Autor Wątek: Chiński program kosmiczny  (Przeczytany 482528 razy)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
Odp: Chiński program kosmiczny
« Odpowiedź #75 dnia: Sierpnia 14, 2011, 15:44 »
Pojawiły się informacje (m. in. tutaj), jakoby załoga czy załogi SZ, udające się do TG-1 miały nie wchodzić do jego wnętrza. Być może będzie związane to z tym, że po iluś tam miesiącach lotu systemy podtrzymywania warunków życia w TG będą już zdezelowane. A może być tak, że ich tam w ogóle nie będzie. Jeśli okaże się to prawdą, to... szkoda wielka.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #76 dnia: Sierpnia 14, 2011, 16:18 »
(m. in. tutaj)

zupełnie tego nie rozumiem:
The first station, named Tiangong 1, will be a ‘skeleton’ space station which is not equipped with the life-support system. The station will serve as a ‘target vehicle’ for the test of the rendezvous docking technique. During its two-year life in orbit, the vehicle will be docked with Shenzhou 8, 9, and 10 spacecraft under both unmanned and manned circumstances, but the astronauts will not be entering the space station.

brzmi to jak gdyby cała mini-stacja traciła swój sens. Jeśli TG-1 ma być tylko celem do dokowania, to czy nie lepiej wysłać jedną rakietą sześć różnych lekkich makiet i przeprowadzić misję z serią dokowań do różnych obiektów?

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #77 dnia: Sierpnia 14, 2011, 16:27 »
Pojawiły się informacje (m. in. tutaj), jakoby załoga czy załogi SZ, udające się do TG-1 miały nie wchodzić do jego wnętrza. Być może będzie związane to z tym, że po iluś tam miesiącach lotu systemy podtrzymywania warunków życia w TG będą już zdezelowane. A może być tak, że ich tam w ogóle nie będzie. Jeśli okaże się to prawdą, to... szkoda wielka.

Już ponad rok temu pisaliśmy w tym wątku, że TG-1 będzie bez systemu podtrzymywania życia. Cytuję:

Planowane jest wyniesienie trzech kolejnych obiektów typu Tiangong w latach 2010-2015.

Tiangong 1
Wyniesienie stacji planowane jest na październik 2010 r. z kosmodromu Jiuquan. Do stacji tej zadokują trzy statki typu Shenzhou: bezzałogowy Shenzhou 8 oraz załogowe 9 i 10. Stacja nie będzie jednak wyposażona w system podtrzymywania życia umożliwiający pobyt na niej astronautom.

Tiangong 2
Będzie to już w pełni operacyjna stacja, która zostanie wyniesiona na orbitę ok. 2013 r. Będzie ona wyposażona w system podtrzymywania życia, który umożliwi astronautom krótkie pobyty na jej pokładzie. Podczas tych pobytów astronauci będą przeprowadzali obserwacje powierzchni Ziemi, eksperymenty medyczne i in. W ciągu dwóch lat przebywania stacji na orbicie zacumują do niej dwa statki załogowe Shenzhou 11 i 12.

Tiangong 3
Tiangong 3, która zostanie umieszczona na orbicie ok. 2015 r., będzie podobna do swojej poprzedniczki, zostanie jednak wyposażona w system podtrzymywania życia oraz recyklingu umożliwiający już dłuższe pobyty na jej pokładzie. Ponadto stacja będzie wyposażona w dwa lub więcej portów cumowniczych, do któychj oprócz załogowych pojazdów Shenzhou 13 i 14 będą dokować statki zaopatrzeniowe. Te ostatnie zostaną oparte na konstrukcji Tiangong 1 i będą startować z nowo wybudowanego kosmodromu Wenchang na wyspie Hainan. Stacja będzie stanowić prototyp docelowej, wielomodułowej stacji orbitalnej.

Źródło: http://www.sinodefence.com/space/default.asp

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #78 dnia: Sierpnia 14, 2011, 16:34 »
Jeśli TG-1 ma być tylko celem do dokowania, to czy nie lepiej wysłać jedną rakietą sześć różnych lekkich makiet i przeprowadzić misję z serią dokowań do różnych obiektów?

Nie do końca - Chińczycy zapewne chcą porządnie przećwiczyć dokowanie z rzeczywistym celem, odpowiedniej wielkości, mającym aparaturę odpowiadającą dla systemów zbliżania i połączenia. Te muszą mieć zasilanie (w więc baterie słoneczne), anteny i inne szpeje na wierzchu, które czasami potrafią przeszkadzać podczas dokowania. Tak wiec od tej strony ich rozumiem. Pamiętajmy, że nigdy nie przeprowadzali manewrów łączenia statków - zbliżania już tak. Tylko po co aż dwa statki SZ do tego celu? Przecież mógłby być jeden, który by przeprowadził kilka połączeń/rozłączeń. No ale niech będzie, że dwa. Ale po co trzeci, w dodatku załogowy? Jedyne tłumaczenie, jakie mi się nasuwa to to, że chcą przetestować połączenie w trybie manualnym (a'la Sojuz-2/3). A dlaczego TG-1 nie będzie miał systemów podtrzymywania warunków życia? Zapewne dlatego, że mają takowe opracowane jedynie dla krótkotrwałych misji (SZ), długotrwałe to jednak inna bajka. No cóż, ostrożność Chińczyków w lotach załogowych jest bardzo daleko posunięta...
Waldemar Zwierzchlejski

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Sierpnia 14, 2011, 16:34 »

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #79 dnia: Sierpnia 14, 2011, 16:42 »
Już ponad rok temu pisaliśmy w tym wątku, że TG-1 będzie bez systemu podtrzymywania życia. Cytuję:

Rzeczywiście. Przepraszam JSz za krótką pamięć!

