Autor Wątek: Shenzhou-9  (Przeczytany 74044 razy)

Offline JSz

• Weteran
Odp: Shenzhou-9
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 13, 2012, 14:06 »
A w mediach i na forach pojawiają się sprzeczne informacje, która załoga będzie pierwsza, a która zapasowa. Pewno oficjalnie dowiemy się w piątek.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 14, 2012, 20:59 »
A w mediach i na forach pojawiają się sprzeczne informacje, która załoga będzie pierwsza, a która zapasowa. Pewno oficjalnie dowiemy się w piątek.

Wygląda jednak na to, że to załoga Haipenga odwiedzi TG - w chińskich mediach pełni informacji o niej. Natomiast drugi kosmonauta z załogi dublerskiej został zidentyfikowany jako Zhang Xiaoguang.

EDIT: To już oficjalne - załoga Haipenga leci jutro! Kilka godzin temu rozpoczęto tankowanie rakiety.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2012, 08:47 wysłana przez astropl »
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 15, 2012, 10:01 »
Starym zwyczajem Chińczycy ujawniają skład załogi dopiero na dobę przed startem! Może rzeczywiście do końca nie podejmowali decyzji. Pojawiają się już zdjęcia załogi:

Od góry: astronauci w Shenzhou, wewnątrz Tiangonga 1, oraz pierwsza chińska astronautka.

Za każdym razem, gdy oglądam zdjęcia wnętrza SZ z astronautami, rzuca mi się oczy znacznie większa dostępna przestrzeń niż w Sojuzach. Czyżby te 30 cm większej średnicy aż tak wpłynęło? Albo mniej zagracony...
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2012, 10:03 wysłana przez JSz »

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 15, 2012, 10:48 »

Za każdym razem, gdy oglądam zdjęcia wnętrza SZ z astronautami, rzuca mi się oczy znacznie większa dostępna przestrzeń niż w Sojuzach. Czyżby te 30 cm większej średnicy aż tak wpłynęło? Albo mniej zagracony...

30 cm na średnicy, ale ile na objętości! A do tego Chińczycy, jak powszechnie wiadomo, są niżsi :)
Waldemar Zwierzchlejski

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 15, 2012, 10:48 »

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 15, 2012, 10:50 »
Starym zwyczajem Chińczycy ujawniają skład załogi dopiero na dobę przed startem! Może rzeczywiście do końca nie podejmowali decyzji.

Podano, że załoga Haipenga została wybrana jako podstawowa jeszcze w marcu!

EDIT: Niezła strona poświęcona misji SZ-9.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2012, 11:00 wysłana przez astropl »
Waldemar Zwierzchlejski

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 15, 2012, 12:47 »
Do startu pozostały 24 godziny. Przy okazji - jeszcze nikt tu nie zwrócił uwagi na fakt, że pierwsza chińska kosmonautka ma wystatowoć dokładnie w 49. rocznicę startu pierwszej kosmonautki planety, Walentyny Tierieszkowej.
Waldemar Zwierzchlejski

Offline NewMan

• Senior
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 15, 2012, 14:53 »

W marcu? A może jeszcze " A long time ago in a galaxy far, far away... "

Internet, podobnie jak papier, jest cierpliwy. Jest nawet jeszcze lepszy, bo można wpisać co się chce, a potem jeszcze "zEditować" i mówić, że zawsze tak było.

Po mojemu to było tak:

Chińczycy nie wiedzieli, kogo wybrać. Dowód: z tych pierwszych informacji nie było wiadomo, która załoga jest podstawowa, a która rezerwowa.

Chińczycy odczekali kilka dni, sprawdzili stronę Loty kosmiczne" i pomyśleli sobie tak: skoro na pierwszym miejscu astropl podał załogę Jinga Haipenga, to ją wyślijmy w kosmos. I tak ogłosili.

NewMan

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 15, 2012, 15:26 »

W marcu? A może jeszcze " A long time ago in a galaxy far, far away... "

Internet, podobnie jak papier, jest cierpliwy. Jest nawet jeszcze lepszy, bo można wpisać co się chce, a potem jeszcze "zEditować" i mówić, że zawsze tak było.

Po mojemu to było tak:

Chińczycy nie wiedzieli, kogo wybrać. Dowód: z tych pierwszych informacji nie było wiadomo, która załoga jest podstawowa, a która rezerwowa.

Chińczycy odczekali kilka dni, sprawdzili stronę Loty kosmiczne" i pomyśleli sobie tak: skoro na pierwszym miejscu astropl podał załogę Jinga Haipenga, to ją wyślijmy w kosmos. I tak ogłosili.

NewMan

Jasne, tak właśnie było... :) Nie przeczę, że przed laty dzięki różnym kontaktom prywatnym tu (NASA) i ówdzie (Roskosmos), udawało nam się dowiedzieć o składach załóg na jakiś czas przed tym, zanim zostały oficjalnie podane. Niestety, obecnie nasze źródełka "wyschły", a już u Chińczyków nie mieliśmy ich w ogóle. Teraz korzystamy z ogólnie dostępnych źródeł i tylko czasem konsultujemy je z osobami "zbliżonymi do". A dlaczego postawiliśmy na załogę Haipenga? Po prostu intuicja... :)
Waldemar Zwierzchlejski

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 15, 2012, 21:52 »
Wg ostatnich doniesień start SZ-9 jest zaplanowany na godzinę 12:37:31 CEST !

Przy okazji jako pierwsi podajemy dokładną datę urodziń chińskiej Tierieszkowej pani Liu Yang => 06.10.1978 !
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 15, 2012, 21:57 »
Na tych stronach można znaleźć dużo wysokiej rozdzielczości zdjęć z przygotowań załogi: http://www.chinanews.com/tp/hd2011/2012/06-15/108518.shtml i http://www.chinanews.com/tp/hd2011/2012/06-15/108402.shtml.

Jedno z nich wydało mi się szczególnie zagadkowe - co tutaj trenują?

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwca 15, 2012, 22:12 »

Zgaduję, że cybertechnikę (czołg na polach XP). Pewnie chcą zdobyć menu start zanim Microsoft usunie je z kolejnych wersji systemu.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwca 15, 2012, 22:43 »
W Tiangongu nie ma chyba działka, jak było w Ałmazach...

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwca 15, 2012, 23:14 »

Zgaduję, że cybertechnikę (czołg na polach XP). Pewnie chcą zdobyć menu start zanim Microsoft usunie je z kolejnych wersji systemu.

Padłem! ;D

Kilkanaście godzin do startu.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwca 16, 2012, 00:05 »
Nie no - to zdjęcie z czołgiem jest po prostu przełomowe! Może TG-2 tak będzie wyglądać? :)

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwca 16, 2012, 09:32 »
Link do VLC: mms://a529.l7906022528.c79060.g.lm.akamaistream.net/D/529/79060/v0001/reflector:22528

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #59 dnia: Czerwca 16, 2012, 09:32 »