Autor Wątek: Tiangong-1  (Przeczytany 136971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: Stacje orbitalne Tiangong
« Odpowiedź #105 dnia: Września 30, 2011, 19:35 »
Najpierw posadzą własną stację orbitalną (koło 2020 r.), więc Mars również i na Chińczyków musi poczekać :)

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #106 dnia: Września 30, 2011, 21:14 »
Jak na to patrze to wydaje mi się że prawie pewne jest iż pierwszym "marsjaninem" będzie chińczyk. O ile oczywiście coś się nie zmieni w międzyczasie w Chinach.

chyba trochę przeholowałeś;) Chińczykom jeszcze bardzo dużo brakuje do lotu na marsa, przygotowanie zajmie im pewnie ze 20 lat.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #107 dnia: Września 30, 2011, 21:24 »
Ja nie mówiłem że polecą za rok, czy za 5 lat. Zajmie z 20 lat, ok, tylko popatrz na resztę. ESA wogóle nie planuje nawet swojej stacji kosmicznej a NASA ma budżet dziecka z podstawówki ;) Wiem, przesadzam, ale jak inni tną koszty gdzie się da i jak się da, Ameryka i Europa w kryzysie a Chiny robią SAMI swoją stację orbitalną to co mam myśleć? Nawet jeśli to tylko pierwszy moduł a na kolejny przyjdzie czekać lata, to mają chęć i wolę i kasę na budowę.
Oczywiście że Chińczyki nie polecą tam dla własnego widzimisię, a tylko wtedy gdy będą mieli z tego jakiś zysk. Możliwe że tylko propagandowy, ale czasem i taki wystarcza. No ale robimy OT. A miało to być tylko takie luźne i nieco kąśliwe stwierdzenie w kierunku NASA, ESA...

Offline Orland

• Junior
  • **
    • Z historii astronautyki
« Odpowiedź #108 dnia: Września 30, 2011, 21:29 »
Na haven above mamy już obiekt Tiangong 1 z parametrami orbity.

BTW Trzeba się zacząć przyzwyczajać do chińskich nazw bo przez najbliższych parę lat skupią na sobie uwagę jeżeli będą trzymali się harmonogramu prac.. Znajomy pytał się skąd startowała i niestety nie poradziłem sobie z nazwą kosmodromu :)

BTW 2 uważam że ładnie poradzili sobie z transmisją wydarzenia (aczkolwiek cięło strasznie). Wszystko było przygotowane medialnie z rozmachem jak dla wahadłowców. Symulacje, wywiady (anglojęzyczne co było ukłonem dla świata:) ) kamery wszędzie gdzie trzeba i symulacja komputerowa gdy rakieta była już poza zasięgiem kamer. Widać że potraktowali sprawę poważnie i zależało im żeby świat widział. A jak media polskie? Ja nie miałem okazji oglądać a ciekawy jestem czy TVNy i Polsaty poświęciły wydarzeniu trochę uwagi?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #108 dnia: Września 30, 2011, 21:29 »

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #109 dnia: Września 30, 2011, 21:36 »
Ja nie mówiłem że polecą za rok, czy za 5 lat. Zajmie z 20 lat, ok, tylko popatrz na resztę. ESA wogóle nie planuje nawet swojej stacji kosmicznej a NASA ma budżet dziecka z podstawówki ;) Wiem, przesadzam, ale jak inni tną koszty gdzie się da i jak się da, Ameryka i Europa w kryzysie a Chiny robią SAMI swoją stację orbitalną to co mam myśleć? Nawet jeśli to tylko pierwszy moduł a na kolejny przyjdzie czekać lata, to mają chęć i wolę i kasę na budowę.
Oczywiście że Chińczyki nie polecą tam dla własnego widzimisię, a tylko wtedy gdy będą mieli z tego jakiś zysk. Możliwe że tylko propagandowy, ale czasem i taki wystarcza. No ale robimy OT. A miało to być tylko takie luźne i nieco kąśliwe stwierdzenie w kierunku NASA, ESA...

