Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2012)  (Przeczytany 105918 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JSz

• Weteran
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2012)
« Odpowiedź #270 dnia: Grudnia 09, 2012, 16:15 »
Na NSF figuruje jeszcze pod 2013 rokiem: "December 11 (TBD) – MLM – Proton-M – Baikonur (or 2014)".

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #271 dnia: Grudnia 09, 2012, 16:18 »
Kolejny dokumencik na jaki dzisiaj natrafiłem (tak, piszę coś większego na ten temat:P) - schemat ukazujący jakie oraz ile badań z danej gałęzi nauki przeprowadza się na ISS - http://www.nasa.gov/pdf/695701main_Current_ISS_Utilization_Statistics.pdf Narzucający się od razu wniosek - większość badań dotyczy biologii i biotechnologii (zapewne podpada także tutaj medycyna!).

A tutaj coś odnośnie ważnej roli statków transportowych w dostarczaniu zapasowych elementów stacji ISS - ORU (Orbital Replacement Units) w perspektywie korzystania z kompleksu przynajmniej do 2020 roku - http://www.gao.gov/assets/590/587031.pdf  Raport sporządzony został przez GAO - instytucję kontrolną Kongresu Stanów Zjednoczonych (Government Accountability Office), która z racji z charakteru finansowania NASA oraz m.in. Programu ISS, interesuje się tym, aby zabezpieczyć funkcjonowanie stacji.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #272 dnia: Grudnia 09, 2012, 16:20 »
Na NSF figuruje jeszcze pod 2013 rokiem: "December 11 (TBD) – MLM – Proton-M – Baikonur (or 2014)".

Ale termin ten jest już nierealny. Gdzie indziej jest już marzec 2014 (ostatni akapit).
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #273 dnia: Grudnia 09, 2012, 16:31 »
Ale termin ten jest już nierealny. Gdzie indziej jest już marzec 2014 (ostatni akapit).

Czyli jest stały progress. W zakresie terminów...

Kolejny dokumencik na jaki dzisiaj natrafiłem (tak, piszę coś większego na ten temat:P) - schemat ukazujący jakie oraz ile badań z danej gałęzi nauki przeprowadza się na ISS - http://www.nasa.gov/pdf/695701main_Current_ISS_Utilization_Statistics.pdf Narzucający się od razu wniosek - większość badań dotyczy biologii i biotechnologii (zapewne podpada także tutaj medycyna!).

Bardzo chciałbym przeczytać takie opracowanie! Ciekawa tabelka - czy są dostępne podobne, ale dotyczące czasu pracy nad eksperymentami? Sama liczba eksperymentów może być myląca.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #273 dnia: Grudnia 09, 2012, 16:31 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #274 dnia: Grudnia 09, 2012, 18:16 »

Bardzo chciałbym przeczytać takie opracowanie! Ciekawa tabelka - czy są dostępne podobne, ale dotyczące czasu pracy nad eksperymentami? Sama liczba eksperymentów może być myląca.

Być odpowiedź byłaby zawarta w dokumencie o nazwie: International Space Station Utilization Statistics z końca 2011 roku (tutaj jest lista: http://www.nasa.gov/pdf/594402main_620423_main_8_620423mainenus_620423_main_3_620423mainenus_research_library_rev1_no_proposals2.pdf). Niestety dokumentu nie mogę otworzyć.

Niemniej z tego artykułu możemy się dowiedzieć, że Amerykanie, Europejczycy, Japończycy lub Kanadyjczycy* (a więc osoby "przydzielone" do amerykańskiej część stacji - USOS) średnio dziennie przeznaczają 6,5 godziny na przeprowadzanie badań naukowych. Na osobę wychodzi to zatem nieco ponad 2 godziny, bowiem zazwyczaj po stronie USOS pracują 3 osoby (pozostali to Rosjanie, którzy siedzą na swojej części stacji - ROS). Tygodniowo wychodzi tego 35 godzin ( z innego źródła wiem, że astronauci pracują na ISS 5,5 dni w tygodniu, co by potwierdzało tę wartość - 6,5x5,5=~35).

Jednocześnie około 13-14 godzin zabierają czynności związane z utrzymaniem stacji w stanie zdolności do wspierania załogowego aspektu działalności (zaliczamy do tego regularne prace konserwacyjne, naprawy sprzętu - a tutaj wiemy, że np. urządzenia do odzysku wody mają problemy z poprawnym działaniem). Wychodzi to zatem niecałe 5 godzin na osobę dziennie. Do tego jeden astronauta przeznacza około 2 godziny dziennie na ćwiczenia fizyczne, aby powstrzymać proces zaniku mięśni czy osłabiania kości.

Powiększenie ilości godzin przeznaczonych na badania najprościej byłoby poprzez dołożenie kolejnego członka załogi USOS. Jednak na takie rozwiązanie trzeba poczekać do momentu rozpoczęcia lotów przez komercyjnych dostawców astronautów w 2016-2017 roku. Pewnie dlatego w tym roku NASA rozpoczęła rozmowy z Rosjanami nad "wykupywaniem" w ramach barteru czasu jednego z rosyjskich kosmonautów na ISS.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2012, 18:18 wysłana przez Matias »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #275 dnia: Grudnia 09, 2012, 19:35 »
Mnie też ten dokument nie wczytuje się. Chodziło mi jednak nie o czas przewidziany na eksperymenty w ogóle, ale o podział tego czasu na poszczególne gałęzie, bo to może lepiej odzwierciedli priorytety, czy może zapotrzebowanie na różnego rodzaju eksperymenty. Tak jak na wykresach, które pokazałeś, ale nie według liczebności a przeznaczonego czasu.

