Autor Wątek: SONDA w lepszej jakości  (Przeczytany 922 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dds4

• LOXem i ropą! ;)
SONDA w lepszej jakości
« dnia: Września 30, 2025, 23:08 »
Dzisiaj kolejny raz wyemitowano dokument "Sonda. Scenariusz bez happy endu".

I to kolejny raz skłoniło mnie do przemyśleń. Czy naprawdę wszystkie odcinki, które są dostępne w internecie, są w tak nędznej jakości?

Fanem tego programu stałem się gdy przez przypadek natrafiłem na emisję w TVP Nauka. Program bardzo mnie wciągnął, a jakość emisji była wystarczająca. No wiadomo, jakość obrazu z tamtych lat nie jest doskonała z powodu ograniczeń techniki. Z kolei jakość dźwięku pozytywnie zaskoczyła, był bardzo czysty i wyraźny. Ale o tym każdy mający pojęcie o archiwach TV wie, te profesjonalne taśmy miały znacznie większą szybkość przesuwu, więc i dźwięk zapisywany wzdłuż taśmy jest lepszy niż w przypadku domowych nośników jak VHS.

Oglądałem każdy odcinek na TVP Nauka. Potem TVP zaprzestała emisji, a ja chciałem obejrzeć pozostałe zachowane odcinki w internecie. Okazało się, że jakość jest bardzo słaba. Ciężko to się ogląda, dźwięk też jest gorszy. Nawet odcinek oznaczony jako "HQ" ma rozdzielczość 512x384. Co to za żarty?

Pewnie wielu z was wie, że analogowy format PAL ma 576 linii a nie 384. Czemu jakość tych odcinków w internecie jest tak słaba? Przecież później była emisja 176 odcinków w TVP Historia (według wiki, to prawie wszystkie zachowane), potem kilkudziesięciu na TVP Nauka. TVP Historia nadawała już cyfrowo i miała rozdzielczość 720x576. Natomiast w TVP Nauka był upscal z 720x576 do 1920x1080. Dlaczego te wersje nie są dostępne w internecie, tylko jakieś słabe zgrywki z VHS, co do których jest tyle zastrzeżeń:

Niższa rozdzielczość. 512x348 albo 640x480 to nie jest dobra rozdzielczość. Kopia cyfrowa powinna mieć 720x576, bo to jest standard dla cyfrowych kopii w systemie PAL. No i Sonda w oryginale ma przecież 576 linii.

Gorsza płynność. Tylko 25 klatek na sekundę. Natomiast PAL ma "przeplot", który podwaja płynność. Dobra kopia powinna mieć przeplot i oryginalną rozdzielczość (jak emisja w TVP Historia) albo bez przeplotu i 50 klatek na sekundę (jak emisja w TVP Nauka).

Gorszy dźwięk.

Bardzo mocno skompresowane, szczegóły znikają i są artefakty kompresji w postaci pikselizacji.

Jak to możliwe, że tak legendarny program nie jest dostępny w dobrej jakości, tylko wygląda jak amatorskie zgrywki z VHS? Przecież była emisja w TV, można było łatwo zdobyć lepsze kopie niż jakość rodem z VHS...
« Ostatnia zmiana: Września 30, 2025, 23:11 wysłana przez dds4 »

Offline jch

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! - doskonałe!
Odp: SONDA w lepszej jakości
« Odpowiedź #1 dnia: Października 01, 2025, 08:50 »
Długo by opowiadać.

Pozwolę sobie udzielić rady zaczerpniętej od szanownego (i przemiłego) prymasa Glempa: otóż najpierw należałoby wymienić społeczeństwo. A potem, w tym nowym, moglibyśmy zacząć budować szacunek dla ludzi nauki.

W tym się nie da.

Offline Maukoz

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Października 09, 2025, 23:54 »
Na Chomikuj można znaleźć wszystkie odcinki z emisji na TVP Historia w latach 2011-2012 w pełnej jakości. Z kolei na CDA widnieją "nowe" ripy VHS wykonane przez kanał VHS Hell (który został zbanowany na youtube), nierzadko dużo lepsze od tych wcześniej krążących. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł wrzucenia najlepszego źródła każdego odcinka na yt i zrobienia playlisty "Sonda w dobrej jakości", bo ludzie publikują cały czas te same słabe kopie nie wiedząc że istnieją lepsze. Ostatnio jest takie konto Sonda Program TV, które gromadzi wszystkie odcinki w jednym miejscu, ale bierze je z już istniejących uploadów na yt, czasem nawet stąd wybierając gorsze źródło (na przykład odcinek Do utraty tchu wzięty został ze słabszej kopii podpisanej tytułem Instytut sportu).

kopia Tabletki cz.2 wzięta z chomikuj:
https://youtu.be/t2olDM7Q0P0?si=nNL1ojPrIp8HmnpJ