Właśnie. Skąd się wziął lot ludzi na księżyc? Po imponujących radzieckich sukcesach w kosmosie (lata 57-61) wielu sojuszników zaczęło się od USA wyraźnie dystansować. Zaczęli podejrzewać, że to już upadające mocarstwo jest. Dlatego Kennedy zwoływał narady i zadawał proste pytanie "jak możemy ich przebić?". Najlepszy okazał się lot ludzi na księżyc. I polecieli, i odzyskali prymat. Loty w kosmos to nadal najlepszy wskaźnik nowoczesności technologii i siły państwa. Chińczycy oczywiście doskonale o tym wiedzą.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Października 01, 2011, 00:05 »
Jak na to patrze to wydaje mi się że prawie pewne jest iż pierwszym "marsjaninem" będzie chińczyk. O ile oczywiście coś się nie zmieni w międzyczasie w Chinach.

Na razie robią to, co Rosjanie i Amerykanie robili (z większym od Chińczyków rozmachem) 40 lat temu. Tak na Marsa prędko nie polecą, o ile w ogóle.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: Października 01, 2011, 01:08 »
Loty w kosmos to nadal najlepszy wskaźnik nowoczesności technologii i siły państwa. Chińczycy oczywiście doskonale o tym wiedzą.
Przy czym już nikogo to nie obchodzi.

Offline deska

• Pełny
    • Blog o badaniach Marsa
« Odpowiedź #112 dnia: Października 01, 2011, 10:57 »

Ile lat Amerykanom minęło między pierwszym lotem załogowym na orbitę, a lotem na Księżyc.
Nie sądzę, że to przesada.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Października 01, 2011, 20:57 »
Po prostu jeśli chce się rozwinąć sektor kosmiczny w przemyśle to trzeba pobawić się w stacje. Nie ma tutaj większej filozofii.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #114 dnia: Października 01, 2011, 21:02 »
Po prostu jeśli chce się rozwinąć sektor kosmiczny w przemyśle to trzeba pobawić się w stacje. Nie ma tutaj większej filozofii.

He he. Ta reguła nie sprawdziła się w USA, bo od lotów orbitalnych od razu było przejście do lotów na Księżyc  :)

Ciekawe co by było gdyby nie było Apolla, nudno by chyba było bo historię astronautyki zmonopolizowałyby chyba właśnie stacje orbitalne  :P A tak to przynajmniej starsi co powspominać mają .....  ;)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: Października 01, 2011, 21:14 »
Wtedy była zimna wojna, zupełnie inne czasy i podejście, nie dające się porównać z niczym z czasów obecnych.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #116 dnia: Października 01, 2011, 22:18 »
Otóż to, wtedy to był wyścig, nie czysta nauka, którego stawką był prestiż, dzisiaj badania kosmiczne - mowa o załogowych - bardzo dramatycznie wyhamowały, nie ma bodźców to zwariowanego kładzenia kasy na tę gałąź, chyba, że nagle się odkryje jakieś gigantyczne złoża diamentów, złota itp na asteroidach.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline deska

• Pełny
    • Blog o badaniach Marsa
« Odpowiedź #117 dnia: Października 02, 2011, 13:07 »
Wtedy była zimna wojna, zupełnie inne czasy i podejście, nie dające się porównać z niczym z czasów obecnych.
Można było wykładać kasę na to. Ale większa była też mobilizacja ludzi.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #118 dnia: Października 09, 2011, 19:14 »
TG-1 uchwycony na orbicie:

Filmik:

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #119 dnia: Października 10, 2011, 13:48 »
A więc jest i lata sobie (pytanie w jakim stanie, ale odpowiedzi na tego typu pytania raczej nie padną ;) )

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #119 dnia: Października 10, 2011, 13:48 »