Autor Wątek: SpaceX  (Przeczytany 1965198 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: SpaceX
« Odpowiedź #3390 dnia: Marca 26, 2017, 14:31 »
Ogólnie sektor kosmiczny - w tym firmy takie jak SpaceX - rozwija sie wolniej niż to byśmy oczekiwali. Pewnie ma to związek też z tym, że mocno i szybko się rozwijają technologie naziemne - a w sektorze kosmicznym wiele technologii z pozoru ma nawet po kilkadziesiąt lat...

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #3391 dnia: Marca 26, 2017, 15:14 »
Nie ma wystarczającego popytu i tyle. Jeszcze długo będzie to dość mały sektor gospodarki.
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3392 dnia: Marca 26, 2017, 15:17 »
Same rakiety tak. Zobaczcie jak duże są zmiany w branży telekomunikacji satelitarnej - tam popyt jest znacznie większy, to i więcej technologii. I więcej chętnych na okazje takie jak lot wcześniej używaną rakietą. :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3393 dnia: Marca 31, 2017, 10:58 »
Po udanym ponownym locie pierwszego stopnia F9R Elon zaznaczył kilka dalszych kierunków rozwoju:
  • kolejne ponowne loty pierwszych stopni - to pewnie się zdarzy kilka razy w tym roku
  • kolejny lot tego samego pierwszego stopnia w 24 godziny
  • skoro zostały odzyskane owiewki to pewnie ich kolejne odzyskanie
  • odzyskanie drugiego stopnia

Wydaje mi się, że 1 - kolejne loty odzyskanych stopni - z pewnością nastąpi w tym roku kilka razy. Pewnie próba kolejnego wykorzystania owiewek jest także możliwa. Co do punktów 2 i 4 - te pewnie są w dalszej przyszłości.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3393 dnia: Marca 31, 2017, 10:58 »

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3394 dnia: Marca 31, 2017, 17:36 »
Z serii nie znam się ale się wypowiem: pkt 4 jest bez sensu. Nie warte to zachodu w przypadku Falcona9. Traci się niewielki stopień, jeden silnik. A odzysk to mnóstwo paliwa=większy stopień itd.

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #3395 dnia: Marca 31, 2017, 21:09 »
O ile mnie pamieć nie myli w jednym z wywiadów Elon mówił, że  przynajmniej na razie nie będą  próbować odzyskiwać drugiego stopnia.

Offline NilQ

• Weteran
« Odpowiedź #3396 dnia: Marca 31, 2017, 22:26 »
To prawda, ale po wczorajszym sukcesie Elon wpadł w dobry humor i zmienił zdanie:
Elon Musk‏ @elonmusk 1 godz.1 godzinę temu

Considering trying to bring upper stage back on Falcon Heavy demo flight for full reusability. Odds of success low, but maybe worth a shot.

Elon Musk‏ @elonmusk 1 godz.1 godzinę temu

Falcon Heavy test flight currently scheduled for late summer
https://twitter.com/elonmusk/status/847882909906341888

Odzyskiwanie drugiego stopnia jest raczej dość karkołomne i chyba tylko w przypadku FH może mieć jakiś sens. Na pewno będzie wymagać to dużych zmian konstrukcyjnych, przede wszystkim dołożenie osłony ablacyjnej, nóg i pewnie jakichś lotek. Być może użyją spadochronów, bo lądowanie na ogniu będzie wymagać sporo paliwa. Tak czy inaczej sens ekonomiczny pewnie będzie niewielki, ale to już problem SpaceX.

Jest nawet animacja sprzed 6 lat (z F9 v.1.0), gdzie można zobaczyć lądujący 2 stopień:

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #3397 dnia: Kwietnia 01, 2017, 19:18 »
Eksplodował nowy raptor w Mc Gregor!!! ( PA)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3398 dnia: Kwietnia 01, 2017, 19:57 »

Ze wszystkich dni akurat dziś? ;)

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #3399 dnia: Kwietnia 02, 2017, 10:29 »

Ze wszystkich dni akurat dziś? ;)
Prima aprilis - 1 kwietnia:)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #3400 dnia: Kwietnia 02, 2017, 15:42 »
Po udanym ponownym locie pierwszego stopnia F9R Elon zaznaczył kilka dalszych kierunków rozwoju:
  • kolejne ponowne loty pierwszych stopni - to pewnie się zdarzy kilka razy w tym roku

