Autor Wątek: Sojuz 30, czyli pierwszy Polak w kosmosie  (Przeczytany 74 razy)

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
Sojuz 30, czyli pierwszy Polak w kosmosie
« dnia: Wczoraj o 18:00 »
Sojuz 30 to piąty udany załogowy lot kosmiczny pojazdu Sojuz na stację kosmiczną Salut 6. Był to drugi lot kosmiczny zorganizowany w ramach międzynarodowego programu badań kosmicznych Interkosmos i pierwszy z udziałem polskiego kosmonauty.

Start nastąpił 27 czerwca 1978 roku o godzinie 17:27:21 czasu warszawskiego z wyrzutni LC1 kosmodromu Bajkonur w Kazachstanie. Lotem dowodził pułkownik Piotr Klimuk, a major Mirosław Hermaszewski leciał jako kosmonauta badacz.
Sojuz 30 był trzydziestym szóstym radzieckim załogowym statkiem kosmicznym. Początkowe parametry orbity miały wartość: apogeum 246 km, perygeum 199 km, nachylenie płaszczyzny orbity 51°66′, a czas trwania jednego okrążenia 89 minut.

Hermaszewski zabrał na statek, między innymi rzeczami, polską flagę i godło państwowe oraz szereg pamiątek. W czasie trzech pierwszych okrążeń Ziemi załoga przeprowadziła kontrolę stanu urządzeń, sprawdzono szczelność, po czym kosmonauci zdjęli skafandry. Podczas czwartego i piątego okrążenia zwiększono wysokość lotu i Sojuz zaczął doganiać bazę Salut 6. Po szóstym okrążeniu załoga ułożyła się do snu, który trwał do dwunastego okrążenia. Potem rozpoczęto przygotowania do manewru zbliżania i połączenia z kompleksem Salut 6 – Salut 6 EO-2.
Na pokładzie stacji kosmicznej Salut 6 znajdywali się kosmonauci Władimir Kowalonkow i Aleksandr Iwanczenkow. W czasie siedemnastego okrążenia kosmonauci znaleźli się w bezpośrednim sąsiedztwie stacji kosmicznej. Przycumowanie statku nastąpiło o godzinie 19:08:47 czasu warszawskiego w trakcie osiemnastego okrążenia. 28 czerwca 1978 r. o godzinie 22:11 został otwarty luk między statkami. Sojuz 30 przycumował do stacji Salut 6 i pozostawał z nią na orbicie do 5 lipca 1978 r.

Po wkroczeniu na pokład stacji Hermaszewski i Klimuk zostali powitani chlebem i solą, a także niewielką ilością soku owocowego w kieliszkach, którymi mogli stuknąć się na szczęście. Po zapoznawczej wycieczce po stacji kosmicznej kosmonauci rozpoczęli zaplanowany na dzień program eksperymentów naukowych.

Odłączenie od Saluta nastąpiło 05.07.1978 o 10:14:50. Sojuz 30 został wykorzystany jako kapsuła powrotna dla Piotra Klimuka i Mirosława Hermaszewskiego.

Lądownik Sojuza 30 wylądował na Ziemi o godzinie 15:30:20 czasu warszawskiego. Miejscem lądowania był step 300 km na zachód od Celinogradu (obecnie Astana). Czas lotu statku wyniósł 7d 22h 02m 59s.

Załogę główną stanowili:
płk Piotr I. Klimuk, ZSRR
mjr Mirosław Hermaszewski, Polska

Dublerzy:
Walerij N. Kubasow, ZSRR
ppłk Zenon Jankowski, Polska

Omówienie po latach w TVP:
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 18:24 wysłana przez Radek68 »
The Dark Side of the Moon

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
Odp: Sojuz 30, czyli pierwszy Polak w kosmosie
« Odpowiedź #1 dnia: Wczoraj o 18:03 »
Aż dziwne, że nie było tu takiego wątku. No to stworzyłem.
Nie przez przypadek dziś, bowiem właśnie mija 48 lat od tej misji, a dokładniej to 48 lat temu od doby Hermaszewski był już na orbicie.

Doskonale pamiętam tamten czas, wszystkie media o tym mówiły i pisały, Hermaszewski był na pierwszych stronach okładek, a w Kioskach RUCH-u można było kupić pamiątkowe zdjęcia oraz wiele innych pamiątek z misji.
Pamiętam też, że można było kupić również pocztówki z Zenonem Jankowskim, ale ja (jak prawie wszyscy) kupiłem tylko tę z Hermaszewskim.
Ciekawe, czy gdzieś jeszcze ją mam, czy nie... Jeśli mam, to głęboko zakopaną. ;)
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 18:10 wysłana przez Radek68 »
The Dark Side of the Moon

Offline KEP

• Pełny
« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 11:12 »
Ja wtedy dostałem pocztówkę Hermaszewskiego z Klimuk'em, w Domach Centrum. Jest gdzieś głęboko zagrzebana.
Nie wierz w cuda, polegaj na nich.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 11:12 »