Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2012)  (Przeczytany 105882 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2012)
« Odpowiedź #225 dnia: Października 26, 2012, 10:45 »
Jakie widzisz potencjalne przeszkody?

Przede wszystkim natury medycznej. Przed projektem chciano by pewnie, aby cała załoga odbyła tę wyprawę marsjańską - zatem jak się upewnić, że ta załoga by była w stanie dokonać takiej podwójnej misji na ISS? Czy i jakie testy by wykonano podczas symulowanego pobytu na Marsie? Zakładam tutaj, że problemem może być chęć ograniczenia fizycznego kontaktu pomiędzy załogą a 'zewnętrznym światem', a sporo testów medycznych pewnie lekarzy by wymagało.

Ciekawi mnie jak by nastąpiła ocena zdolności do kolejnego lotu osoby po symulowanym pobycie na Marsie. No i co się stanie z osobą, co do której istnieje jakieś ryzyko.

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #226 dnia: Października 26, 2012, 11:57 »
Te testy to takie robienie coś, gdy się nie ma pomysłu. Bo chcą sprawdzić jak człowiek znosi długotrwały pobyt w izolowanej małej więziennej klitce? Źle znosi, to już dawno sprawdzone.
Lepiej do tego podchodzi Musk. Nie zajmuje się bzdurami, tylko buduje rakietę zdolną wynosić duże i ciężkie moduły na LEO, i po radykalnie obniżonych kosztach za 1 kilogram (myślę że z tym ostatnim pomysłem ciężkiej rakiety zmierza do poziomu poniżej 1000 $ za kg.). Wtedy nie będzie się latać poza LEO w puszce mającej 50 m3, ale będzie standardem poziom rzędu 500 m3, i pewnie sztuczna grawitacja. I lot w minimum dwa statki dla bezpieczeństwa. I nie poleci się raz, a założy na Marsie stałą bazę, mogącą pracować w trybie automatycznym bez udziału ludzi, ale też przystosowaną do ich przyjmowania.
« Ostatnia zmiana: Października 26, 2012, 13:07 wysłana przez Trafiony »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #227 dnia: Października 26, 2012, 13:14 »
pudlo;-) nic nie planuje. Zamierza robic. a na ten czas watpie aby cos wybudowal, ksoz jest za duzy. Koszt 6mln$ per kg dostarczone na marsa odstrasza kazdego;-)
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

velo

• Gość
« Odpowiedź #228 dnia: Października 26, 2012, 17:45 »
W Rosji ogłoszono przetarg na nowy moduł do ISS

Roskosmos has announced a competition to create scientific and power module (NEM-1) for the Russian segment of the International Space Station, the maximum amount of the contract - 15.15 billion rubles, the work must be completed before the end of November 2015, according to the materials of the tender of the website public procurement .
      Earlier it was reported that Russia plans to create two modules for the ISS BEP-1 and BEP-2, and their launches are planned for 2014 and 2015 respectively.
      According to the terms of reference, published on the website of public procurement, the module's life should be at least 17 years, of which two years - the period of storage and preparation for launch, and 15 years - life in the Russian segment of the ISS.
      Inside the module NEM-1 should be 30 cubic meters of free space that can be used crew. The module will be placed universal rack medical equipment, fitness equipment, and means of prevention of adverse factors of space flight, and other appliances and units.
      Solar battery module to generate electricity an average annual capacity of at least 18 kilowatts at the beginning of operation.
      Applications for the contest must be submitted by November 20, the winners of the tender will be announced after November 29. Amount of the security of the contract - 12.12 billion rubles, according to RIA Novosti.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #228 dnia: Października 26, 2012, 17:45 »

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #229 dnia: Października 26, 2012, 21:13 »
Wtedy nie będzie się latać poza LEO w puszce mającej 50 m3, ale będzie standardem poziom rzędu 500 m3, i pewnie sztuczna grawitacja.

Przy sztucznej grawitacji wracamy do metrów kwadratowych, a to oznacza drastyczną redukcję w przestrzeni życiowej załogi.

Offline sebastiansz

• Pełny
  • ...
    • Wiadomości o lotach kosmicznych
« Odpowiedź #230 dnia: Października 27, 2012, 13:00 »
Konferencja na temat spaceru kosmicznego (EVA-20), ktory ma się odbyć 3 listopada. Przewidywalny czas EVA to 6.5h
Od czasu 18:52 pokazana jest animacja EVA-20

« Ostatnia zmiana: Października 27, 2012, 13:17 wysłana przez sebastiansz »
http://kosmicznewiadomosci.wordpress.com/ - loty kosmiczne, astronautyka.