Swoją drogą owe proporcje, czyli 5 godz. dziennie na prace nad utrzymaniem stacji, a 2 godz. na eksperymenty, nie robią wrażenia...

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #276 dnia: Grudnia 09, 2012, 19:54 »
To chyba nie ten pdf? Znalezione w Google po 2,5 sekundy.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #277 dnia: Grudnia 09, 2012, 20:38 »

Tak, ten. Dobrze wiem, gdzie on jest, nie trzeba go szukać. Problem w tym, że nie potrafię go otworzyć.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #278 dnia: Grudnia 09, 2012, 20:43 »

Tak, ten. Dobrze wiem, gdzie on jest, nie trzeba go szukać. Problem w tym, że nie potrafię go otworzyć.

A stąd?
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #279 dnia: Grudnia 09, 2012, 20:47 »
Tak wygląda w jpg. Całe 4 strony.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #280 dnia: Grudnia 09, 2012, 21:01 »
Dzięki Astropl (tak, z AN otwiera się), a Lampko za JPG-i!

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #281 dnia: Grudnia 10, 2012, 21:55 »
Kilka dni temu raportowałem o zakończeniu podstawowych prac nad modułem Nauka, a zaraz potem przyszła wiadomość z podobnej działki: Roskosmos ogłosił wyniki przetargu na budowę kolejnego modułu: NEM - po angielsku Scientific-Power Module. Ma to być moduł, który będzie zawierał zarówno część hermetyzowaną, jak i część energetyczną - baterie słoneczne. Przetarg wygrała RKK Energia. NEM ma być ukończony do końca 2015 r., zatem na orbicie znajdzie się najwcześniej w 2016 r.

Odnoszę wrażenie, że takie zwlekanie Rosji z budową kolejnych modułów, a właściwie sam fakt ich budowy gdy cała stacja osiągnęła już wiek dojrzały, świadczy nie tylko o trudnościach rosyjskiego przemysłu kosmicznego, ale może też być wynikiem przywiązania się rosyjskich decydentów do koncepcji stacji OPSEK - niezależnej stacji powstałej z rosyjskiego segmentu ISS, oczywiście po odrzuceniu zużytych starszych modułów (i zakończeniu prac ISS). Nowa stacja byłaby oparta na Nauce i NEM, być może stąd to niezależne zasilanie z NEM.

Niedawno mówiło się o dwóch modułach NEM, w przetargu mowa o jednym. Może za jakiś czas będzie kolejny przetarg, a może Roskosmos zrezygnował z drugiego takiego modułu.

Obrazki: NEM i ISS z modułami Nauka (od Zwiezdy w dół) i NEM (od Nauki w prawo).
« Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2012, 12:57 wysłana przez Scorus »

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #282 dnia: Grudnia 10, 2012, 22:06 »
Odnoszę wrażenie, że takie zwlekanie Rosji z budową kolejnych modułów, a właściwie sam fakt ich budowy gdy cała stacja osiągnęła już wiek dojrzały, świadczy nie tylko o trudnościach rosyjskiego przemysłu kosmicznego, ale może też być wynikiem przywiązania się rosyjskich decydentów do koncepcji stacji OPSEK - niezależnej stacji powstałej z rosyjskiego segmentu ISS, oczywiście po odrzuceniu zużytych starszych modułów (i zakończeniu prac ISS). Nowa stacja byłaby oparta na Nauce i NEM, być może stąd to niezależne zasilanie z NEM.
Też od razu to mi się nasunęło na myśl gdy tylko przeczytałem o niezależnym zasilaniu.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #283 dnia: Grudnia 11, 2012, 10:40 »
Też od razu to mi się nasunęło na myśl gdy tylko przeczytałem o niezależnym zasilaniu.
Wlasciwie im sie nie dziwie, nie spiesza sie, za jakis czas trzeba bedzie zrobic i tak nowa stacje. ISS powstalo "naokolo" ich modulow, nowa stacja pewnie tez tak pewnei powstanie, w koncu do kiedy wytrzyma ISS do 2020? 2030 roku? A co potem? Ich cele sa osiagniete, a to ze aja malo miejsca? A po co wiecej? A taka konstrukcja przyda sie jak znalazl na wypadek powstania ISS2 czy co to tam bedzie. Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                            Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2012, 19:41 wysłana przez Adam.Przybyla »
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #284 dnia: Stycznia 03, 2013, 19:12 »

W oświadczeniu wygłoszonym na posiedzeniu dyrekcji RKK Energia 28 grudnia, dyr. W. Łopota powiedział m.in.: "There are plans to launch to ISS in the new year four Soyuz TMA spacecraft and four Progress M spacecraft, as well as the multipurpose laboratory module of the ISS Russian Segment."

A więc jest nadzieja na wyniesienie MLM jeszcze w tym roku?

Źródło: http://www.energia.ru/en/news/news-2012/news_12-28.html.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2013, 19:15 wysłana przez JSz »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #284 dnia: Stycznia 03, 2013, 19:12 »