Autor Wątek: Chiński program kosmiczny  (Przeczytany 537203 razy)

Offline ah

• Weteran
Odp: Chiński program kosmiczny
« Odpowiedź #675 dnia: Października 25, 2018, 20:06 »
Interpretacja drugiego:

Nagłówek i stopka takie jak wyżej.
Z lewej strony:
Korzystając z idei modułowości zastosowano zunifikowany moduł powrotny i różne konfiguracje modułu obsługowego dla przystosowania do misji bliskoziemskich i lądowania na Księzycu. W ostatecznym planie projektu parametry zostaną zoptymalizowane i dostosowane.

Pod górnym rysunkiem
Moduł powrotny + dedykowany moduł obsługowy dla różnych misji bliskoziemskich ?
Pod dolnym:
Moduł powrotny + dostosowany moduł serwisowy do misji Księżycowych (i coś jeszcze, ale OCR nie złapał)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #676 dnia: Października 25, 2018, 23:09 »
Takie były plany o czym pisałem kilka wiadomości wcześniej. Ale najnowsze dane jakie znalazłem są z połowy zeszłego roku. I wtedy też pojawił się termin testu orbitalnego na CZ-5B w czerwcu 2019 (jak w załączonym filmiku z Kerbala). Ale nie widzę go na linku do NSF, który zamieścił JSz, tylko ten z CZ-7.

Założenia są chyba takie, że wersja LEO będzie startować na CZ-7, chociaż udźwig tej rakiety jest na styk: 13,5 t. Może użyją ją tylko do tego jednego testu z pustą kapsułą, bo w wersji LEO ma ona ważyć więcej: 14 t. Chiny mają lukę w rakietach pomiędzy CZ-7 a CZ-5. Może więc w finalnej wersji nowy szip będzie wyraźnie lżejszy, by nie trzeba było do lotów do stacji orbitalnej używać nadmiarowego CZ-5B?

I faktycznie, jeszcze kilka miesięcy temu test miał odbyć się z użyciem CZ-5B:

The next test flight [czyli po locie zmiejszonej makiety w debiucie CZ-7 w 2016] for the new crewed spacecraft has now been confirmed for June 2019, when the Long March 5B, a launch vehicle designed to loft space station modules into low Earth orbit, has its test launch.
https://gbtimes.com/china-is-developing-a-new-crewed-spacecraft-for-moon-and-deep-space-missions (marzec 2018)

Ale od kilku miesięcy mówi się już o CZ-7.

ah: dzięki za przetłumaczenie slajdów! Teraz już wiemy, że rzeczywiście niewiele wniosły one nowego.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #677 dnia: Października 25, 2018, 23:17 »
Rysunki na slajdach nie są dokładne, ale spróbowałem się nimi pobawić i wyliczyć chociaż przybliżone rozmiary przyszłego chińskiego załogowca. Wyszło tak:

Czyli że średnica kapsuły będzie mniejsza niż wApollo (3,9 m). Ale za to będzie wyższa i mniejsze będzie nachylenia ścian.

Offline juram

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #678 dnia: Października 26, 2018, 09:09 »
Proporcji na tych chińskich obrazkach nie można być pewnym na 100%, ponieważ każdy z osobna inaczej je ukazuje. Slajdy pokazują ilustracje spłaszczone lub rozciągniete, dlatego trzeba się posłużyć programem graficznym, by je właściwie przekształcić i ujednolicić.
Dla zilustrowania tego, co mam na myśli - zestawiam dwa slajdy:

Na lewym slajdzie obie wersje statku są spłaszczone, zatem trudno mówić o właściwym kącie nachylenia ścian kapsuły załogowej.

Z kolei na slajdzie niżej, proporcje rysunków są znacząco rozciągnięte w pionie.

Trzeba poczekać na oficjalne dane, które być może się pojawią, przy okazji zapowiadanego testu kapsuły w naturalnych rozmiarach latem przyszłego roku.
« Ostatnia zmiana: Października 26, 2018, 10:43 wysłana przez juram »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #678 dnia: Października 26, 2018, 09:09 »

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #679 dnia: Października 27, 2018, 23:02 »
Chiny przetestują następcę Shenzhou
BY ALEKSANDER FIUK ON 27 PAŹDZIERNIKA 2018

(...) Następca Shenzhou, którego 7.8-tonowa konstrukcja lądownika oparta jest na rosyjskim Sojuzie, ma umożliwić wysyłanie chińskich astronautów poza LEO – na Księżyc lub Marsa. Będzie to musiała być zupełnie nowa maszyna, zdolna ochronić ludzi przed dużo większym promieniowaniem oraz niebezpieczeństwami towarzyszącymi wejściu w ziemską atmosferę z ogromną szybkością.

