Autor Wątek: Shenzhou-9  (Przeczytany 82511 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
Odp: Shenzhou-9
« Odpowiedź #165 dnia: Czerwca 16, 2012, 18:14 »
Filmik bardzo fajny. Niestety nawet tutaj transmisja się zacina.

Kanał odnośnie tej misji na chińskim odpowiedniku youtuba;) można obejrzeć bez zacięć:P
http://news.youku.com/shenzhou2012/index

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #166 dnia: Czerwca 16, 2012, 22:04 »
Cumowanie do Tiangong-1 w poniedziałek około 09:00 CEST? Czy ktoś może to potwierdzić?

Satori na NSF rzucił 6:25 UTC, ale bez źródła, za to z pytajnikiem. Ale to by się mniej więcej zgadzało (chyba że stamtąd właśnie wziąłeś tę 9 CEST?).

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #167 dnia: Czerwca 17, 2012, 16:16 »
Jutro potencjalne cumowanie, ale wciąż dokładnie nie wiadomo o możliwym czasie jego zajścia. Na NSF (na podstawie źródeł chińskich) piszą, że cumowanie jutro odbędzie się pomiędzy 11-11:30 CEST. Będzie to proces odbyty automatyczny. 24 czerwca ma dojść do odcumowania, a następnie zacumowania manualnego (godzina 6:40-7:10 CEST).

Tymczasem od wczoraj wykonywane są manewry orbitalnej statku SH-9. Pierwsze odpalenie silników miało miejsce wczoraj o 19:30 CEST, następne dwa wykonano dzisiaj o 6:45 i 11:17 CEST. Czwarte i piąte odpalenie wykonane zostanie niebawem - o godzinie 16:34 CEST oraz podczas wykonywania 24 orbity.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #168 dnia: Czerwca 17, 2012, 16:18 »
Wieżyczka ratunkowa, która została odrzucona w czasie startu zrobiła całkiem niezły krater w ziemi.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #168 dnia: Czerwca 17, 2012, 16:18 »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #169 dnia: Czerwca 17, 2012, 18:44 »
Widać wyraźnie, że na tych dwóch zdjęciach twarz jest wspólna - jedno zdjęcie zostało zmontowane z drugiego. Wystarczy przyjrzeć się np. włosom. Ciekawe dlaczego? Pozostali astronauci mają zdjęcia w mundurach i kombinezonach inne, tylko dla Yang zrobiono taki zabieg. Nazwisko na kombinezonie się zgadza, czyżby zatem zdjęcie w mundurze zostało sfabrykowane? Chociaż patrząc na przycięcie włosów wydaje się, że na odwrót.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #170 dnia: Czerwca 17, 2012, 18:47 »
Widać wyraźnie, że na tych dwóch zdjęciach twarz jest wspólna - jedno zdjęcie zostało zmontowane z drugiego.

Pamiętam, że podobny zabieg zastosowano podczas misji SZ-6 - twarze obu tajkonautów "wklejono" w ten sam skafander.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #171 dnia: Czerwca 17, 2012, 18:53 »
Z tym, że tutaj wszyscy mają swoje skafandry - są właściwe nazwiska naszyte na niebieskich paskach. I zabieg ten zastosowano tylko dla Yang. Czyżby źle wyszła na jakimś zdjęciu? ;D Wygląda na to, że Chińczycy nadto przesadnie dbają o wizerunek swoich zdobywców kosmosu.

Przy okazji: natrafiłem na poglądową grafikę, która pokazuje różnicę rozmiarów Shenzhou i Sojuza. Pochodzi chyba z jakiegoś rosyjskiego źródła (NK?), ale ja wziąłem ją z blogu Daniela Marina: http://danielmarin.blogspot.com/2012/06/lanzamiento-de-la-shenzhou-9-cz-2f.html:

« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2012, 19:04 wysłana przez JSz »

Online mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #172 dnia: Czerwca 17, 2012, 19:32 »
Pamiętam, że podobny zabieg zastosowano podczas misji SZ-6 - twarze obu tajkonautów "wklejono" w ten sam skafander.

