Autor Wątek: MESSENGER  (Przeczytany 146459 razy)

Scorus

• Gość
Odp: MESSENGER
« Odpowiedź #315 dnia: Lipca 23, 2013, 10:23 »
Podczas misji Marinera 10 możliwe było wyszukanie księżyców o wielkości ponad 5 km. Poprzednie poszukiwania księżyców podczas misji MESSENGER były realizowane w aphelium orbity Merkurego, gdy sonda i kamera były najchłodniejsze. Redukowało to szum cieplny na detektorze zwiększając czułość, jednak jasność ewentualnych obiektów była wtedy mniejsza. Obecnie poszukiwania były prowadzone przy lepszym oświetleniu. Teoretycznie można było zarejestrować obiekty o wielkości większej od 100 metrów.

http://messenger.jhuapl.edu/news_room/details.php?id=242

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #316 dnia: Lipca 23, 2013, 21:19 »
Z drugiej strony - czy z uwagi na mocno eliptyczną orbitę Merkurego i bliskość do Słońca, szanse na trabanta tej planety są znikome?

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #317 dnia: Lipca 23, 2013, 23:47 »
Pytanie na ile prawdopodobne by było występowanie księżyców o średnicy poniżej 100 metrów na orbicie Merkurego...

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #318 dnia: Lipca 24, 2013, 13:23 »
Pytanie na ile prawdopodobne by było występowanie księżyców o średnicy poniżej 100 metrów na orbicie Merkurego...

Dobre pytanie. Byłyby to pewnie albo przechwycone planetoidy albo odłamki po dawnych większych uderzeniach w Merkurego. To pierwsze wydaje się być bardziej logicznym potencjalnym aktualnym źródłem księżyców Merkurego, gdyż pewnie nieco małych obiektów także krąży w tamtej części układu słonecznego, ale czy Merkury byłby w stanie je przechwycić?

To drugie źródło może być już "wyschnięte', bo raczej uderzenia większych planetoid w Merkurego to wczesny Układ Słoneczny a nie czasy obecne. W międczyczasie raczej by się nie utrzymał taki obiekt na orbicie Merkurego, bo ta planeta sama zmieniła wiele razy kształt swej orbity i Słońce mogło wyrwać taką planetoidę...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #318 dnia: Lipca 24, 2013, 13:23 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #319 dnia: Lipca 24, 2013, 15:19 »

Dobre pytanie. Byłyby to pewnie albo przechwycone planetoidy albo odłamki po dawnych większych uderzeniach w Merkurego. To pierwsze wydaje się być bardziej logicznym potencjalnym aktualnym źródłem księżyców Merkurego, gdyż pewnie nieco małych obiektów także krąży w tamtej części układu słonecznego, ale czy Merkury byłby w stanie je przechwycić?

To drugie źródło może być już "wyschnięte', bo raczej uderzenia większych planetoid w Merkurego to wczesny Układ Słoneczny a nie czasy obecne. W międczyczasie raczej by się nie utrzymał taki obiekt na orbicie Merkurego, bo ta planeta sama zmieniła wiele razy kształt swej orbity i Słońce mogło wyrwać taką planetoidę...

Odnośnie "pierwszego źródła" to czy na pewno w tamtym rejonie Układu krążą jakieś skałki? Nie wiem jak się przedstawia takie zagęszczenie (nie czytałem odpowiednich papierków, o ile takie są), jednak mogłoby się okazać, że nasza gwiazda skutecznie "oczyściła" ten teren...

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #320 dnia: Sierpnia 01, 2013, 09:39 »
Nowe mapy Merkurego:
- globalna mozaika multispektralna połączona z mozaiką monochromatyczną
http://messenger.jhuapl.edu/gallery/sciencePhotos/image.php?page=2&gallery_id=2&image_id=1226
- mapa topograficzna półkoli północnej oparta na danych z MLA
http://messenger.jhuapl.edu/gallery/sciencePhotos/image.php?page=2&gallery_id=2&image_id=1225

Pełna rozdzielczość:
http://messenger.jhuapl.edu/the_mission/mosaics.html

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #321 dnia: Sierpnia 19, 2013, 19:59 »
Ciekawy skośny obraz krateru Tyagaraja jeszcze z 12 listopada 2011 r:
http://messenger.jhuapl.edu/gallery/sciencePhotos/image.php?page=1&gallery_id=2&image_id=1243

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #322 dnia: Października 07, 2013, 16:16 »
Podoba mi się to zdjęcie - dziubek w kraterze Degas. Jednak moją uwagę bardziej przykuwają te wyraźnie pęknięcia na płaskiej powierzchni. Niektóre wydają się być bardzo głębokie. Ciekawe dlaczego =).

http://messenger.jhuapl.edu/gallery/sciencePhotos/image.php?page=1&gallery_id=2&image_id=1276

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #323 dnia: Października 13, 2013, 02:08 »

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #324 dnia: Października 13, 2013, 09:12 »
Już widzę te nowe teorie spiskowe które zaraz się w niektórych kręgach pojawią  ;D

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #325 dnia: Października 13, 2013, 11:03 »
Już widzę te nowe teorie spiskowe które zaraz się w niektórych kręgach pojawią  ;D

Pewnie niedługo na Niewiarygodne na WP.PL będzie jakiś art tym :D :D
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #326 dnia: Października 15, 2013, 15:06 »
Rozmiar zdjecia, rozumiem ze tez przypadkowy :D

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #327 dnia: Października 20, 2013, 18:31 »
Rozmiar zdjecia, rozumiem ze tez przypadkowy :D
Haha! Nie zwróciłem na to uwagi :D.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #328 dnia: Listopada 06, 2013, 00:35 »
100% Merkurego podzielone na 10 obszarów. Do obejrzenia TUTAJ.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #329 dnia: Listopada 07, 2013, 15:20 »
Poprzednia wersja tego atlasu obejmowała jeszcze mozaikę w przelotów.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #329 dnia: Listopada 07, 2013, 15:20 »