Autor Wątek: Sojuz TMA-04M  (Przeczytany 14418 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Sojuz TMA-04M
« dnia: Maja 01, 2012, 23:42 »
15 maja 2012 czeka nas start kapsuły załogowej Sojuz TMA-04M. Na pokładzie znajdą się: Giennadij Padałka, Siergiej Rewin i Joseph Acaba. Start zaplanowano na godzinę 05:01 CEST, co nam się pewnie nie za bardzo uśmiecha.

Cenne źródło informacji o starcie to oczywiście http://lk.astronautilus.pl/loty/stma04m.htm :)

Offline JSz

• Weteran
Odp: Sojuz TMA-04M
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 02, 2012, 00:16 »
Na YouTube ukazał się filmik z egzaminu załogi, który przeprowadzono kilka dni temu:

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 03, 2012, 18:47 »
Fajny skład, zarówno Padalke, jak i Acabe widziałem już w swoim młodym życiu wcześniej na orbicie :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 03, 2012, 19:04 »
Natomiast kto jest w komisji? Nie jestem obznajomiony za bardzo z twarzami, ale wydaje mi się, że od lewej drugi jest Kaleri, potem na pewno Kotow, ta pani to nie Coleman?, zaś drugi od prawej to oczywiście szef CPK Krikałow.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Maja 03, 2012, 19:04 »

Online mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 03, 2012, 20:44 »
Od lewej stoją dokładnie kosmonauci Jurij Łonczakow, Aleksandr Kaleri, Oleg Kotow, astronautka Shannon Walker, kosmonauta Władimir Sołowjow i szef CPK Siergiej Krikalow oraz nierozpoznany facet...Jewgienij Żuk, który pełni funkcję zastępcy kierownika lotu rosyjskiego segmentu MSK/ISS!

Oto inna fotka z całą 7-ką ;)

Oto inne ujęcia:

« Ostatnia zmiana: Maja 08, 2012, 21:50 wysłana przez mss »
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Online mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 03, 2012, 20:50 »
Egzaminy przed lotem odbyły się 23 i 24 kwietnia 2012 roku, 2 maja załogi przeleciały na kosmodrom Bajkonur w Kazachstanie i prowadzą ostateczne przygotowania do zaplanowanego na 15 maja startu statku z 3 osobową załogą.

Oto parę migawek z przylotu na kosmodrom Bajkonur

oraz treningu na kosmodromie:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 03, 2012, 21:18 »
Dzięki MSS za rozszyfrowanie składu komisji! Zastanawia mnie tylko fakt, że znajduje się w niej dwóch czynnych astronautów, którzy niebawem znajdą się po drugiej stronie tego stolika. Czy jest przyjęte, że astronauci nawzajem się egzaminują? Czy też pojawili się oni tylko jako obserwatorzy?

Online mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 04, 2012, 14:43 »
Dzięki MSS za rozszyfrowanie składu komisji! Zastanawia mnie tylko fakt, że znajduje się w niej dwóch czynnych astronautów, którzy niebawem znajdą się po drugiej stronie tego stolika. Czy jest przyjęte, że astronauci nawzajem się egzaminują? Czy też pojawili się oni tylko jako obserwatorzy?

Co do składu komisji to są to zawsze osoby związane z Roskosmosem, CPK i RKK Energia, nie są to na pewno obserwatorzy!

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 04, 2012, 18:51 »

Co do składu komisji to są to zawsze osoby związane z Roskosmosem, CPK i RKK Energia, nie są to na pewno obserwatorzy!

;) Pytanie moje dotyczyło tego, czy kosmonauci nawzajem się egzaminują, np. teraz Kotow Padałkę, a niebawem Padałka Kotowa?

