Autor Wątek: Ministerstwo Finansów blokuje wejście Polski do ESA  (Przeczytany 21815 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jmvh

• Weteran
Odp: Ministerstwo Finansów blokuje wejście Polski do ESA
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 03, 2012, 14:07 »
pocztą (tą tradycyjną).

Właśnie, do jakich instytucji ta lista docelowo ma dotrzeć? Chętnie wysłałbym list w wersji analogowej (niestety, nie ufam tego typu akcjom w internecie, szczególnie, że ludzie na których decyzje mieliśmy by wpływać nieraz traktują takie głosy poparcia jak "wirtualne cyferki").

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 03, 2012, 17:27 »
Może warto tą sprawą zainteresować media. Czy o tym mówi się w TV? Ja ostatnio jej nie oglądam więc nie mam tu pojęcia czy o takiej sprawie w polskich niusach telewizyjnych się mówi?

Od jutra zaczyna się mocna akcja medialna. Będzie o tym szumnie i głośno. Mam nadzieję...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 03, 2012, 17:29 »
pocztą (tą tradycyjną).

Właśnie, do jakich instytucji ta lista docelowo ma dotrzeć? Chętnie wysłałbym list w wersji analogowej (niestety, nie ufam tego typu akcjom w internecie, szczególnie, że ludzie na których decyzje mieliśmy by wpływać nieraz traktują takie głosy poparcia jak "wirtualne cyferki").

Do premiera / Rady Ministrów. List zaczyna się od "Szanowny Panie Premierze", zatem najlepiej posłać to do premiera.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 03, 2012, 20:47 »
Od jutra zaczyna się mocna akcja medialna. Będzie o tym szumnie i głośno. Mam nadzieję...
Jeśli akcja rzeczywiście będzie mocna to na pewno będzie też szumnie. Wystarczy przyjrzeć się dyskusji jaka powstała na takim wykopie. Mam nadzieję, że skończy się to jakąś sensowną debatą, a nie zwykłą szczekaniną.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 03, 2012, 20:47 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 03, 2012, 20:50 »
Szaniu, zgadzam się z Tobą. Dlatego z naszego środowiska musi wyjść wyraźny przekaz: co zyskamy, będąc w ESA oraz co stracimy gdy nie przystąpimy (a wszystkie inne kraje z naszego regionu tak zrobią). Od tego rachunku zysków i strat będzie zależeć powodzenie akcji. :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 03, 2012, 20:52 »
Może warto tą sprawą zainteresować media. Czy o tym mówi się w TV? Ja ostatnio jej nie oglądam więc nie mam tu pojęcia czy o takiej sprawie w polskich niusach telewizyjnych się mówi?

Jeśli coś powiedzą w Wiadomościach to mogę uznać, że akcja będzie szumna i medialna  ;) No i życzę powodzenia w trudnej drodze zainteresowania mediów oraz naszych współrodaków tematyką kosmiczną, w trudnych czasach kryzysu!  :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 03, 2012, 21:05 »
Jeśli coś powiedzą w Wiadomościach to mogę uznać, że akcja będzie szumna i medialna  ;) No i życzę powodzenia w trudnej drodze zainteresowania mediów oraz naszych współrodaków tematyką kosmiczną, w trudnych czasach kryzysu!  :)

W czwartek już był pierwszy wywiad w radiu TOK FM. Mam nadzieję, że od jutra będzie nieco więcej w mediach.

A co do kosztów - ESA rocznie ma nas kosztować tyle co jeden Bombardier Q400. Osiem takich ostatnio zakupiono dla EuroLotu. Daje to pojęcie o skali kosztów...

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 03, 2012, 21:21 »
W czwartek już był pierwszy wywiad w radiu TOK FM.
Jest gdzieś do osłuchania :)?

Rozumiem, że jesteś bezpośrednio związany ze wszystkimi akcjami także powodzenia. Jeśli będziemy mogli jakoś pomóc to bardzo chętnie! Odczuwam niedosyt bo wiadomo.. internetowa petycja to niewiele.

Offline Imperator Jarek

• The emperror
  • Weteran
    • www.twitter.com/imperator_jarek
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 04, 2012, 09:50 »
@Ekoplaneta Zanim zaczęliśmy akcję upewniliśmy się że dane o które prosiliśmy są wystarczające.

Jeśli ktoś z Was jest zainteresowany większą pomocą, niż jedynie podpis pod petycją to:

- zachęcamy do przesyłania dalej i komentowania artykułów na ten temat, które przez najbliższy czas będą pojawiać się na kosmonauta.net, na WYKOPie i w innych miejscach na internecie
- namówcie jak najwięcej osób ze swojego otoczenia do podpisania petycji. Akcja dość mocno idzie przez media społecznościowe, tam możecie "trochę poszaleć"
- jeśli działacie w jakiś NGO lub Wasza firma chce poprzeć akcje, to mamy w tym celu przygotowane specjalne pisma, które pójdą do Kancelarii Premiera równolegle do petycji. Wzór pisma możecie otrzymać ode mnie na priva
- trzecią drogą akcji tzw. "poparcia społecznego" jest wysyłanie zapytań do Kancelarii Premiera o stan negocjacji. Kilka wzorów tego typu zapytań mam przygotowane, również można je otrzymać ode mnie na privie.

Celem tych wszystkich działań jest niedopuszczenie do pominięcia naszego tematu podczas obrad Rządu oraz ukazanie, że społeczeństwo jest "ZA". Nasza akcja społeczna jest tylko częścią głównej akcji "prowadzonej na górze" przez osoby które tematem zajmują się z ramienia administracji i zawodowo, np. wcześniej brały udział w całym procesie negocjacji z ESA.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 04, 2012, 12:40 »
Czekamy na informację w mediach. W telewizorni, prasie i na portalach.

To musi być mocny, słyszalny głos, bo utrudnienia są duże: temat zbliżającego się Euro 2012, nieukończone drogi, czy "wybuchy" ::) w Tupolewie.

Ta ważna wiadomość musi się przebić, wypłynąć - trzymam kciuki!
GG 8698011

Offline ViktoR

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 04, 2012, 18:05 »
2200 podpisów zebrane, działamy dalej! Rozsyłajcie, namawiajcie!

Offline gregorius

• Nowy
  • *
  • Patrzę do góry;)
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 04, 2012, 19:24 »
podpisałem

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 04, 2012, 19:30 »
Oczywiście się już podpisałem. Choć się zastanawiam czy wysyłanie maili z podawaniem samego maila wystarczy? Czy są one wiarygodne?
Też się tym martwię.. Zwłaszcza jak patrzę na podpisy osób nazywających się:
2,063   Nie Wyrażam Zgody Na Przystąpienie I Okradanie Polski   Cze 04, 2012

Pewnie kilka takich gniotów się trafi. Czy będzie ona edytowana? Głupio żeby takie coś zostało wysłane do premiera ;).

Offline Imperator Jarek

• The emperror
  • Weteran
    • www.twitter.com/imperator_jarek
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 04, 2012, 19:52 »
Jest wystarczające. Takie gnioty, tak samo jak podpisy jedynie inicjałami, zostaną wycięte.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 04, 2012, 19:52 »