Autor Wątek: Mars Reconnaisance Orbiter (MRO)  (Przeczytany 144278 razy)

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Mars Reconnaisance Orbiter (MRO)
« Odpowiedź #225 dnia: Stycznia 24, 2018, 11:34 »
W związku z powyższym postem Orionida, wychodzi na to, ze w tym 2018 roku zapowiada nam się globalna burza pyłowa na Marsie. A to może zagrozić łazikowi Opportunity  :( Również In-Sight będzie zagrożony bo lądowanie podczas zadymki to niedobry pomysł a sonda nie wchodzi na orbitę Marsa (i chyba nie ma takiej możliwości) tylko po przybyciu od razu nurkuje w atmosferze planety  :(

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #226 dnia: Lutego 11, 2018, 11:31 »
Ciemny marsjański żleb
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 11 LUTEGO 2018

(...) Okazało się, że materiał dookoła przeanalizowanych żlebów wydaje się być w tej samej formie, bez obecności lub powstania uwodnionych minerałów. Oznacza to, że żleby raczej powstają wskutek sublimacji zestalonego dwutlenku węgla („suchego lodu”) niż interakcji z płynącą wodą. W niektórych przypadkach tego typu kształt żlebu lub “wachlarza” materii powstawałby w wyniku zaburzenia zewnętrznych warstw pyłu, przez co zostają odsłonięte głębsze warstwy materii z mniejsza ilością pyłu.

Wciąż zatem nie wiadomo co tworzy marsjańskie żleby. Jest możliwe, że w niektórych miejscach te twory powstają przy współudziale wody, aczkolwiek nie muszą to być wszystkie.

Spojrzenie na część ciemnego marsjańskiego żlebu (maksymalna rozdzielczość) okiem instrumentu HiRISE sondy MRO / Credits – NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona
(...)
http://kosmonauta.net/2018/02/ciemny-marsjanski-zleb/#prettyPhoto
https://mars.nasa.gov/resources/21477/

Offline Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #227 dnia: Lutego 11, 2018, 11:58 »
NASA przygotowuje sondę do wydłużonego działania poprzez orientację wg położenia gwiazd , co pozwoli ograniczyć działanie starzejących się żyroskopów i akcelerometrów . Krótsze przebywanie w cieniu Marsa pozwoli zoptymalizować zużycie baterii.

Te działania mają wydłużyć działanie sondy do ok. 2025 , co pozwoli zapewnienie przekazu sygnałów dla lądowników, których dotarcie do Marsa planowane jest na  przełomie lat dwudziestych XXI w.
Mars Reconnaissance Orbiter Preparing for Years Ahead
February 9, 2018

(...) The star tracker, which also has a backup on board, uses a camera to image the sky and pattern-recognition software to discern which bright stars are in the field of view. This allows the system to identify the spacecraft's orientation at that moment. Repeating the observations up to several times per second very accurately provides the rate and direction of attitude change.

"In all-stellar mode, we can do normal science and normal relay," Johnston said. "The inertial measurement unit powers back on only when it's needed, such as during safe mode, orbital trim maneuvers, or communications coverage during critical events around a Mars landing." Safe mode is a precautionary status the spacecraft enters when it senses unexpected conditions. Precise attitude control is then essential for maintaining communications with Earth and keeping the solar array facing the Sun for power.

To prolong battery life, the project is conditioning the two batteries to hold more charge, reducing demand on the batteries, and is planning to reduce the time the orbiter spends in Mars' shadow, when sunlight can't reach the solar arrays. The spacecraft uses its batteries only when it is in shadow, currently for about 40 minutes of every two-hour orbit.

The batteries are recharged by the orbiter's two large solar arrays. The mission now charges the batteries higher than before, to increase their capacity and lifespan. It has reduced the draw on them, in part by adjusting heater temperatures before the spacecraft enters shadow. The adjustment preheats vital parts while solar power is available so the heaters' drain on the batteries, while in shadow, can be reduced. (...)
https://mars.nasa.gov/news/8307/mars-reconnaissance-orbiter-preparing-for-years-ahead/
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2025, 16:00 wysłana przez Orionid »

Offline Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #228 dnia: Marca 21, 2018, 19:56 »
Marsjańskie strome stoki odsłaniają lód
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 21 MARCA 2018

