Autor Wątek: KOLOR czyli czy Mars jest pomarańczowy.  (Przeczytany 59871 razy)

Scorus

• Gość
Odp: KOLOR czyli czy Mars jest pomarańczowy.
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpnia 10, 2012, 13:08 »
Poniższy link jest dawany na to forum co kilka miesięcy:
http://pancam.astro.cornell.edu/pancam_instrument/projects_1.html

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #61 dnia: Sierpnia 10, 2012, 13:55 »
Byle by odcienie brązu czy czerwieni nie zamieniały się w odcienie żółci lub zielonego czy niebieskiego. Wiadomo też że kolory powierzchni i atmosfery Marsa będą się zmieniać zależnie od kąta padania promieni słonecznych i natężenia oświetlenia ale na Ziemi także od tego zależą.

No właśnie, i tym sposobem odcienie brązu zamieniają się w odcienie pomarańczu a odcienie pomarańczu stają się bardziej żółte, także tutaj, na Ziemi.

Za to taki niebieski pomijając zachody i wschody słońca to już efekt obróbki (right?).

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #62 dnia: Sierpnia 10, 2012, 16:44 »
To ja może podsumuję tą dyskusję jednym pytaniem. Jednym, bo odnosi się do chyba wszystkich zagadnien tu poruszonych.
Jest jakiś tam kolor, ja twierdzę że ten kolor to seledynowy a żona że niebieski. Kto ma rację? No dobra, zmierzymy widmo tego koloru, ustalimy jego częstotliwość i ktoś powie że odbiega o tyle a tyle od niebieskiego/seledynowego. A w tym momencie każde z nas może powiedzieć - Stop! a kto powiedział że niebieski/seledynowy akurat ma być w tym miejscu widma? I co? I do rozwodu prosta droga hehe ;)
A teraz sobie wyobraźcie że przyleci jakiś ufoludek który poza tym co my widzimy widzi aż do promieni X i co? On nam powie że głupoty pleciemy bo nasz czerwony to dla niego zielony ;)
Dla mnie ta rozmowa jest ciekawa, bo porusza różne ciekawe zagadnienia ale chyba trochę bez sensu, bo każdy nieco inaczej będzie widzieć kolory i dla jednego Mars będzie czerwony a dla drugiego pomarańczowy a większość powie że coś pomiędzy ;) I nawet wysłanie jednego egzemplarza forumowicza na marsa nie zmieni sytuacji bo zawsze się znajdzie ktoś kto powie że miał zeza i się nie zna ;)

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #63 dnia: Sierpnia 10, 2012, 20:11 »
Problem w tym, że ja nie o to pytałem. Tzn. nie pytałem o małe różnice, takie jakie mają różni ludzie we wzroku, dlatego to zaznaczyłem w swojej wypowiedzi. Pytałem czemu niektóre zdjęcia są dość mocno niebieskie, inne mocno czerwone, inne jakby żółte inne jeszcze inne. To, że dla Ciebie ten kolor, który żona uważa za niebieski jest seledynowy WCALE NIE MUSI ZNACZYĆ, ŻE INACZEJ GO WIDZICIE! MOŻE PO PROSTU INACZEJ CHCECIE GO NAZWAĆ! I JEST TO WASZA SUBIEKTYWNA OPINIA, TAK SAMO JAKBYM JA NAGLE UZNAŁ ŻE COŚ CO JEST CZERWONE NP. KREW BĘDZIE OD DZISIAJ ZIELONE. :D
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #63 dnia: Sierpnia 10, 2012, 20:11 »

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpnia 10, 2012, 20:40 »
Poniższy link jest dawany na to forum co kilka miesięcy:
http://pancam.astro.cornell.edu/pancam_instrument/projects_1.html

Dobry link, znam tę stronę, ale w tej dyskusji akurat zupełnie nie o to chodzi.
Chodzi o subiektywne postrzeganie barw, a nie o faktyczny kolor w jakichś tam laboratoryjnych warunkach.
Kto normalny pytany o kolor zastanawia się (lub w ogóle rozumie) coś tak dziwacznego:
  :o

Dlatego może napiszę wyraźnie:

Chodzi o to, jak przeciętny człowiek widziałby powierzchnię Marsa, gdyby posadzić go tam na dobrze mu znanym fotelu, w jego własnym ubraniu, które doskonale zna, dać mu do ręki książkę, którą właśnie od kilku dni czyta...
Czy byłaby szara czy brunatna, zółtawa a może lekko niebieska...

