosjanie mają już jednak czarną serię. Perminow wyleciał z Roskosmosu, bo szalę goryczy przeważyły nieudane starty. Teraz Popowkina również łatwo będzie atakować. Chyba że ten zwali wszystko na swojego poprzednika.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #151 dnia: Sierpnia 18, 2011, 15:35 »
W Chinach wrze. Nie wiadomo dokładnie co się stało, ani nawet czy misja jest udana czy nie - są sprzeczne informacje. Wygląda jednak na to, że coś się stało tuż po starcie.

Offline astropl

• Moderator
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #152 dnia: Sierpnia 18, 2011, 17:02 »
W Chinach wrze. Nie wiadomo dokładnie co się stało, ani nawet czy misja jest udana czy nie - są sprzeczne informacje. Wygląda jednak na to, że coś się stało tuż po starcie.

Jest oficjalne potwierdzenie awarii (nieoficjalnie pierwszego stopnia niedługo po starcie).
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #153 dnia: Sierpnia 18, 2011, 17:43 »
Jak zaraz po starcie, to musiało być niezłe bum w okolicy kosmodromu.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #153 dnia: Sierpnia 18, 2011, 17:43 »

Offline astropl

• Moderator
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #154 dnia: Sierpnia 18, 2011, 17:54 »
Jak zaraz po starcie, to musiało być niezłe bum w okolicy kosmodromu.

Zapewne, ale czy zobaczymy zdjęcia z tego wydarzenia? Póki co, dostępny jest tylko kolaż jednego z widzów startu. Niewiele na nim widać, ale jest wyraźna spirala, co oznacza, że rakieta utraciła stabilność.

Waldemar Zwierzchlejski

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #155 dnia: Sierpnia 18, 2011, 18:09 »
Niewiele na nim widać, ale jest wyraźna spirala, co oznacza, że rakieta utraciła stabilność.

Na pierwszy rzut oka tak to wygląda. Ale na drugi, myślę że niekoniecznie. Wygląda to jak cztery zdjęcia tego samego śladu w pewnych odstępach czasowych, widać jak się rozwiewa produkując coraz większą "spiralę". Między powstaniem smugi i pierwszą klatką też minęło trochę czasu - może więc początkowo ślad był prosty? Wymagało by to "pokręconych" warunków atmosferycznych.

Offline astropl

• Moderator
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #156 dnia: Sierpnia 18, 2011, 18:15 »
Niewiele na nim widać, ale jest wyraźna spirala, co oznacza, że rakieta utraciła stabilność.

Na pierwszy rzut oka tak to wygląda. Ale na drugi, myślę że niekoniecznie. Wygląda to jak cztery zdjęcia tego samego śladu w pewnych odstępach czasowych, widać jak się rozwiewa produkując coraz większą "spiralę". Między powstaniem smugi i pierwszą klatką też minęło trochę czasu - może więc początkowo ślad był prosty? Wymagało by to "pokręconych" warunków atmosferycznych.

Może tak, może nie. Dla porównania fotka z awarii dyszy japońskiej M.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2011, 18:18 wysłana przez astropl »
Waldemar Zwierzchlejski

Offline astropl

• Moderator
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #157 dnia: Sierpnia 18, 2011, 18:54 »
Awaria CZ miała miejsce w czasie, gdy miało nastąpić rozdzielenie stopni. Możliwe, że nie doszło do niego, bądź nie włączył się drugi stopień.

Natomiast co do startu rosyjskiego, u Chruniczewa mówi się, że coś poszło nie tak już na etapie trzeciego włączenia (błędna orientacja?).

Na razie to oczywiście tylko hipotezy.

Natomiast co jest istotne: w najbliższym czasie miało lecieć kilka Protonów z Brizem-M i jest oczywiste, że nastąpi tu opóźnienie. Nie należy też się chyba spodziewać w najbliższych miesiącach startu Tiangong-1.
Waldemar Zwierzchlejski

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #158 dnia: Sierpnia 18, 2011, 19:16 »
Dla porównania fotka z awarii dyszy japońskiej M.
Wiedziałem, że gdzieś ją już widziałem. "Zła trajektoria, skoryguj kurs!" ;)

Co do Protona, z http://www.reuters.com/article/2011/08/18/us-russia-satellite-idUSTRE77H3QA20110818:
Judging by early efforts, officials have a roughly 75 percent chance of linking back to the satellite and manoeuvring it into the correct orbit, space industry expert Igor Lissov told Reuters.

