Czyli jak należy: państwowa agencja rozdziela środki na potrzebne badania, prywaciarz kombinuje jak zrobić, żeby to było wykonalne i ekonomiczne.
jak NASA robi wydajne i tanie technologie to widzimy od 70 lat. Powodzenia.Jeśli jankesom nie wyjdzie z SX mają BO, ULA z Vulcanem, Space Laba, Sierra Nevadę.... Podmiotów, które rozwijają ciekawe, w tym załogowe technologie jest kilka. SX z racji tego, że nie boi się wpadek i porażek i jest gotowe eksperymentować z zapałem naiwnego pięciolatka, radzi sobie najsprawniej. Reszta też nie śpi, jest też gotowa uczyć się z tego, co SX swoim trudem wypracował.Nie ma to jak krytykować model finansowania, który dopiero co zaczął zmieniać tempo rozwoju w sektorze
Adamie, ciągle to powtarzasz a ja postuluję: wylicz. Nie wymądrzaj się, tylko kawa na ławę.
Cytat: Tantal w Marca 02, 2021, 12:26Czyli jak należy: państwowa agencja rozdziela środki na potrzebne badania, prywaciarz kombinuje jak zrobić, żeby to było wykonalne i ekonomiczne. ... potem prywaciarze stwoierdza ze mu sie nie oplaca i kosi razy 10 ... albo po prostu bankrutuje.Mozna inaczej, NASA robi technologie a potem udostepnia prywaciarzom, w ilosciach niejednostkowych aby sie konkurencjazrobila;-) Jesli hamburgerojadom nie wyjdzie z SX beda w bardzo ciemnej ***** ;- ) Z powazaniem Adam Przybyla
Cytat: Tantal w Marca 02, 2021, 17:47Adamie, ciągle to powtarzasz a ja postuluję: wylicz. Nie wymądrzaj się, tylko kawa na ławę. ... poszukaj na sieci w ktorych programach bral udzial SX i co my u to dalo na miejscu, tak samo bigelow i inni.Z powazaniem Adam Przybyla