''That may have been one small step for Neil, but it's a heck of a big leap for me." Bruce McCandless II

Offline Prometeusz

• Weteran
« Odpowiedź #231 dnia: Października 27, 2012, 13:10 »
1.11.2012 odbędzie się spacer kosmiczny. W przestrzeń kosmiczną wyjdą Sunita Williams i Akihiko Hoshide. Zaplanowany jest na 6,5 h. Początek transmisji na NasaTV od 12:15 CET.

Spacer kosmiczny związany jest z wyciekiem amoniaku, który jest rejestrowany od 2006 roku, ale w ciągu kilku miesięcy zwiększył się.

Wyciek znajduje się w module P6 jednak nie wiadomo dokładnie gdzie. Zadaniem spacerowiczów będzie odpięcie aktualnie używanego radiatora z systemu (PVR) i podpięcie nieużywanego teraz radiatora (TTCR), który jest teraz zwinięty, a był używany gdy jeszcze moduł P6 znajdował się na module Z1 we wcześniejszej konfiguracji ISS w latach 2000-2007.

Po przełączeniu obiegu amoniaku do zapasowego radiatora zostanie on rozwinięty, a jeżeli nie nastąpi to automatycznie to spróbują rozwinąć go ręcznie.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #232 dnia: Października 28, 2012, 00:34 »
A  już jutro Dragon odłączy od ISS. Odłączenie powinno nastąpić tuż przed 12:00 CET (już czasu zimowego!). Lądowanie Dragona powinno nastąpić około 20:20 CET.

Komentujemy oczywiście w wątku o Dragonie:
http://www.astronautyka.org/index.php/topic,1096.0.html

:)

Offline sebastiansz

• Pełny
  • ...
    • Wiadomości o lotach kosmicznych
« Odpowiedź #233 dnia: Października 28, 2012, 21:04 »
A  już jutro Dragon odłączy od ISS. Odłączenie powinno nastąpić tuż przed 12:00 CET (już czasu zimowego!). Lądowanie Dragona powinno nastąpić około 20:20 CET.

Komentujemy oczywiście w wątku o Dragonie:
http://www.astronautyka.org/index.php/topic,1096.0.html

:)

http://kosmicznewiadomosci.wordpress.com/ - loty kosmiczne, astronautyka.

''That may have been one small step for Neil, but it's a heck of a big leap for me." Bruce McCandless II

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #234 dnia: Października 29, 2012, 14:37 »
Te testy to takie robienie coś, gdy się nie ma pomysłu. Bo chcą sprawdzić jak człowiek znosi długotrwały pobyt w izolowanej małej więziennej klitce? Źle znosi, to już dawno sprawdzone.
Lepiej do tego podchodzi Musk. Nie zajmuje się bzdurami, tylko buduje rakietę zdolną wynosić duże i ciężkie moduły na LEO, i po radykalnie obniżonych kosztach za 1 kilogram (myślę że z tym ostatnim pomysłem ciężkiej rakiety zmierza do poziomu poniżej 1000 $ za kg.). Wtedy nie będzie się latać poza LEO w puszce mającej 50 m3, ale będzie standardem poziom rzędu 500 m3, i pewnie sztuczna grawitacja. I lot w minimum dwa statki dla bezpieczeństwa. I nie poleci się raz, a założy na Marsie stałą bazę, mogącą pracować w trybie automatycznym bez udziału ludzi, ale też przystosowaną do ich przyjmowania.

Zaputam się Ciebie jak żona męża w pewnej reklamie - ile już tej rakiety zbudował ?
Ma przynajmniej silnik do niej zbudowany z jeden?
Bo ładne kolorowe rysunki  SLSa to ma i NASA ja tez mogę kilka narysować i opowiadac że do 2020 w moim garażu i jak znajdę sponsorów to ho ho...

Chociaż z drugiej strony wielki szacun dla Muska bo i tak zbudował pierwszy prywatny latający w kosmos pojazd kosmiczny (inne że automatyczny transportowiec na LEO) inni tego przed nim nie dokonali a kasę państwową zgarneli (piję do Orbitala).

Offline Prometeusz

• Weteran
« Odpowiedź #235 dnia: Listopada 01, 2012, 11:49 »
Trwają przygotowania do spaceru. Suni i Akihiko już w kombinezonach.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #236 dnia: Listopada 01, 2012, 12:52 »
Dzisiejszy spacerek będzie naprawdę ważny i ciekawy!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #237 dnia: Listopada 01, 2012, 13:42 »
Tańczyli przed chwilą w kombinezonach przy Madonnie! :)

Offline Andrew

• Senior
  • Czy to może być aż tak trudne?
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #238 dnia: Listopada 01, 2012, 14:16 »
Gangam style już tańczyli?   8)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #239 dnia: Listopada 01, 2012, 14:56 »
Rozpoczęło się obniżanie ciśnienia w śluzie Quest. Spacerek niebawem się zacznie. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #239 dnia: Listopada 01, 2012, 14:56 »