Mówi się jeszcze o jednym obiekcie na orbicie 147 x 11,338 km x 49.58 deg, odrzucany zbiornik, Briz z Ekspressem, a może wszystkie trzy?

Offline astropl

• Moderator
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #159 dnia: Sierpnia 18, 2011, 19:21 »
Dla porównania fotka z awarii dyszy japońskiej M.
Wiedziałem, że gdzieś ją już widziałem. "Zła trajektoria, skoryguj kurs!" ;)

He, he...

Co do Protona, z http://www.reuters.com/article/2011/08/18/us-russia-satellite-idUSTRE77H3QA20110818:
Judging by early efforts, officials have a roughly 75 percent chance of linking back to the satellite and manoeuvring it into the correct orbit, space industry expert Igor Lissov told Reuters.

Mówi się jeszcze o jednym obiekcie na orbicie 147 x 11,338 km x 49.58 deg, odrzucany zbiornik, Briz z Ekspressem, a może wszystkie trzy?

Na forum NK Igor już się wycofał z tej wypowiedzi, którą udzielił w chwili, gdy wydawało się, że cztery manewry były prawidłowe.

Ten obiekt to na pewno tylko odrzucany zbiornik - jest za mały na cały "pakiet".
Waldemar Zwierzchlejski

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #160 dnia: Sierpnia 18, 2011, 19:34 »
147 km perygeum? To coś takiego jest stabilne w jakimkolwiek wymiarze czasowym?

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #161 dnia: Sierpnia 18, 2011, 19:35 »
Awaria CZ miała miejsce w czasie, gdy miało nastąpić rozdzielenie stopni. Możliwe, że nie doszło do niego, bądź nie włączył się drugi stopień.

Hmm, w CZ-2C najpierw odpalany jest drugi stopień, dopiero po uruchomieniu jego silników następuje odpalanie 12 explosive bolts (ma to jakiś ładny odpowiednik po polsku?) a następnie właściwa separacja dokonywana jest przez strumień spalin. Jest to niejako od siebie zależne.

No wiesz, "w jakimkolwiek" to jednak tak. ;) Ma do pomocy wysokie apogeum.

Offline astropl

• Moderator
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #162 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:20 »

Hmm, w CZ-2C najpierw odpalany jest drugi stopień, dopiero po uruchomieniu jego silników następuje odpalanie 12 explosive bolts (ma to jakiś ładny odpowiednik po polsku?) a następnie właściwa separacja dokonywana jest przez strumień spalin. Jest to niejako od siebie zależne.

Tak, oczywiście, to tak, jak w Sojuzie. Tylko nadal nie wiemy, czy nie doszło do rozdzielenia za pomocą sworzniów ścinanych pirotechnicznie, BO nie włączył się silnik drugiego stopnie, czy też MIMO, ze się on włączył. I nie wiem, czy się dowiemy...

Jasne, hamowanie w perigeum skutkuje obniżeniem apogeum, natomiast hamowanie w apogeum jest zaniedbywalne. Perigeum może nawet się podwyższać z powodu oddziaływań lunisolarnych, ale to jest nie za bardzo przewidywalne. W każdym razie kilka-kilkanaście dni moze wytrzymać.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2011, 20:23 wysłana przez astropl »
Waldemar Zwierzchlejski

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #163 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:42 »
Tak, oczywiście, to tak, jak w Sojuzie.
I paru innych rakietach też, np. ostatnim Protonie.

Jasne, hamowanie w perigeum skutkuje obniżeniem apogeum, natomiast hamowanie w apogeum jest zaniedbywalne. Perigeum może nawet się podwyższać z powodu oddziaływań lunisolarnych, ale to jest nie za bardzo przewidywalne. W każdym razie kilka-kilkanaście dni moze wytrzymać.
Wygrzebałem sobie kawałek czasu temu jakiś mocno koślawy program z repo. O dziwo właśnie pokazuje nieznaczne podwyższanie się perygeum (lecz sądząc po jego koślawości nie należy w to wierzyć) oraz generuje obrazek jak w załączniku.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #164 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:45 »
W każdym razie kilka-kilkanaście dni moze wytrzymać.

Właśnie to miałem na myśli. Dzięki dla Astropl oraz Jmvh! :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #164 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:45 »