Co do odpowiedzi powyżej, w ostatnich latach pojawia się dużo nowych uploadów odcinków Sondy, czy sama różnica w jakości obudziłaby siły wyższe?
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2025, 00:18 wysłana przez Maukoz »

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #3 dnia: Października 11, 2025, 16:54 »
Jak to możliwe, że tak legendarny program nie jest dostępny w dobrej jakości, tylko wygląda jak amatorskie zgrywki z VHS?
Aż mi się nie chce tłumaczyć oczywistości. Co ty, pod lodem przeleżałeś ostatnie 30 lat? Nikt z TVP nikomu nigdy nie udostępnił żadnej SONDY do zgrania. Ludzie prywatnie zgrywali z taśm VHS tak jak umieli, byle tylko było. Potem to kompresowali, aby w sensownym czasie móc udostępnić i aby inni w sensownym czasie mogli pobrać. Jeden odcinek to czasem było kilka dni pobierania przez emule.
Dopiero w 2011 roku TVP w końcu uległa naszym namowom i rozpoczęła reemisję SONDY. I te odcinki przecież SĄ dostępne w wysokiej jakości.
The Dark Side of the Moon

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Października 11, 2025, 16:54 »

Offline Maukoz

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4 dnia: Października 12, 2025, 00:40 »
I te odcinki przecież SĄ dostępne w wysokiej jakości.
No są, ale duża część z nich jest do znalezienia wyłącznie na Chomikuj, które jest obecnie bardzo mało popularne i ma płatny transfer. Nie dziwię się że autor wątku do nich nie dotarł. Na takim YouTube ludzie ciągle powielają ripy VHS sprzed 2011 roku. W takiej wersji jest też większość odcinków znajdujących się na Internet Archive. Chyba mało kto wie że można je znaleźć w lepszej jakości.

Kiedy Dawno temu w TV publikował na yt nagrania już znanych odcinków z kaset U-matic, dostawał komentarze (chyba nawet jeden od ciebie) że nigdy nie było danego odcinka w internecie w takiej jakości/ z tak czystym dźwiękiem. Byłem zaskoczony kiedy później znalazłem na chomikuj oba te odcinki (Powtórka z koła i Solar) wzięte z TVP Historia. Te wersje powinny wreszcie wyprzeć te z VHS.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #5 dnia: Października 12, 2025, 16:04 »
No są, ale duża część z nich jest do znalezienia wyłącznie na Chomikuj
Przecież wiadomo dlaczego. TVP chętnie zgłasza takie materiały i usuwa z YT wszystko, co może i znajdzie. Włącznie z kanałem, który za wyimaginowane "piractwo" jest banowany. Czasem coś dłużej się uchowa, czasem długimi latami jest, ale te popularniejsze kanały, które dają odcinki SONDY często były usuwane.
Temat wielokrotnie omawiany na poprzednim forum, nawet Tomasz Pyć był za pełnym uwolnieniem SONDY, bo nagrywana i emitowana była w czasach, gdy nie było prawa autorskiego, a telewizja sama chętnie i masowo korzystała z materiałów "kradzionych" zza granicy. TV nie była wówczas jakąś spółką czy firmą, a programy były nagrywane za wspólne pieniądze Polaków.
A teraz obecna TVP uważa, że tamte programy są jej prywatną własnością. Dlatego nie ma na YT SONDY z emisji w TVP Historia, bo takie filmy i kanały są banowane. Przykre to, ale nic z tym nie zrobimy.
Dlatego SONDA jest tylko tam, gdzie macki TVP jeszcze nie sięgnęły.

Tak BTW, dla mnie nie liczy się perfekcyjna jakość, a sama SONDA. Wystarczy mi jakość VHS, ważne aby w ogóle była.
The Dark Side of the Moon

Offline dds4

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #6 dnia: Października 28, 2025, 22:01 »
kopia Tabletki cz.2 wzięta z chomikuj:
https://youtu.be/t2olDM7Q0P0?si=nNL1ojPrIp8HmnpJ

640x480@25 to nadal mało, do 720x576@50 trochę brakuje. Niestety YouTube działa na niekorzyść jakości.

Internet Archive ma całą kolekcję z VHS. O Chomikuj nie wiedziałem, dzięki. Szkoda, że te wersje nie są dostępne w Internet Archive.

Szkoda, że nikt nie nagrywał z TVP Nauka. Bo zamiast ok. 1,5 Mb/s (Historia), było ok. 6 Mb/s.

Kiedy Dawno temu w TV publikował na yt nagrania już znanych odcinków z kaset U-matic, dostawał komentarze (chyba nawet jeden od ciebie) że nigdy nie było danego odcinka w internecie w takiej jakości/ z tak czystym dźwiękiem.

