Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2012)  (Przeczytany 106030 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2012)
« Odpowiedź #210 dnia: Września 26, 2012, 02:39 »
A jednak! Do odcumowania od ISS nie doszło - pojawiła się jakaś awaria przy komputerze zainstalowanym w Zwieździe. Nie ma też części komunikacji pomiędzy Zwiezdą a ATV-3.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #211 dnia: Września 27, 2012, 14:08 »
ATV-3 odcumuje od ISS 29 września o 00:15 CEST. To jutro w nocy!

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #212 dnia: Września 27, 2012, 20:22 »
Wg danych z blogu ESA:
"Updated undocking time for 28 September
Undocking now set for 21:46 GMT | 23:46 CEST; this is still subject to refinement as the teams here at ATV-CC finalise the mission plan."

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #213 dnia: Października 10, 2012, 21:31 »
Dzisiaj pojawiła się informacja o opóźnienu powrotu załogi Sojuza TMA-05M (Suni, Jurij i Aki) o 7 dni do 19.11.2012.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #213 dnia: Października 10, 2012, 21:31 »

Offline sebastiansz

• Pełny
  • ...
    • Wiadomości o lotach kosmicznych
« Odpowiedź #214 dnia: Października 12, 2012, 03:37 »
Na stronie NASA pojawiła się informacja o tym, że wiosną 2015 roku, Rosjanin i Amerykanin (jeszcze nie wiadomo kto) będą przebywać na ISS 12 miesięcy, a nie jak obecnie 6. Może rekord Valery Polyakov'a w jakiś sposób zostanie pobity... Spędził on na Mirze 438 dni. Suni Williams, która obecnie jest na ISS jest chętna, mówi, że dla niej to żaden problem. Rosjanin, Gennady Padalka wypowiedział się negatywnie dla tej misji, krytykując warunki życia, szczególnie w rosyjskich modułach "trzeba najpierw stworzyć komfortowe warunki życia dla załogi, szczególnie w rosyjskim segmencie."

http://www.nasa.gov/home/hqnews/2012/oct/HQ_12-354_1-yr_Increment.html
http://kosmicznewiadomosci.wordpress.com/ - loty kosmiczne, astronautyka.

''That may have been one small step for Neil, but it's a heck of a big leap for me." Bruce McCandless II

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #215 dnia: Października 15, 2012, 18:30 »
Kanadyjczycy niedawno zaprezentowali prototypy kolejnych manipulatorów do przeprowadzania prac w przestrzeni kosmicznej. Od znanego nam CanadArm2 nowe egzemplarze ramion mają być zbudowanej z większej ilości lekkich kompozytów. Za zaprojektowanie odpowiada znana firma MDA Corp. Wg zapewnień przedstawicieli teleskopy manipulatory mogłyby zostać przetransportowane (bądź w ogóle wykorzystane) przez Oriona bądź komercyjne statki kosmiczne takie jak Dragon.

Nie pisaliśmy chyba o tym tutaj, a wydarzenie ciekawe - na początku października za pomocą japońskiego manipulatora JEM RMS oraz specjalnego adaptera (Small Satellite Orbital Deployer) wypuszczono ze stacji ISS kilka małych satelitów. Jednym z nich był TechEdSat, dzięki któremu grupa studentów z kalifornijskiej uczelni mogła przeprowadzić projekt satelitarny (z kolei tutaj testowano jakieś komponenty awioniki).

Na zdjęciu w załączniku Aki Hoshide przy śluzie znajdującej się w module Kibo. Wewnątrz widać adapter wraz z małymi satelitami (dostarczonymi na pokładzie japońskiego statku transportowego HTV-3). Całość jest w następnej kolejności wystawiana na zewnątrz, gdzie adapter podejmowany jest przez JEM RMS. Potem już tylko odpowiednie zorientowanie adaptera i można wypuszczać mały cubesaty.