Online mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 04, 2012, 22:01 »
Oleg Kotow oprócz aktywnego kosmonauty i kandydata do lotu załogi 37/38, a nawet jako dowódca załogi 38 MSK
pełni obecnie rolę zastępcy komendanta centrum przygotowań kosmonautów d/s szkolenia kosmonautów (wykaz jest tutaj => http://www.gctc.ru/main.php?id=107). Podczas swojego przyszłego egzaminu będzie go egzaminował inny kosmonauta...być może nawet
Giennadij Padałka po powrocie ze swojego 4 lotu orbitalnego z ogólnym nalotem ponad 710 dni na orbicie!

A tak przy okazji: co jest złego jak doświadczony kosmonauta egzaminuje komisyjnie innego kosmonautę?
« Ostatnia zmiana: Maja 04, 2012, 22:18 wysłana przez mss »

Online mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 04, 2012, 22:08 »
Wspomniany wyżej Oleg Kotow (na zdjęciu po prawej) prowadził dzisiaj uroczystość podciągnięcia flag na maszt przez
obie załogi na kosmodromie Bajkonur.

Inne fotki są tutaj!

« Ostatnia zmiana: Maja 04, 2012, 22:19 wysłana przez mss »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 05, 2012, 11:39 »
A tak przy okazji: co jest złego jak doświadczony kosmonauta egzaminuje komisyjnie innego kosmonautę?

Jest to niezgodne ze standardami, według których z zasiadania w komisji egzaminacyjnej powinny zostać wykluczone wszystkie osoby, które mogą być bezpośrednio zainteresowane, z jakichkolwiek powodów - osobistych (rodzina) czy zawodowych w wyniku egzaminu. W tym przypadku chodzi oczywiście o to drugie, ponieważ:
1) między astronautami istnieje oczywista rywalizacja o miejsca w załogach,
2) jeśli egzaminuję kogoś, kto być może zaniedługo będzie mnie egzaminował, to nie ma możliwości bym choćby podświadomie nie brał tego pod uwagę.

Przecież Rosjanie mają wielu byłych już astronautów, którzy mają ogromne doświadczenie i niekoniecznie są w wieku weteranów z Wostoków  :).

Chyba że te egzaminy stanowią tylko ceremoniał, ale zdaje się że w tym wątku zostało stwierdzone, że nie.

Online mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 05, 2012, 14:25 »
Egzamin polega na przećwiczeniu współpracy całej załogi w sytuacjach awaryjnych (poniżej linki z zagadnieniami), a komisja egzaminacyjna decyduje tylko która załoga jest podstawową, a która jest dublującą! Nie ma mowy o podmianie któregokolwiek członka załog na innego aktywnego kosmonautę/astronautę spoza tych dwóch załóg !

Jakie były zagadnienia w pierwszym dniu egzaminu (23.04.2012) jest opisane tutaj!, a jakie w drugim dniu (24.04.2012) jest opisane pod linkiem!
Podsumowanie wyników każdego z dni jest opisane odpowiedniu pod linkami PIERWSZY DZIEŃ i DRUGI DZIEŃ.

Poza tym wymieniona wyżej 7-ka członków zespołu egzaminacyjnego jest obecna tylko na początku i końcu egzaminu, a kto inny przeprowadza sam egzamin...

« Ostatnia zmiana: Maja 05, 2012, 14:33 wysłana przez mss »

Online mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 05, 2012, 14:44 »
Zgodnie z wieloletnią tradycją załoga dublerów założyła dzisiaj kwiaty pod pomnikami J.A. Gagarina i S.P. Korolowa oraz odwiedziła muzeum kosmonautyki...

Online mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 05, 2012, 15:00 »
Na podstawie filmu pt. Majskije Altairy dowódca załogi Giennadij Padałka opowiedział o symbolice plakietki załogi, która stanowi upamiętnienie pierwszej rosyjskiej wyprawy dookoła świata pod dowództwem Adama Johanna Ritter von Krusenstern w latach 1803-1806 !

« Ostatnia zmiana: Maja 05, 2012, 15:02 wysłana przez mss »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Maja 05, 2012, 15:00 »