Jeśli miałeś na myśli mnie - pudło. Nie komentowałem tych filmów.

Szkoda tych wszystkich reuploadów na YouTube. Każdy jest coraz gorszej jakości, bo tak po prostu działa YouTube. Za każdym razem skompresuje. Zamieni także 720x576 na 640x480.

Tak samo nowe ripy na CDA. Szkoda, że tak niewiele osób wie, że my mamy lepszą rozdzielczość SD. Nie 640x480, tylko 720x576. Zresztą, nawet USA ma większą bo 720x480. Ale YouTube także tą rozdzielczość zmniejsza do 640x480.

Tutaj Internet Archive jest najlepszy, bo nie ingeruje w rozdzielczość i jakość wrzucanych plików. Jest też pewniejszy niż Chomikuj. Ale skoro już sobie porozmawialiśmy, to może warto wymoderować wszystkie te nazwy serwisów? Aby nikogo z TVP nie kusiło.
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2025, 22:07 wysłana przez dds4 »

Offline Maukoz

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 03, 2026, 12:12 »
Jeśli miałeś na myśli mnie - pudło. Nie komentowałem tych filmów.

Nie, nie miała to być aluzja do ciebie. I zapewne moja aluzja do Radka była nietrafiona bo w jego komentarzu (do którego i tak nie dotrzemy bo upload już nie istnieje) mogło mu chodzić o to, że właśnie mimo przeszkód udało się przemycić kopię z nieco lepszym dźwiękiem na YT.

Rzeczywiście, próba publikacji wszystkich dostępnych odcinków w dobrej jakości na YT byłaby bardzo ryzykowna. Ale wydaje mi się że powinna powstać nowa kolekcja na Internet Archive, gdzie TVP (skoro już nazywamy po imieniu) nie miałoby szansy przyczepić się o kilka sekund czołówki.

Z dostępnością kopii w pełnej jakości na Chomikuj też jest pewien problem. O ile część odcinków została udostępniona przez inne konta, o tyle resztę można uzyskać chyba tylko z oryginalnego chomika, gdzie jest w folderze zabezpieczonym hasłem. Po wypróbowaniu kilku możliwości zapytałem w wiadomości o hasło do folderu i nie dostałem odpowiedzi mimo że chomik jest aktywny (mam nadzieję że tym razem nie pominąłem jakiejś oczywistej wskazówki). Czy właściciel tego chomika jest członkiem forum? Nazwa konta to dosłownie PANOWIE_K.
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2026, 12:14 wysłana przez Maukoz »

Offline dds4

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 18, 2026, 03:17 »
Z dostępnością kopii w pełnej jakości na Chomikuj też jest pewien problem. O ile część odcinków została udostępniona przez inne konta, o tyle resztę można uzyskać chyba tylko z oryginalnego chomika

Ja widzę jeszcze inny problem. Przejrzałem trochę rozmiary tych plików "z TVP Historia". Te pliki wydają się za małe. Powinny być ok. dwa razy większe. Na jednym z kont znalazłem taką informację:

Pliki w formacie .MKV
Jakość
Video: MPEG4 Video (H264) 720x576 25.00fps 1500Kbps [Video 1]
Audio: Dolby AC3 44100Hz stereo 1411Kbps [Audio 1]
Najlepsza jakość w sieci.

Zgodzę się, że to najlepsza jakość w sieci. Ale emisja w TVP Historia była jeszcze lepsza. Te parametry są podejrzane, w szczególności próbkowanie audio 44,1 kHz (niespotykane w transmisjach TV, bo standard to 48 kHz) i dziwnie niski bitrate obrazu (z DVB-T powinno być ok. 2500 - 3000 kb/s). Prawdopodobnie te pliki zostały ponownie skompresowane. Dla mnie nie ma to sensu.

Zatem nic z tego. Bardzo czekam na start portalu archiwalnego TVP (biblioteka mediów publicznych, miał być na przełomie roku, start znowu się opóźnia) z nadzieją, że nie będzie tam dziwnych ograniczeń i będę mógł wreszcie obejrzeć całą zachowaną Sondę. Nawet za rozsądną opłatą, to żaden problem. Na stronie jakiegoś muzeum widziałem fragmenty z Dziennika Telewizyjnego, TVP udostępniła je w oryginalnej rozdzielczości i miały chyba 6000 - 8000 kb/s. Gdyby taka jakość była w tym zapowiadanym portalu, to rewelacja. To już jakość bliska temu, co jest oryginalnie na taśmie. Bez żadnych rozmyć, pikselizacji i podobnych problemów. Legalne źródło od TVP w tak dobrej jakości rozwiązałoby wszelkie problemy.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2026, 03:19 wysłana przez dds4 »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 18, 2026, 03:17 »