Poniżej nagrania serii wypuszczeń satelitów:

« Ostatnia zmiana: Października 15, 2012, 18:32 wysłana przez Matias »

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #216 dnia: Października 15, 2012, 19:46 »
Już od dłuższego czasu mówi się o wręcz masowym wystrzeliwaniu cubesatów z JEM, co ma być prostsze, tańsze i bardziej dostępne. Wystarczy jeden p-pod (lekko zmodyfikowany) a same cubesaty mają dolatywać jako "zapychacz" w statkach transportowych.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #217 dnia: Października 15, 2012, 20:37 »
Już od dłuższego czasu mówi się o wręcz masowym wystrzeliwaniu cubesatów z JEM, co ma być prostsze, tańsze i bardziej dostępne. Wystarczy jeden p-pod (lekko zmodyfikowany) a same cubesaty mają dolatywać jako "zapychacz" w statkach transportowych.

Z drugiej strony orbita ISS wcale nie taka nadzbyt atrakcyjna dla CubeSatów, bo jej część przebiega po stronie nocnej, a to oznacza konieczność władowania "ciężkich" baterii do środka. :) Ale pewnie chętni na to się znajdą. 

velo

• Gość
« Odpowiedź #218 dnia: Października 22, 2012, 18:19 »
Już jutro leci kolejny Sojuz z nową załogą ISS: Nowickij, Ford, Tariełkin

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #219 dnia: Października 22, 2012, 19:04 »
Już jutro leci kolejny Sojuz z nową załogą ISS: Nowickij, Ford, Tariełkin

Tu mamy odpowiedni wątek odnośnie tego startu:
http://www.astronautyka.org/index.php/topic,1139.0.html

velo

• Gość
« Odpowiedź #220 dnia: Października 23, 2012, 22:48 »
Ten Sojuz jeszcze klasycznie podchodzi do ISS, ale gdzieś na NSF czytałem że za parę lotów przejdą na szybkie cumowanie do ISS - tak jak zrobił to jeden z ostatnich progressów.

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #221 dnia: Października 23, 2012, 23:08 »
Najwcześniej dopiero po starcie Sojuza TMA-08M z obecną załogą dublerów (Pawieł Winogradow, Aleksandr Misurkin i Chris Cassidy) zaplanowanym na 28.03.2013 ! Decyzja ma zapaść w styczniu przyszłego roku...

velo

• Gość
« Odpowiedź #222 dnia: Października 26, 2012, 00:43 »
Gdzieś na NSF widziałem dziś informacje na temat bardzo ciekawej propozycji

Na przełomie 18/19 lub 19/20 roku na ISS miałaby polecieć załoga - wraca na Ziemię: robiąc roczną symulacje marsjańską i... znów startuje na ISS. Będzie to symulacja całego lotu Marsjańskiego!

pomysł wydaje mi się bardzo zacny

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #223 dnia: Października 26, 2012, 03:10 »
Gdzieś na NSF widziałem dziś informacje na temat bardzo ciekawej propozycji

Na przełomie 18/19 lub 19/20 roku na ISS miałaby polecieć załoga - wraca na Ziemię: robiąc roczną symulacje marsjańską i... znów startuje na ISS. Będzie to symulacja całego lotu Marsjańskiego!

pomysł wydaje mi się bardzo zacny

Pomysł zacny. Rozumiem, że byłoby to mniej więcej tak:
1. Sześć miesięcy na ISS ("dolot" na Marsa)
2. Powrót na Ziemię, a tam symulacja Marsa w jakiejś wielkiej hali
3. Sześć miesięcy na ISS ("powrót z Marsa).

Nie powiem, szybkie (czyli około 2020) zrobienie takiej misji miałoby naprawdę duży sens. Pytanie, czy technicznie wykonalne?

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #224 dnia: Października 26, 2012, 03:51 »
Jakie widzisz potencjalne przeszkody?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #224 dnia: Października 26, 2012, 03:51 »