Autor Wątek: Tiangong-1  (Przeczytany 136982 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Stacje orbitalne Tiangong
« Odpowiedź #135 dnia: Października 27, 2011, 22:57 »
Pytanie tylko po co system ucieczkowy montowali jak leci bez załogi? Dziwne wydawanie kasy.

Pozdro

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #136 dnia: Października 27, 2011, 23:11 »
Pytanie tylko po co system ucieczkowy montowali jak leci bez załogi? Dziwne wydawanie kasy.

Pozdro

Dobre pytanie!

Zatem, albo a) lecą w nim tajkonauci w tajnej misji (i dlatego kolejna, oficjalna misja załogowa nie może wejść do środka Tiangonga) albo b) coś tutaj ma to wspólnego z aerodynamiką lotu (albo Chińczycy nie mają odpowiedniej gotowej owiewki dla takiego dużego sprzętu). :

Jako siewca teorii spiskowych oczywiście wybieram a)! :)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #137 dnia: Października 28, 2011, 09:48 »

Pozdro

Znacznie więcej kosztowałoby zaprojektowanie wersji bez systemu awaryjnego dla tego jednego lotu. W dodatku w lądowniku są zapewne jakieś pamiątki, których Chińczycy nie chcieliby stracić w razie czego.
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2011, 09:51 wysłana przez astropl »
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #138 dnia: Października 28, 2011, 09:49 »
Start SZ-8 wyznaczono na 31 października o 21:00 GMT, czyli 22:00 CET, czyli 1 listopada 05:00 czasu chińskiego.

L-13 dni i 8 godzin...

Jest mała zmiana - start zaplanowano później o około godzinę. Informacja pochodzi z oficjalnego źródła.
Waldemar Zwierzchlejski

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #138 dnia: Października 28, 2011, 09:49 »

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #139 dnia: Października 28, 2011, 18:21 »
Znacznie więcej kosztowałoby zaprojektowanie wersji bez systemu awaryjnego dla tego jednego lotu.

Rakieta, która wyniosła TG-1 przeszła szereg modyfikacji, m. in. zwiększających nośność, powiedziałbym więc inaczej, nie naprawiają rzeczy działających. To co siedzi pod osłoną ma takie same parametry "zewnętrzne" jak statek załogowy z załogą. No i zafundują sobie gratis dodatkowy test oddzielenia wieżyczki przy okazji, jego brak to co najmniej LOM, a pewnie i LOC (dla załogowych).

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #140 dnia: Października 28, 2011, 19:50 »
Rakieta, która wyniosła TG-1 przeszła szereg modyfikacji, ...

Właśnie nie bardzo wiem jak to jest z tymi modyfikacjami. TG-1 miała wynieść wersja CZ-2F/G, ale ostatecznie wyniosła go rakieta oznaczona jak poprzednie, czyli CZ-2F. Na ile była zmodernizowana - nie wiem, i nie bardzo wiem gdzie szukać informacji. A TG-1 jest tylko nieznacznie cięższy od Shenzhou: 8,5 zamiast 8 ton. Natomiast pisze się już o cięższej wersji CZ-2F/H, która będzie mogła wynieść nawet 13 t na orbitę.

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #141 dnia: Października 28, 2011, 20:34 »
Natomiast pisze się już o cięższej wersji CZ-2F/H, która będzie mogła wynieść nawet 13 t na orbitę.

Ta wersja ma się nazywać CZ-7.
Waldemar Zwierzchlejski

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #142 dnia: Października 28, 2011, 20:53 »
Natomiast pisze się już o cięższej wersji CZ-2F/H, która będzie mogła wynieść nawet 13 t na orbitę.

Ta wersja ma się nazywać CZ-7.

CZ-7 to chyba jednak nowa rakieta w tej samej klasie nośności, czyli średnia. Ma inne paliwo naftę i ciekły tlen, gdy CZ-2 jest na hipergolach. Oni zdaje się mieli swego czasu okropny wypadek (któraś ich rakieta na hipergolach spadła na teren zamieszkały powodując ogromne straty wśród ludności) i od hipergoli odchodzą.
Dodam bo nie każdy musi to wiedzieć, że paliwa hipergolowe są mocnymi truciznami.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #143 dnia: Października 29, 2011, 09:34 »
Co-nieco zdjęć z zamykania w owiewkę. Przy okazji pytanie:

Wygląda to jak stałopędne silniki rakietowe, zapewne uczestniczące w procesie separacji. Jaka jest konkretnie ich rola?

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #144 dnia: Października 29, 2011, 17:13 »
Oficjalny dokładny czas planowanego startu: 31 października 21:57:27 GMT (22:57:27 CET).
Waldemar Zwierzchlejski

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #145 dnia: Października 30, 2011, 12:57 »
Hmm.. czy tutaj komentowany będzie start SZ-8 (czy może w wątku startowym?).

W każdym razie rakieta CZ-2F została już zatankowana.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #146 dnia: Października 30, 2011, 13:04 »

Bardzo dobre pytanie. Ja osobiście wydzieliłbym nawet część postów i stworzył wątek "Tiangong-1", a ten wątek pozostawił na "naziemne" prace przy kolejnych TG.

Tak samo można zadać pytanie co z Shenzhou-9, który pewnie będzie zasługiwać na oddzielny wątek.

Propozycje? W zasadzie czas nagli! :)

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #147 dnia: Października 30, 2011, 18:32 »

Bardzo dobre pytanie. Ja osobiście wydzieliłbym nawet część postów i stworzył wątek "Tiangong-1", a ten wątek pozostawił na "naziemne" prace przy kolejnych TG.

Tak samo można zadać pytanie co z Shenzhou-9, który pewnie będzie zasługiwać na oddzielny wątek.

Propozycje? W zasadzie czas nagli! :)

Hmm, praktycznie cały ten wątek jest o Tiangong-1, więc nazwał bym go może "Tiangong-1 i Shenzhou-8" i jednocześnie komentował tu start, operacje oraz lądowanie SZ-8, w skrócie część bezzałogową. Dla załogowych SZ-9/10 stworzył bym osobne wątki, ze startem, operacjami na stacji i lądowaniem (np. "Misja Shenzhou-9 do stacji Tiangong-1"). "Stacje orbitalne Tiangong" to tytuł dla ewentualnego wątka o charakterze bardziej encyklopedycznym myślę. :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #148 dnia: Października 30, 2011, 21:03 »
Jestem za tym, by wątek ten traktować analogicznie jak wątek o ISS. Tzn. tu wszelkie wydarzenia związane z TG, w tym prace naziemne nad kolejnymi TG, cumowania do nich, komentarze itp., a same starty w wątkach dot. startów rakiet.

Offline PiotrW

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: Października 31, 2011, 14:28 »
Wygląda to jak stałopędne silniki rakietowe, zapewne uczestniczące w procesie separacji. Jaka jest konkretnie ich rola?

Chcą się upewnić że po rozłączeniu nie zacznie im się ładunek obracać ? Tak wnioskuje po kierunku ustawienia silników.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #149 dnia: Października 31, 2011, 14:28 »