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #80 dnia: Sierpnia 14, 2011, 16:43 »

Rzeczywiście. Przepraszam JSz za krótką pamięć!

Dołączam się do przeprosin!
Waldemar Zwierzchlejski

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #81 dnia: Sierpnia 14, 2011, 16:58 »
Ależ się nie gniewam ;D! Ale też faktem jest, że forumowicze, którzy często piszą, mniej czytają - przynajmniej ja się do nich zaliczam.

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #82 dnia: Sierpnia 15, 2011, 16:32 »
A czy możliwy jest propagandowy aspekt TG-1?
Mianowicie - system podtrzymywania życia jest wciąż projektowany, modyfikowany i testowany i nie ma jeszcze oficjalnej zgody. TG-1 poleci np jakiś zmodyfikowany/uproszczony system a tajkonauci będą mogli wejść do tej mini-stacji na krótki okres (np jeden dzień). Wtedy Chiny niespodziewanie ogłoszą osiągnięcie kolejnego etapu rozwoju ichnej astronautyki.

W zasadzie - jeśli jest system podtrzymywania życia z Shenzhou, to czemu nie mógłby on być zastosowany na "wielkiej" TG-1??

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #83 dnia: Sierpnia 15, 2011, 17:48 »
W zasadzie - jeśli jest system podtrzymywania życia z Shenzhou, to czemu nie mógłby on być zastosowany na "wielkiej" TG-1??

ta sama myśl mnie naszła:) i pytanie, czy system z Shenzhou nie jest wstanie obsłużyć też TG-1? przynajmniej na krótką metę na czas dokowania(lub nawet krócej)? Czy każdy moduł musi mieć własny system? Nie będzie to chyba aż tak duży obiekt, ani misja nie będzie trwała tak długo żeby nie można było zrealizować tego w ten sposób?

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #84 dnia: Sierpnia 15, 2011, 18:05 »
A czy możliwy jest propagandowy aspekt TG-1?
Mianowicie - system podtrzymywania życia jest wciąż projektowany, modyfikowany i testowany i nie ma jeszcze oficjalnej zgody.

Wydaje mi się, że skoro już ponad rok temu Chiny ogłosiły, że na TG-1 nie będzie miał takiego systemu, to raczej nie jest kwestia tego, że nie zdążyli, ale takie było założenie.

Wygląda na to, że główny problem Chiny widzą jednak w manewrach zbliżania i cumowania, skoro zamierzają przeznaczyć na to aż trzy loty, w tym co najmniej jeden załogowy. Rosja, a raczej ZSRR, też miał z tym kłopoty na początku: nieudane loty Sojuzów 6, 7 i 8, a potem nieudane cumowanie Sojuza 10 do Saluta. Później też się zdarzały jeszcze podobne historie, np. Sojuz 15.

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #85 dnia: Sierpnia 15, 2011, 18:58 »
Tiangong-1 ma wystartować 30 sierpnia czasu lokalnego.
Waldemar Zwierzchlejski

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #86 dnia: Sierpnia 15, 2011, 20:09 »
Tak na marginesie - chyba czas na oddzielny wątek "Tiangong-1" - chyba w dziale "bezzałogowe".

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #87 dnia: Sierpnia 15, 2011, 21:21 »
Tak na marginesie - chyba czas na oddzielny wątek "Tiangong-1" - chyba w dziale "bezzałogowe".

Z drugie strony jest on częścią programu załogowego ;). Może zatem zrobić wątek "Tiangong" bez numeru, ale w dziale załogowym? Poszczególne trzy TG będą startowały kolejno, więc nie będzie zamieszania... Trudno powiedzieć, jak dużo będzie do pisania o nich. Bo rozumiem, że kolejne Shenzhou 8, 9 i 10 będą komentowane w oddzielnych wątkach?

velo

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Sierpnia 16, 2011, 02:39 »
Za NSF - start może się odbyć nawet 25 sierpnia

Jestem za otwarciem wątku: stacje Tiangong

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #89 dnia: Sierpnia 16, 2011, 07:52 »
Z drugie strony jest on częścią programu załogowego ;). Może zatem zrobić wątek "Tiangong" bez numeru, ale w dziale załogowym? Poszczególne trzy TG będą startowały kolejno, więc nie będzie zamieszania... Trudno powiedzieć, jak dużo będzie do pisania o nich. Bo rozumiem, że kolejne Shenzhou 8, 9 i 10 będą komentowane w oddzielnych wątkach?

Można i tak zrobić! Dobrą duszyczkę uprasza się o otworzenie wątku!

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Sierpnia 16, 2011, 07:52 »