Autor Wątek: "Sputnik nad Polską" - festiwal filmowy, Leonow i Baturin  (Przeczytany 5695 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JSz

• Weteran
"Sputnik nad Polską" - festiwal filmowy, Leonow i Baturin
« dnia: Listopada 11, 2011, 18:53 »
Jak informuje m.in. Onet.pl, w Warszawie w dniach 17-27 listopada odbędzie się 5. Festiwal Filmów Rosyjskich "Sputnik nad Polską". Nazwa ma nawiązywać, dość pośrednio chyba, do rocznicy lotu Gagarina. Fragment tekstu dotyczący "kosmicznych akcentów":

W związku z przypadającą w tym roku 50. rocznicą pierwszego lotu człowieka w kosmos festiwal będzie miał "kosmiczne akcenty". Zaprezentowana zostanie klasyka rosyjskiej fantastyki oraz filmy ukazujące społeczny odbiór pierwszych kosmicznych sukcesów, m.in.: "Droga ku gwiazdom" Pawła Kłuszancewa, "Solaris" Andrieja Tarkowskiego i „Papierowy żołnierz” Aleksieja Germana-młodszego.

W planetarium w Centrum Nauki Kopernik 20 listopada – jako jedno z festiwalowych wydarzeń - odbędzie się spotkanie z udziałem słynnych kosmonautów. Gośćmi z Rosji będą Aleksiej Leonow (ur. 1934) i Jurij Baturin (ur. 1949). Leonow, pilot, jest pierwszym człowiekiem, który wyszedł w otwartą przestrzeń kosmiczną i odbył kosmiczny spacer (spacer ten miał miejsce 18 marca 1965 r., trwał 12 minut i 9 sekund). Baturin to były doradca prezydenta Borysa Jelcyna, który został kosmonautą i spędził dwa tygodnie na stacji orbitalnej Mir (1998 r.).

Udział w rozmowie weźmie również polski astronauta Mirosław Hermaszewski (ur. 1941), który spędził w kosmosie 7 dni, 22 godziny, 2 minuty i 59 sekund. Lot, który przyniósł mu sławę, rozpoczął się 27 czerwca 1978 r. Wówczas z kosmodromu Bajkonur wystartował radziecki statek Sojuz 30; załogę stanowili: Hermaszewski i dowódca, radziecki pułkownik Piotr Klimuk.

Źródło: http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/warszawa/wybitni-goscie-specjalni-na-festiwalu-sputnik,1,4878050,region-wiadomosc.html

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: "Sputnik nad Polską" - festiwal filmowy, Leonow i Baturin
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 11, 2011, 19:02 »
Super impreza! Szkoda, że nie mieszkam w Wa-wie bo bym poszedł na spotkanie z kosmonautami  ::) Jakbym był bardziej przy kasie to bym też pojechał, ale w kieszeni .... wiadomo - kryzys  :P

Offline yabuzapit

• Pełny
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 13, 2011, 23:10 »
Super impreza! Szkoda, że nie mieszkam w Wa-wie bo bym poszedł na spotkanie z kosmonautami  ::) Jakbym był bardziej przy kasie to bym też pojechał, ale w kieszeni .... wiadomo - kryzys  :P

Spotkanie z kosmonautami raczej nie będzie atrakcją dostępna dla wszystkich, ale można zapolować na zaproszenie na fb.

Offline Artur Łukasik

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 17, 2011, 01:34 »

Spotkanie z kosmonautami raczej nie będzie atrakcją dostępna dla wszystkich, ale można zapolować na zaproszenie na fb.

Na szczęście mogę się nie zgodzić!

Studenckie Koło Astronautyczne (SKA) dostało propozycję zorganizowania spotkania z panem Baturinem i Siłajewem na Politechnice.

Nasze spotkanie jest otwarte dla wszystkich!

Data: 21.11 (poniedziałek)
Godz 19.00
Sala TC-105 (1.piętro)
gmach ITC, ul Nowowiejska 23/25,
Warszawa

Więcej informacji:
http://ska.pw.edu.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=198:spotkanie-z-rosyjskim-kosmonaut-i-tworca-sputnika-w-ska&catid=25:aktualnoci&Itemid=42&lang=pl

Serdecznie zapraszamy!

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 17, 2011, 01:34 »

Offline Hermes

• Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 21, 2011, 22:55 »
Witam,

byłem na dzisiejszym spotkaniu na PW z J. Baturinem i J. Siłajewem.
Zupełnie inne niż w CNK - bardziej kameralne, za to o wiele więcej informacji o rosyjskich lotach (od Sputnika 1 do Burana i do Fobos-Grunt) i pytania zadawane przez słuchaczy (tego niestety zabrakło w CNK).
  W sumie trwało aż 2.5 godziny !!  - skończyło się grupowymi zdjęciami po godz. 21:30.
  Nakręciłem "trochę" filmu wideo i zdjęć: - tak "na gorąco" załączam trzy z nich:
 - Goście i organizatorzy spotkania;
 - wypełniona słuchaczami sala (kilka osób stało na korytarzu;
 - zdjęcie grupowe studentów z Baturinem i Siłajewem.
 Ja mam jeszcze jedną pamiątkę - ale o tym przy okazji...

