Autor Wątek: SpaceX  (Przeczytany 1815280 razy)

Offline Lion97

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: SpaceX
« Odpowiedź #4650 dnia: Listopada 30, 2021, 23:13 »
Z tego co widzę to nowe Starlinki w wersji 2 są dużo większe i ciężkie. Obecnie Starlinki ważą ok. 260kg, natomiast każdy satelita w wersji 2(Gen2) ma ważyć aż 850-1250 kg i Starship maksymalnie wystrzeli 120 satelitów.  Falcon 9 jest za słaby do tego zadania, a raczej SpaceX nie będzie wystrzeliwać Starlinkow Falconem Heavy. Starship już niedługo będzie potrzebny do tego zadania.

https://www.nextbigfuture.com/2021/09/version-2-starlink-with-lasers-and-gen-2-spacex-starlink-bigger-and-faster.html
« Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2021, 23:16 wysłana przez Lion97 »

Offline sivasu

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4651 dnia: Listopada 30, 2021, 23:16 »
SpaceX jest drugą najwyżej wycenianą spółką prywatną na świecie i wartość firmy wynosi obecnie 100 miliarda dolarów.

Pod względem wartości, SpaceX jest w piątej setce firm prywatnych.
Chyba chodziło o prywatne znaczy nie giełdowe spółki czyli takie, których akcji mnie może kupić Kowalski. https://www.cnbc.com/2021/10/08/elon-musks-spacex-valuation-100-billion.html

Wysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka

Offline Aga Bej

• Weteran
  • Kim jest John Gald?
« Odpowiedź #4652 dnia: Grudnia 01, 2021, 01:39 »
Tylko, Że akurat akcje Space X nie są dostępne w publicznym obrocie.
Podbój kosmosu jest zbyt poważną sprawą by zostawić go w rękach państwowych agencji.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #4653 dnia: Grudnia 01, 2021, 08:32 »

Jakie akcje? Przecież SpaceX nie jest spółką akcyjną :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #4653 dnia: Grudnia 01, 2021, 08:32 »

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4654 dnia: Grudnia 01, 2021, 09:10 »

Jakie akcje? Przecież SpaceX nie jest spółką akcyjną :)

Pewnie miał na myśli "udziały".

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4655 dnia: Grudnia 01, 2021, 09:25 »
Elon przecież sprzedawał akcje Tesli a nie SpaceX. Może gotówka pozyskaną w ten sposób chciał dokapitalizować SpaceX.
Pzdr

Offline Aga Bej

• Weteran
  • Kim jest John Gald?
« Odpowiedź #4656 dnia: Grudnia 03, 2021, 17:48 »
No i jestem po lekturze "Odlotu". Myślę, że to lektura obowiązkowa, nie tylko dla tych co się chcą czegoś dowiedzieć o historii Space X, ale również dla tych co się chcą dowiedzieć o jego teraźniejszości, łącznie z tym co się dzieje w Boca Chica oraz tym, dlaczego Musc z dnia na dzień potrafi wywalić, kierownictwo odpowiedzialne za rozwój silników.
Podbój kosmosu jest zbyt poważną sprawą by zostawić go w rękach państwowych agencji.

Offline kakmar

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4657 dnia: Grudnia 06, 2021, 00:25 »
Ciekawy artykuł o tym jak nowy szef ESA planuje rozwijać europejski biznes kosmiczny...

Spoiler alert... Zablokować Muska bo nie nadążamy...

Więcej tutaj: https://arstechnica.com/science/2021/12/elon-musk-being-allowed-to-make-the-rules-in-space-esa-chief-warns/

.