Cała strategia Musk'a okaże się opłacalna, gdy przygotowanie do ponownego startu tego samego stopnia nie przekroczy kosztów jego wytworzenia. Z drugiej strony to oczywiste, że liczy się każda oszczędność, jeśli tylko nie przekracza się pewnych racjonalnych granic bezpieczeństwa. Także jeśli nawet koszt ponownego użycia stopnia ma się złożyć w oglnym rachunku na 10% oszczędność względem misji z całkowicie nowym stopniem, to takie np. 6-8 mln dolców piechotą przecież nie chodzi.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #3401 dnia: Kwietnia 03, 2017, 12:35 »
Przygotowania do debiutu rakiety Falcon Heavy
BY MACIEJ MICKIEWICZ ON 3 KWIETNIA 2017

(...) Musk podał do wiadomości, że inżynierowie firmy SpaceX rozwiązali większość problemów związanych z połączeniem trzech stopni rakiet Falcon 9 w celu ich wspólnej pracy w czasie startu Falcon Heavy. Wyzwania były bardziej złożone, niż wcześniej zakładano, że będą.

Zadanie zbudowania rakiety Falcon Heavy z początku nie wydawało się dla firmy trudne, jednak z czasem odkrywane były kolejne problemy technologiczne. Generalnej modyfikacji musiał zostać poddany projekt pierwszego stopnia rakiety Falcon 9, który będzie służył jednocześnie za rdzeń nowej, ciężkiej rakiety. Dodatkowo zaistniała konieczność opracowania całej masy dodatkowego wyposażenia. (...)

http://kosmonauta.net/2017/04/przygotowania-do-debiutu-rakiety-falcon-heavy/

Offline Tomasz Noga

• Senior
« Odpowiedź #3402 dnia: Kwietnia 03, 2017, 12:52 »

Cała strategia Musk'a okaże się opłacalna, gdy przygotowanie do ponownego startu tego samego stopnia nie przekroczy kosztów jego wytworzenia. Z drugiej strony to oczywiste, że liczy się każda oszczędność, jeśli tylko nie przekracza się pewnych racjonalnych granic bezpieczeństwa. Także jeśli nawet koszt ponownego użycia stopnia ma się złożyć w oglnym rachunku na 10% oszczędność względem misji z całkowicie nowym stopniem, to takie np. 6-8 mln dolców piechotą przecież nie chodzi.

Jest jeszcze kwestia niezawodnosci oraz kosztów ubezpieczenia. Co z tego ze start jest tanszy, jesli ubezpieczyciel zazada znacznie wiecej za ubezpieczenie startu? Delta-2 czy Ariane-5 maja juz po kilkadziesiat udanych startów pod rzad, zas Falcon niedawno eksplodowal na wyrzutni, a start z ponownie uzytym stopniem to dodatkowe ryzyko...

Offline DreamBigOrGoHome

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3403 dnia: Kwietnia 03, 2017, 13:55 »
Ryzyko dla kogo? Kim ty jesteś, że jesteś w stanie ocenić ryzyko wynikające z użycia tej samej rakiety? Samolotami też latasz tylko w pierwszym locie (który i tak tych lotów miał wcześniej kilkanaście)?

SAS już informował, że koszty ubezpieczenia tego lotu były +/- takie same, z tendencją zniżkową.

Nikt nie "zgaduje", czy to "dodatkowe ryzyko" tylko je szacuje. Oszacowano, że żadnego większego ryzyka nie ma.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3404 dnia: Kwietnia 03, 2017, 14:06 »
Nikt z nas nie jest w stanie tego oszacować. Część ubezpieczeniowa jest najmniej znaną kwestią lotów rakiet. Argumentów "z obu stron" jest dużo i tak naprawdę nie wiemy, czym się różne firmy ubezpieczeniowe posługują, co negocjują a którą wreszcie wybrał operator satelity.

Natomiast porównanie do samolotów to już z pewnością duże uproszczenie. Jeszcze nie te czasy.

DreamBigOrGoHome, witamy na forum, ale proszę nie atakuj ludzi, ponieważ w tym przypadku poziom (nie)wiedzy jest dokładnie ten sam.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3404 dnia: Kwietnia 03, 2017, 14:06 »