I zupełnie nie chodzi o oświetlanie, gdyż człowiek postrzega barwy niezależnie od temperatury barwowej światła - w pewnym zakresie oczywiście. I przy założeniu ciągłości widma, a nie (jak to ma miejsce w świetlówkach na przykład) mieszaninie kilku kolorów.
Ten fotel i książka i ubranie wyglądają podobnie w promieniach słońca i wieczorem oświetlone żarówkami. Dla człowieka. Choć obiektywna przecież taśma filmowa zarejestruje co innego.
I nam nie chodzi o "obiektywną" taśmę filmową, a właśnie o to co zobaczyłby człowiek.
I dlatego odpowiedź na takie pytanie nie jest łatwa.
The Dark Side of the Moon

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 10, 2012, 20:59 »
Problem w tym, że ja nie o to pytałem. Tzn. nie pytałem o małe różnice, takie jakie mają różni ludzie we wzroku, dlatego to zaznaczyłem w swojej wypowiedzi. Pytałem czemu niektóre zdjęcia są dość mocno niebieskie, inne mocno czerwone, inne jakby żółte inne jeszcze inne.

Pytasz, pytasz, a odpowiedzi nie czytasz...

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #66 dnia: Sierpnia 10, 2012, 21:06 »

Pytasz, pytasz, a odpowiedzi nie czytasz...

Odpowiedzi już padły, tylko podsumowanie @skrzypa jest błędne.
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
  • .: I love comets :.
« Odpowiedź #67 dnia: Sierpnia 10, 2012, 21:07 »
O jakim kalibratorze mówisz? Bo bodaj ten cel kalibracyjny MSL jest sztuką pozostałą po MERach.

Wydaje mi się, że robisz podczas składania po prostu coś w tym stylu: http://www.highmars.org/niac/education/mer/mer00e.html

Pisałem o tym kalibratorze który jest na Curiosity
http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/multimedia/pia15284.html

"Patches of pigmented silicone on the upper portion of the MAHLI target serve as aids for interpreting color and brightness in images. Five of them -- red, green, blue, 40-percent gray and 60-percent gray -- are spares from calibration targets for the Panoramic Camera on NASA's Mars rovers Spirit and Opportunity. The sixth contains a fluorescent pigment that glows red when an ultraviolet light source on MAHLI shines on it"

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #68 dnia: Sierpnia 10, 2012, 21:26 »
Odnoszę wrażenie, że różni dyskutanci mówią o różnych rzeczach, stąd taka rozbieżność. Czy idzie o to:
- jakie wrażenia wzrokowe odniósłby człowiek o przeciętnie zdrowym wzroku,
- jak by je opisał słowami,
- czy też o to, jakie są fizyczne właściwości obiektów, które odbijają światło.

To trzecie jest obiektywne i można opisać, gdyż każdy obiekt ma pewne albedo dla określonych długości fali (kolorów). Tzn. jeśli oświecimy go światłem białym, czyli o pełnym zakresie widma, to zawsze odbije takie same długości fali bez względu na stan wzroku obserwatora. Co więcej, właściwości te nie zmienią się nawet gdy nic na niego nie świeci. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by porównać dany obiekt ze wzorcem, który określamy nazwą jakiegoś koloru. O ile mamy dogodne warunki obserwacji tego obiektu...

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #69 dnia: Sierpnia 10, 2012, 21:45 »
Faktycznie różne pytania padły i o różne rzeczy.
JSz dobrze je podsumował.

Wydaje się, że byłoby to do rozwiązania wysyłając na Marsa zwykły aparat kompaktowy z dobrze ustawialnym balansem bieli i białą kartkę, na której tenże zostałby ustawiony. Następnie można by pstryknąć kilka zdjęć i już (dla celów amatorskich) wszystko byłoby jasne.