Planowane są dwie wersje nowego pojazdu – jedna 14-, a druga 20-tonowa, mogące pomieścić do 6 osób załogi. Nie podano szczegółowej daty przewidywanego pierwszego lotu załogowego, jednak Li zapewnił, że kapsuła na pewno będzie szybko gotowa do misji na LEO, m.in. odwiedzając Chińską Stację Kosmiczna Tiangong. (...)

https://kosmonauta.net/2018/10/chiny-przetestuja-nastepce-shenzhou/

Offline ah

• Weteran
« Odpowiedź #680 dnia: Października 28, 2018, 14:53 »
Znalazłem zestawienie informacji na temat nowego chińskiego statku kosmicznego z Chinaspaceflight:
https://www.chinaspaceflight.com/manned-spacecraft/new-generation-manned-spacecraft.html.
Niestety najnowsze z nich są z połowy 2017.
Pod koniec przedstawiono założenia projektu statku.
Jest sporo o teście powrotu w atmosferę modelu kapsuły z 2016 roku oraz zastosowanym systemie spadochronowym.
Najciekawsze, moim zdaniem, są informacje o testach systemu napędowego wielokrotnego użytku dla samego modułu powrotnego statku (niestety najstarsze - z 2014). W odróżnieniu od Dragona zamiast MMH (monometylohydrazyny) ma być zastosowany "ekologiczny" HAN (azotan hydroksyloamonu) rozkładany katalitycznie (Isp~225s). System ma/miał(?) być wcześniej wypróbowany na satelitach.
Wspomniano również, że osłona ablacyjna do wejścia w atmosferę ma być osobnym elementem, wymienianym po każdym locie.
Jest też trochę informacji o rozwoju metalurgii stopów przewidzianych do konstrukcji statku i testach drgań jego  wirtualnego modelu.
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2018, 16:17 wysłana przez ah »

Offline ah

• Weteran
« Odpowiedź #681 dnia: Października 30, 2018, 08:33 »
Następny krok do odzyskiwania pierwszych stopni rakiet przez chińczyków.
Taki mini-Grasshopper  :D z wczoraj:
https://twitter.com/launchstuff/status/1056903352578199552
Metoda lądowania raczej jak New Sheparda i już nie na uwięzi.
« Ostatnia zmiana: Października 30, 2018, 08:37 wysłana przez ah »

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #682 dnia: Października 30, 2018, 08:49 »
Jakiej wielkości jest to rakieta?

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #683 dnia: Października 30, 2018, 10:10 »
Przecież tam jest zwykły silnik turbowentylatorowy.Nie wiem czemu to ma służyć.

Offline ah

• Weteran
« Odpowiedź #684 dnia: Października 30, 2018, 10:26 »
Przecież tam jest zwykły silnik turbowentylatorowy.Nie wiem czemu to ma służyć.
Głównie testowaniu algorytmów kontroli lotu. Ponieważ zajmuje się tym wojskowy instytut, to planowane zastosowanie może być dużo szersze niż tylko odzysk rakiety.
Prywatne firmy też nie próżnują: http://www.forum.kosmonauta.net/index.php?topic=15.msg124012#msg124012
« Ostatnia zmiana: Października 30, 2018, 15:42 wysłana przez ah »

Offline ah

• Weteran
« Odpowiedź #685 dnia: Listopada 05, 2018, 19:49 »
Chiny chcą się dzielić z innymi państwami osiągnięciami systemu nawigacyjnego Beidou i go promować na każdym kroku (czytaj: przełamać praktyczny monopol GPS i uzależnić innych od swojego systemu  ;))
https://gbtimes.com/china-willing-to-share-development-outcomes-of-beidou-system-says-president-xi
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2018, 19:52 wysłana przez ah »

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #686 dnia: Listopada 05, 2018, 22:41 »
To że BeiDou jest "wciskane" wszędzie to akurat całkiem oczywiste. W tej chwili chyba prawie każdy telefon komórkowy odbiera zarówno GPS jak i BeiDou. Oręż mają w tym naprawdę mocny: większość telefonów jest produkowanych w Chinach. Aż ciekawi mnie czy nadejdzie moment, w którym "dziwnym trafem" odbiorniki w chińskich telefonach nie będą w ogóle procesować sygnału z GPS, a tylko GLONASS, BeiDou i Galileo.

Offline ah

• Weteran
« Odpowiedź #687 dnia: Listopada 06, 2018, 12:50 »
Jeszcze parę obrazków z aktualnej wystawy chińskiego przemysłu kosmicznego na Zhuhai AirShow:

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #688 dnia: Listopada 06, 2018, 14:52 »
Kółko modelarskie w Chinach ma się dobrze.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #689 dnia: Listopada 06, 2018, 20:10 »
Raczej bym to potraktował jako intensywny PR.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #689 dnia: Listopada 06, 2018, 20:10 »