Oto ilustracja tego faktu z 2005 roku ;)

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #173 dnia: Czerwca 17, 2012, 20:39 »
Hah :D niesamowite. Ciekawe czy naprawdę myśleli, że nikt się nie zorientuje.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #174 dnia: Czerwca 17, 2012, 20:59 »
Hah :D niesamowite. Ciekawe czy naprawdę myśleli, że nikt się nie zorientuje.

Myślę, że w mentalności Chińczyków nie była to manipulacja, lecz staranne dopracowanie wszystkich szczegółów misji, w tym propagandowych. W przypadku załogi SZ-6 na kombinezonach nie było naszywek z nazwiskami, więc niczego nie zaniedbano. Może chodziło tylko o to, by sprawiali oni w identycznych pozach wrażenie perfekcyjnie przygotowanych żołnierzy?

Po co zaś grzebano w zdjęciach Yang? Oglądając jej pierwsze zdjęcia rzuciło mi się w oczy, że dziewczyna ma typowo europejski typ urody (jest po 30-tce, ale na zdjęciach wygląda jak nastolatka - może to cecha aparycji Chińczyków, że Europejczykowi trudno rozpoznać ich wiek). Pomyślałem więc, że może celowo tak dobrano pierwszą tajkonautkę, by mogła ona zdobyć sympatię Zachodu samym wyglądem - kolejny zabieg propagandowy. Świadczyłoby to o tym, że rola Yang w tym locie to rola maskotki, stąd tak skrupulatna praca nad jej zdjęciami. Ale może się mylę, bo - w przeciwieństwie do Tierieszkowej - jest rzeczywiście dobrze wyszkolonym i doświadczonym pilotem, tak wynika z jej CV.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #175 dnia: Czerwca 17, 2012, 21:14 »
Pewnie rzeczywiście chodzi o "perfekcję". Na mnie jednak robi to inne wrażenie - na pewno nie ma mowy o perfekcji. To po prostu jest zabawne :). Ciekaw jestem jak odbierają to w Chinach.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #176 dnia: Czerwca 17, 2012, 22:44 »
Widać wyraźnie, że na tych dwóch zdjęciach twarz jest wspólna - jedno zdjęcie zostało zmontowane z drugiego. Wystarczy przyjrzeć się np. włosom. Ciekawe dlaczego? Pozostali astronauci mają zdjęcia w mundurach i kombinezonach inne, tylko dla Yang zrobiono taki zabieg. Nazwisko na kombinezonie się zgadza, czyżby zatem zdjęcie w mundurze zostało sfabrykowane? Chociaż patrząc na przycięcie włosów wydaje się, że na odwrót.

A może naszej pani taikonautce wyskoczył na twarzy jakiś pryszcz i aby tego nie pokazywać wklejono ,,podrasowaną" twarz wykonaną wcześniej  ;D Heh ciekawa historia z tym wklejaniem twarzy do zdjęć  :P

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #177 dnia: Czerwca 17, 2012, 22:54 »
Po prostu mają Photoshopa i nie wahają się go użyć :) Po co tajkonauta ma się pocić w skafandrze podczas sesji zdjęciowej, skoro moźna to zrobić lekko, łatwo i przyjemnie?
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Online mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #178 dnia: Czerwca 17, 2012, 23:30 »
Oto jeszcze para fotek Liu Yang...
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #179 dnia: Czerwca 18, 2012, 07:32 »
Za chwilę się chyba rozpocznie transmisja z cumowania Shenzhou-9 do Tiangong-1.

Kanał na którym to chyba będzie można zobaczyć to CCTV: mms://219.90.61.6/cctv9-tw

Edit- zaczęło się. Cumowanie około 09:00 CEST.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2012, 07:35 wysłana przez kanarkusmaximus »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #179 dnia: Czerwca 18, 2012, 07:32 »