Autor Wątek: Shenzhou-9  (Przeczytany 74237 razy)

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: Shenzhou-9
« Odpowiedź #195 dnia: Czerwca 18, 2012, 11:36 »
właśnie stwierdzili, że nie ma okien na pokładzie - bida

no i zdecydowała się - pierwsza męska decyzja w jej życiu :) - Liu Yang w Tiangong-1

Tak jest, świetna historia (trochę propagandowa ale co tam!) się dzieje na naszych gałkach! :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #196 dnia: Czerwca 18, 2012, 11:41 »
I puszczają ponownie moment wejścia.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #197 dnia: Czerwca 18, 2012, 11:47 »
Jing Haipeng pobił właśnie chiński rekord, jeśli chodzi o długość (łączną) trwania misji, w których tajkonauci brali udział. Poprzedni należał do duetu Fei Junlong/Nie Haisheng (Shenzhou-6, październik 2005).
GG 8698011

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #198 dnia: Czerwca 18, 2012, 11:51 »
Jeśli usłyszałem też dobrze (bardzo dobrze brzmiący angielski na tym CCTV, ale niestety działa mi tylko ta niesamowicie tnąca się relacja), to tajkonauci śpią "tylko" 7 godzin na dobę. Na ISS standard to 8 godzin.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #198 dnia: Czerwca 18, 2012, 11:51 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #199 dnia: Czerwca 18, 2012, 11:52 »
Pokazywali przed chwilą przygotowywanie jedzenia dla astronautów :D

Offline norton_fm

• Weteran
« Odpowiedź #200 dnia: Czerwca 18, 2012, 11:54 »
czy dobrze słyszałem, że teraz na Tiangong-1 mają system, który tylko akumuluje CO2 i dopiero pracują nad systemem oczyszczania atmosfery z CO2 i produkcji O2 - na bazie rosyjskich i amerykańskich systemów?

Mają też plany (albo tylko tak mówią) odzyskiwania wody z uryny
"If Earth (from space) is that beautiful, Heaven is gone be beautiful" - Terry Virts - STS 130 PLT

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #201 dnia: Czerwca 18, 2012, 11:55 »
O co chodziło z tą chińska medycyną? :)

Offline norton_fm

• Weteran
« Odpowiedź #202 dnia: Czerwca 18, 2012, 11:58 »
dlaczego tylko 14 dni na orbicie?
- woda, jedzenie i zapasy O2 limitują pobyt na orbicie
"If Earth (from space) is that beautiful, Heaven is gone be beautiful" - Terry Virts - STS 130 PLT

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #203 dnia: Czerwca 18, 2012, 12:07 »
Jestem w pracy i nie bardzo mogę śledzić transmisję na bieżąco ale jest ona super  :) Chińczycy bardzo się starają - transmisje zdecydowanie bardziej atrakcyjne niż rosyjskie  :D  I co mnie zastanawia ściany i sufit tego modułu nie są tak zapchane urządzeniami jak w stacjach rosyjskich. Czy to tylko dlatego że to pierwszy i doświadczalny moduł ?

A tu znalazłem więcej informacji na temat chińskiej tajkonautki:
http://wyborcza.pl/1,75476,11962829,Kim_jest_Liu_Yang__pierwsza_Chinka_w_kosmosie_.html

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #204 dnia: Czerwca 18, 2012, 15:59 »
Doświadczamy w chwili obecnej historycznego momentu kiedy to na orbitach znalazły się ponownie dwie stacje kosmiczne mieszczące ludzi na swoich pokładach. Ostatnia taka sytuacja miała miejsce ponad dekadę temu, kiedy na orbicie utrzymywana była jeszcze rosyjska stacja MIR."

Przypuszczam, że to nieprezycyjne sformułowanie, bo ostatnia załoga MIR-a opuściła go w czerwcu 2000, a pierwsza ekpedycja pojawiła się na ISS dopiero w listopadzie tegoż roku. Ale rzeczywiście, obie stacje były na orbicie w tym samym czasie, zresztą nie był to pierwszy taki przypadek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #205 dnia: Czerwca 19, 2012, 07:58 »
Doświadczamy w chwili obecnej historycznego momentu kiedy to na orbitach znalazły się ponownie dwie stacje kosmiczne mieszczące ludzi na swoich pokładach. Ostatnia taka sytuacja miała miejsce ponad dekadę temu, kiedy na orbicie utrzymywana była jeszcze rosyjska stacja MIR."

Przypuszczam, że to nieprezycyjne sformułowanie, bo ostatnia załoga MIR-a opuściła go w czerwcu 2000, a pierwsza ekpedycja pojawiła się na ISS dopiero w listopadzie tegoż roku. Ale rzeczywiście, obie stacje były na orbicie w tym samym czasie, zresztą nie był to pierwszy taki przypadek.

Ano właśnie - czy był kiedyś wcześniej przypadek, by dwie stacje na orbicie były w tym samym czasie obsadzone przez załogę? Chyba nie... To jest bardziej doniosłe wydarzenie!

Borys

• Gość
« Odpowiedź #206 dnia: Czerwca 19, 2012, 09:12 »
Ano właśnie - czy był kiedyś wcześniej przypadek, by dwie stacje na orbicie były w tym samym czasie obsadzone przez załogę? Chyba nie... To jest bardziej doniosłe wydarzenie!

Mir i ISS zazębiały się (Sojuz TM-29 i STS-96 w 1999 oraz Sojuz TM-30 i STS-101 w 2000).

Offline jaro738

• Pełny
  • You're GO for TLI
« Odpowiedź #207 dnia: Czerwca 19, 2012, 13:02 »
A Skylab i Saluty/Ałmazy?

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #208 dnia: Czerwca 19, 2012, 13:38 »
To jest pierwszy wypadek, gdy STAŁA załoga stacji jest równocześnie na orbicie ze STAŁĄ załogą innej. Skylab z Salutami rozmijał się, Salut-7 z Mirem też, podobnie Mir z ISS. Można sobie prześledzić loty poszczególnych programów choćby tutaj.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Borys

• Gość
« Odpowiedź #209 dnia: Czerwca 19, 2012, 14:24 »
To jest pierwszy wypadek, gdy STAŁA załoga stacji jest równocześnie na orbicie ze STAŁĄ załogą innej.

O ile załogę, która spędzi na stacji dziesięć dni można określać mianem "stałej".

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #209 dnia: Czerwca 19, 2012, 14:24 »