Wiem, że z naukowego punktu widzenia nie są to informacje ważne, ale - wbrew pozorom - takie zdjęcia byłyby niezwykle istotne. Ludzi interesuje Mars, są ciekawi "jak tam jest". I jeśli kolejna misja nie przynosi odpowiedzi, to zaczynają się zastanawiać, po co w ogóle finansują te misje. "Nasa coś tam sobie bada, ale co my mamy z tego?" twierdzi przeciętny amerykanin. A gdyby dostał piękne, duże zdjęcia z Marsa (coś a'la zdjęcia z wypraw APOLLO), film z Marsa w HD, to kto wie, czy nie odbiłoby w dłuższej perspektywie się in plus dla finansowania tego typu wypraw...

Offline sp3uca

• Junior
  • **
  • Patrzę w niebo.
« Odpowiedź #70 dnia: Sierpnia 10, 2012, 21:52 »
Sol 3 . Wszystkich pogodzi. Niebo nie jest pomarańczowe czy łososiowe. Kalibracja monitorów nie jest konieczna. Po prostu zmieniamy dogmaty.
Popatrzcie na grunt. Zupełnie inne kolory niż z poprzednich misji. Zero brązu. Żadnego pomarańczu, te skały wygladaja naturalnie. Brawo NASA.
No i dobrze. Nauka górą.

Andrzej
ps. Wydzielenie wątku - dobry pomysł.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2012, 21:56 wysłana przez sp3uca »

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #71 dnia: Sierpnia 10, 2012, 22:23 »
Nie spoczywaj na laurach. Koło MSL na Marsie (na wszelki wypadek wrzucam też do załącznika):

Koło MSL na Ziemi:

To co, zakładamy watek "KOLOR czyli czy koła MSL są czarne"?

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
  • .: I love comets :.
« Odpowiedź #72 dnia: Sierpnia 10, 2012, 23:00 »
Kabel jest czarny a koła wydają się być zakurzone  ???

Ja żałuję że w rawach z Sol 3 nie ma zdjęcia tego kalibratora.

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #73 dnia: Sierpnia 10, 2012, 23:37 »
Pytałem czemu niektóre zdjęcia są dość mocno niebieskie, inne mocno czerwone, inne jakby żółte inne jeszcze inne.
Zupelnie inaczej odbieram ta mase zdjec z Marsa ktore w swoim zyciu widzialem.
Tylko garstka z nich (wedlug mnie) jest jakas odstajaco "inna", niebieska, itp (czesto to sprawa celowego znieksztalcenia kolorow dla celow naukowych i zwykle jest odpowiedni podpis).
Kieruje sie tymi powiedzmy 90% zdjec do wyrobienia sobie ogolnego pogladu co do kolorytu na Marsie.
A z tych powiedzmy 90% to znowu czesc tylko lekko odstaje samym nasyceniem kolorow co czesto sie wiaze z pora dnia, czasem naswietlania, itp.
I dla mnie problem ktory ty stwarzasz po prostu nie istnieje. Nie dziele wlosa na 4 czesci.
I jak dostaje nastepny numer magazynu National Geographic ze wspanialymi kolorowymi zdjeciami robionym na Ziemi (magazyn zatrudnia tylko najlepszych specow od fotografii) to nie zaczynam skrobac sie w glowe i twierdzic ze ta dzungla jest zbyt zielona, ze ta woda ma kolor zbyt turkusowy bo takiego nigdy nie widzialem mimo ze okolice mi nie obce, itp. A ktos z twoim usposobieniem moglby dokladnie podnosic larum i kwestionowac kazdy kolorek w tym magazynie a wiec problem wcale nie jest ograniczony do Marsa ale do praktycznie wszystkich fotografii robionych gdziekolwiek. Wystarczy zobaczyc jak bogate geologicznie warstwy Grand Canyonu sie ujawniaja w roznych odcieniach na roznych fotografiach robionych przez roznych ludzi (wyraznie zmienne odcienie fioletowo-czerwono-brunatne zalezne od pory dnia, aparatu, itp).

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2012, 00:53 wysłana przez olasek »

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #74 dnia: Sierpnia 11, 2012, 00:01 »
Jeśli ustawimy balans bieli tak, jak na Ziemi w słoneczny dzień to ostatnie fotki z Marsa zaczynają chyba nabierać realnych barw.
Poniżej to tylko dwie miniaturki przesłane z Marsa razem z ich oryginałami.
Podejrzewam (wyłącznie i raczej nie sprawdzę ;) ), że te po małej przeróbce odpowiadałby by mniej więcej temu, co zobaczyłby człowiek.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #74 dnia: Sierpnia 11, 2012, 00:01 »