Offline Hermes

• Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 22, 2011, 00:34 »
Oto jedna z pamiątek (ale jeszcze nie ta szczególna...):

Autografy Baturina i Siłajewa na zdjęciu, jakie im wykonałem 20-11-2011 w Centrum Nauki Kopernik. Między nimi - prowadzący spotkanie - Karol Wójcicki.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 22, 2011, 09:56 »
Super :) Co panowie odpowiadali na pytania z Fobos-Gruntem?

Offline Hermes

• Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 23, 2011, 02:52 »
Wczoraj (tj. we wtorek) o godz. 18 zaczęło się kolejne spotkanie z tego cyklu, tym razem w EMPIKu (w Warszawie) przy ul. Marszałkowskiej.
 Gośćmi byli Jurij Baturin i nasz kosmonauta, gen M. Hermaszewski; spotkanie prowadził Karol Wójcicki z CNK.
 Oprócz spraw związanych z rosyjską kosmonautyką, było również o locie Hermaszewskiego, który przypomniał swój lot i swoje wrażenia. Było też o rakietach Sojuz, ich konstrukcji i niezawodności. Jak przypomniał Baturin, w sumie było ok. 900 startów tej rakiety (w różnych konfiguracjach) i przy tej ilości ilość katastrof była minimalna.

Na razie dołączam jedno zdjęcie zrobione po spotkaniu, kiedy obydwu gości otoczyli żądni autografów słuchacze. (Potem może dorzucę jakieś inne zdjęcie).

Offline Hermes

• Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 23, 2011, 03:44 »
Jeszcze trzy stop-klatki:

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 24, 2011, 13:23 »
Fajne materiały! Dzięki za podzielenie się nimi :)

Offline Hermes

• Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 28, 2011, 18:21 »
Dodam jeszcze dwie "migawki" z tych spotkań, obie z "Empiku" z 22 listopada 2011.

Poniżej - ostatnia minuta spotkania - ostatnie wspólne zdjęcia (nagranie wideo):
http://members.chello.pl/r.fangor/empik-22112011.flv

Stop-klatka z wideo:

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 28, 2011, 18:48 »
He he Widzę, że na ostatniej fotce kosmonauci otoczyli się ładnymi paniami, a panów zepchnęli w przysłowiowy kąt  ;D

Offline Hermes

• Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 05, 2011, 23:10 »
Moje podsumowanie tych spotkań:

Na trzech spotkaniach, na których byłem, zrobiłem w sumie kilkadziesiąt zdjęć. Z dwóch pierwszych spotkań zdjęcia dostali ode mnie obaj rosyjscy goście; gen. M. Hermaszewski dostał zdjęcia ze spotkania w Empiku podczas Jego kolejnej wizyty w Muzeum Techniki.

Głównie nastawiłem się na filmowanie tych spotkań i tak mam:
20.XI - CNK - ok. 85 minut nagrań,
21.XI - Politechnika - ponad 2 godziny,
22.XI - Empik - ok. 45 minut.
Z tego ostatniego spotkania pierwszy egzemplarz filmu otrzymał już Hermaszewski (i być może egzemplarz taki dostanie także Baturin) oraz podpisał moją kopię patrz niżej).

Przy okazji ciekawostka:

Prawdopodobnie wywiad z Hermaszewskim, nagrany w Muzeum Techniki przez jedną ze stacji TV, ukaże się na antenie 17 grudnia.
A podczas realizacji tej audycji miała miejsce ciekawa sytuacja:
Właśnie wychodziła z Planetarium grupa uczniów, która miała seans podczas tych nagrań. Hermaszewski siedzi na krześle (między Planetarium, a wyjściem z sali). Mija go jeden z uczniów - Hermaszewski pyta:
- Podobało Ci się ? (chodzi o seans)
- Tak !!
- A wiesz, kim jest ten pan ? (pyta jeden z operatorów z ekipy TV)
- Nie - odpowiada uczeń
- To nasz pierwszy kosmonauta - wyjaśnia operator
- Woooow !! - zaskoczony uczeń powiedział tylko tyle...  :o

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 05, 2011, 23:27 »
Hihi, widzę Pan Mirosław nadal bardzo ładnie pisze autografy :)

Offline Artur Łukasik

« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 12, 2011, 23:27 »
Witam!

Bardzo się cieszę, ze spotkanie u nas w SKA się podobało! Jeżeli ktoś jeszcze był na naszym spotkaniu to prosze również o podzielenie się wrażeniami, to dla nas bardzo wazne na przyszłość.

Zachęcam do obejrzenia zdjeć z tego spotkania na naszym profilu na Facebooku http://www.facebook.com/SKA.PW (i do like'owania ;) )

Oraz do zapoznania się zdjęciami z klubu fotograficznego PW, FOCUS:

http://klubfocus.pl/index.php?get=gallery&gallery=529

My również podzielimy sie pamiatką z wizyty naszych gości, którą sobie sprawiliśmy:

« Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2011, 23:31 wysłana przez Artur Łukasik »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 12, 2011, 23:27 »