Autor Wątek: Shenzhou-9  (Przeczytany 74010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
Shenzhou-9
« dnia: Marca 17, 2012, 15:06 »
SHENZHOU-9

Misja Shenzhou-9 będzie czwartym załogowym lotem kosmicznym przeprowadzonym przez Chińską Republikę Ludową. Jednocześnie jest to dziewiąta wyprawa pojazdu tego typu w ogóle (misje Shenzhou od 1 do 4 z lat 1999-2002 oraz Shenzhou-8 z 2011 roku były bezzałogowe) i druga (po automatycznej Shenzhou-8), która ma na celu połączenie się z prototypowym laboratorium orbitalnym Tiangong-1. W pierwotnym planie rozważano przeprowadzenie jej bez udziału taikonautów. 17 lutego 2012 CNSA ogłosiła oficjalnie, że latem tego roku (między czerwcem a sierpniem) trójka chińskich kosmonautów uda się na pokładzie Shenzhou-9 w kierunku pierwszego (z trzech planowanych) Tiangonga.  Po ręcznym zacumowaniu do mini-stacji, które ma nastąpić w trzecim dniu lotu dwoje załogantów ma przejść na jej pokład, pozostawiając trzeciego taikonautę w kokpicie Shenzhou. Po około dwóch tygodniach kapsuła ma powrócić na Ziemię.

LOGO

Obecnie nieznane

ZAŁOGA

Obecnie niewiele wiadomo odnośnie trzech trenujących załóg, ale niewykluczone, że stanowić ją będą dwaj mężczyźni i jedna kobieta, która stanie się pierwszą obywatelką Chin w kosmosie. Obie taikonautki - Liu Yang i Wang Yaping przygotowują się do tej misji.

Kto będzie towarzyszył jednej z nich? (o ile oczywiście którakolwiek zostanie wybrana) - tego dowiemy się wkrótce przed startem. Poza dwiema taikonautkami trenuje czterech taikonautów pochodzących z pierwszego naboru. W grupie pierwszej z 1996 roku jest dwóch Chińczyków, którzy dotychczas na orbicie nie byli, ale mają pewne doświadczenie trenując do załóg dublerskich: Wu Jie i Chen Quan. Czy któryś z nich zostanie dowódcą Shenzhou-9?

Zdjęcia pochodzą z portalu "Loty kosmiczne"
GG 8698011

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Shenzhou-9
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 17, 2012, 17:21 »
Dzięki serdeczne dla Mikkaela za rozpoczęcie tego wątku!

Ciekawe, ile z tej misji będzie można zobaczyć "na żywo" oraz ile zdjęć (w szczególności wnętrza Ciangciąga-1) zostanie opublikowanych.

Czy coś wiadomo o rotacji załóg pomiędzy Shenzhou-9 a Tiangongiem-1? Czy każdy z tajkonautów będzie mógł wejść do tego modułu orbitalnego czy też jedna i ta sama osoba będzie non stop wewnątrz Shenzhou-9?

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 17, 2012, 17:44 »

Ciekawe, ile z tej misji będzie można zobaczyć "na żywo" oraz ile zdjęć (w szczególności wnętrza Ciangciąga-1) zostanie opublikowanych.

Czy coś wiadomo o rotacji załóg pomiędzy Shenzhou-9 a Tiangongiem-1? Czy każdy z tajkonautów będzie mógł wejść do tego modułu orbitalnego czy też jedna i ta sama osoba będzie non stop wewnątrz Shenzhou-9?

Podejrzewam, że podobnie jak ostatnio, materiałów filmowych będzie dużo, albo jeszcze więcej :) Natomiast co do osoby pozostawionej w SZ, to trudno w tej chwili wyrokować, obie koncepcje są możliwe i mają pewne, choć niewielkie, zalety.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

velo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 04, 2012, 11:52 »
Czas leci, a czerwiec już niedługo :-)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 04, 2012, 11:52 »

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 09, 2012, 13:09 »
SZ-9 znajduje się już na kosmodromie! Zakładając, że przygotowania do startu zajmą tyle czasu, co poprzednio, oznaczać to może jego przeprowadzenie już w pierwszej połowie czerwca.
Waldemar Zwierzchlejski

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 09, 2012, 14:41 »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 05, 2012, 13:41 »
Dzisiaj, 5 maja w Pekinie odbyła się uroczystość wyekspediowania rakiety CZ-2F na kosmodrom JSLC (co odbędzie się koleją). Potwierdzono, że załoga będzie 3-osobowa, a jedną z nich będzie kobieta. Oto jedno ze zdjęć - samej rakiety nie widać.

Źródło: http://www.calt.com/xwzx/zyxw/2012050512215011b2d8.html

Na NSF spekulują, że skoro w przypadku SZ-8 rakieta została wysłana do JSLC 24 września, czyli 37 dni przed startem, zatem przez analogię start SZ-9 odbyłby się pod koniec czerwca.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 06, 2012, 11:53 »
Bardzo ciekawa wiadomość! Misja Shenzhou-9 będzie zatem kolejną z szeregiem 'pierwszych osiągnięć' Chin w kosmosie.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 11, 2012, 20:17 »
I rakieta dotarła na kosmodrom :)

http://english.peopledaily.com.cn/202936/7814133.html

Gdzieś w sieci przeczytałem, jakoby w podstawowej załodze miała być pani Liu Yang. Oczywiście to niepotwierdzona informacja.
GG 8698011

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 12, 2012, 15:08 »
Wg wstępnych wyliczeń datę startu określono na 17. czerwca br.
"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 12, 2012, 23:54 »
Wg wstępnych wyliczeń datę startu określono na 17. czerwca br.

A czy coś wiadomo o potencjalnych okienkach startowych?

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 13, 2012, 00:42 »
Czy coś wiadomo jak długo będzie statek leciał na ichniejszą stację?

Ciekawe jakiej długości będą te ich okienka. Dla przykładu te dla wahadłowców miały około 10 minut, co było z tego co pamiętam ograniczone możliwością skontrowania "odpłynięciem" rzutu orbity ISS na ziemię, a więc ilością paliwa, które mogło zostać przeznaczone na manewry korekcyjne. Z kolei okienko dla Dragona ma długość raptem "chwili", bo tutaj paliwo bardzo cenne.

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 13, 2012, 07:49 »
Czy coś wiadomo jak długo będzie statek leciał na ichniejszą stację?

Zapewne tyle, co SZ-8, czyli 43,5 godziny (29 okrążeń).

Ciekawe jakiej długości będą te ich okienka. Dla przykładu te dla wahadłowców miały około 10 minut, co było z tego co pamiętam ograniczone możliwością skontrowania "odpłynięciem" rzutu orbity ISS na ziemię, a więc ilością paliwa, które mogło zostać przeznaczone na manewry korekcyjne. Z kolei okienko dla Dragona ma długość raptem "chwili", bo tutaj paliwo bardzo cenne.

Okna startowe zawsze są spowodowane możliwościami manewrowymi :) Shenzhou, podobnie jak Sojuz (czy Dragon), również ma jedno stałe okno na dobę.
Waldemar Zwierzchlejski

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 17, 2012, 11:08 »
Miesiąc (?) do startu! ;D
GG 8698011

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"