(...) W styczniu 2018 NASA i Jet Propulsion Laboratory (JPL) poinformowały o wynikach bardzo ciekawych obserwacji wykonanych przez HiRISE. Przesłane obrazy pozwoliły na identyfikację ośmiu stromych stoków, u których zauważono odsłoniętego warstwy lodu wodnego. Stoki znajdują się daleko od równika Marsa, zarówno na półkuli północnej, jak i południowej, na szerokościach około 55-58 stopni. Nachylenie tych stoków sięga nawet 55 stopni. (...)

http://kosmonauta.net/2018/03/marsjanskie-strome-stoki-odslaniaja-lod/

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #228 dnia: Marca 21, 2018, 19:56 »

Offline Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #229 dnia: Maja 05, 2018, 11:15 »
MRO obserwuje nowy żleb
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 5 MAJA 2018

(...) Okazało się, że materiał dookoła przeanalizowanych żlebów wydaje się być w tej samej formie, bez obecności lub powstania uwodnionych minerałów. Oznacza to, że żleby raczej powstają wskutek sublimacji zestalonego dwutlenku węgla („suchego lodu”), niż interakcji z płynącą wodą. (...)

http://kosmonauta.net/2018/05/mro-obserwuje-nowy-zleb/

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #230 dnia: Maja 17, 2018, 13:28 »
Nowości z misji MRO przedstawione na ostatnim spotkaniu MEPAG  :)

https://mepag.jpl.nasa.gov/meeting/2018-04/22_Tamppari_MEPAG_MRO_3April18v11.pdf

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #231 dnia: Maja 17, 2018, 13:54 »
Warto przejrzeć! :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #232 dnia: Maja 17, 2018, 14:03 »
Warto przejrzeć! :)

Ciekawa lektura i obrazki na kilka wieczorów. Dla miłośników Marsa szczególnie polecam!!!!

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #233 dnia: Maja 18, 2018, 08:52 »
Pojawiło się kolejne zdjęcie MRO przedstawiające okolice krateru Gale gdzie przebywa Mars Science Laboratory. Ciekawe czy komukolwiek uda się wypatrzeć na nim Curiosity?  ;)

https://photojournal.jpl.nasa.gov/jpegMod/PIA22392_modest.jpg

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #234 dnia: Maja 18, 2018, 09:02 »
To chyba zdecydowanie za mała rozdzielczość...

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #235 dnia: Maja 18, 2018, 09:04 »
Kanarku nie zauważyłeś emotikonki ;) w moim poście?  :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #236 dnia: Maja 18, 2018, 09:07 »
Kanarku nie zauważyłeś emotikonki ;) w moim poście?  :)

Nie! Zinterpretowałem ja tak, że jest to możliwe! ;)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #237 dnia: Maja 18, 2018, 09:31 »
Tak to czasem z żartami w życiu bywa :)
A propos dobrych zdjęć pamiętam i nagrałem gdzieś sobie zdjęcia z MGS o dużej rozdzielczości przedstawiające lądowisko Spirita w kraterze Gusev. Widoczne na nich były ślady łazika. Szkoda, że podobnych zdjęć o dużej rozdzielczości nie znalazłem dla okolic gdzie przebywa Curiosity  :(

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #238 dnia: Maja 18, 2018, 09:55 »
Z pewnością nie ma takich? Wydaje mi się, że HiRISE z MRO regularnie obserwuje region działań MSL.

Np coś takiego:
https://hirise.lpl.arizona.edu/ESP_030313_1755
Ekoplaneto, czy to miałeś na myśli?

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #239 dnia: Maja 18, 2018, 10:29 »
Coś takiego miałem na myśli. Tylko, że zdjęcie lądowiska Spirita (jakieś 200 megabajtów) sięgało od jego miejsca lądowania aż do Columbia Hills, jakieś 3 km albo i więcej  8) Natomiast prezentowane przez Ciebie zdjęcie sięga zaledwie (na oko) kilkaset metrów.  :) Chyba, że takie zdjęcia są w formacie JP2. Tylko jak takie pliki się otwiera?
« Ostatnia zmiana: Maja 18, 2018, 10:40 wysłana przez ekoplaneta »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #239 dnia: Maja 18, 2018, 10:29 »