Offline Lion97

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4658 dnia: Grudnia 06, 2021, 15:21 »
I oczywiście wszystkiemu winne jest SpaceX. Nic nie przeszkadza nikomu w rozwijaniu technologii, którą ma SpaceX, a inni wybrali inną ścieżkę i widzą, że nie jest tak dobrze. Firma Elona Muska dokonało rewolucyjnych zmian w biznesie kosmicznym, o których inni mówili od dziesięcioleci. Europa jest daleko w tyle za SpaceX i niech w końcu zrobią coś lepszego.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #4659 dnia: Grudnia 06, 2021, 18:39 »
ESA ze swoim konserwatywnym podejściem, dobrym dla lat 90tych nie zdaje sobie po prostu sprawy w jakim stopniu już że swoim myśleniem i zarządzaniem odstaje od tego co prezentuje i wdraża Musk. A potem na ich twarzach rysuje się olbrzymi znak zapytania- dlaczego jesteśmy tak mało konkurencyjni dla SpaceX.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4660 dnia: Grudnia 06, 2021, 19:12 »
Pytanie tylko po co i z kim chce konkurować Państwowa agencja, która podobnie jak NASA nie liczy się z kosztami. Europa musi mieć swoje nosiciele i raczej powinna je kierować w stronę niezawodności niż taniosci. Koszty tych kilku czy kilkunastu rakiet rocznie są pomijalne w budżetach ESA, o budżecie EU nawet nie mówiąc.

To takie moje przemyślenia, może się mylę.
Pzdr

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4661 dnia: Grudnia 06, 2021, 19:30 »
Pytanie tylko po co i z kim chce konkurować Państwowa agencja, która podobnie jak NASA nie liczy się z kosztami. Europa musi mieć swoje nosiciele i raczej powinna je kierować w stronę niezawodności niż taniosci. Koszty tych kilku czy kilkunastu rakiet rocznie są pomijalne w budżetach ESA, o budżecie EU nawet nie mówiąc.

Pzdr

Europa stara się być niezależna w różnych dziedzinach, w tym w kosmosie. Najlepszym przykładem jest chyba system Galileo. Martwią się , że prywatne firmy tak szybko zajmą orbity i częstotliwości, że braknie miejsca dla systemu "europejskiego" jak już kiedyś uda im się dotrzeć do tego etapu. Czy słusznie czy nie to już ciężko mi powiedzieć. Z punktu strategicznego i bezpieczeństwa Europy jest to zasadne myślenie, z drugiej strony dzisiejszy świat jest tak powiązany globalnie i złożony, że nie da się mieć wszystkiego "swojego".

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #4662 dnia: Grudnia 07, 2021, 08:31 »

Pzdr

Potencjalni Klienci, jak my wszyscy patrzą - stety, niestety - najpierw na cenę. O ile w możliwości SpaceX jeszcze 10 lat temu można by było śmiało wątpić, o tyle dziś jej brand to już zupełnie inna kategoria rozmyślań. ESA może nie liczyć się z kosztami, ale w ten sposób nigdy nie zyska przecież w starciu z przedsiębiorstwem, który za wyraźnie niższą cenę jest w równym stopniu niezawodny, tym bardziej jeśli pod uwagę weźmiemy częstotliwość realizacji usług przez firmę Elona w porównaniu właśnie chociażby do ESA. Nie może być zatem potem płaczu w rękaw po stronie ESA (linki wyżej), że "wszystkiemu winien jest SpaceX, ....bo tak sobie dobrze radzi". ESA będzie rzecz jasna starała się jechać swoim starym, utartym, drogim torem, ale raczej nie ma już prawa na jakiekolwiek próby porównywania swoich usług z tym co oferuje SpaceX.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline Aga Bej

• Weteran
  • Kim jest John Gald?
« Odpowiedź #4663 dnia: Grudnia 07, 2021, 14:44 »
Może niech najpierw wyklepią w końcu tę nieszczęsną Vegę - C, coby włosi nie musieli swych satelitów falconami wozić?
https://spaceflightnow.com/2021/10/05/launch-of-italian-radar-satellite-shifts-from-arianespace-to-spacex/

A samo podejście ESA do tematu to ocean, dno, metr mułu i dziesięć kilometrów skały macierzystej pod mułem... .

Offline deathrider

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4664 dnia: Grudnia 07, 2021, 18:47 »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #4664 dnia: Grudnia 07, 2021, 18:47 »