Mam wrażenie, że niektóre "elementy" Ryugu są wyraźnie jaśniejsze od typowej powierzchni tej planetoidy. Mam też wrażenie, że wnętrze jest jaśniejsze od powierzchni!
Na "północnym biegunie" Ryugu leży 150-metrowych rozmiarów skała, której stroma powierzchnia w odpowiednim położeniu dobrze odbija światło. Ryugu to zlep kosmicznego gruzu i pyłu, podobnie jak asteroida Itokawa, natomiast jej regularna forma jest zupełnie odmienna i zagadkowa.
Te jaśniejsze drobiazgi być może pochodzą z "białego bieguna" . A jeśli tak to czy wydostały się z niego na skutek procesów inwazyjnych czy może wskutek wewnętrznej aktywności (coś na kształt wybuchów na komatach ?)
Bardziej wydaje mi się zasadne , że zderzenie "białego przybysza" z Ryugu doprowadziło do "zaśmiecenia" planetki jaskrawymi odłamkami i mogło do doprowadzić przy okazji do zmiany nachylenia osi obrotu planetki.
I tak za jednym zamachem możliwe będzie przebadanie Ryugu i jego "gościa"

Jak na mały rozmiar obiektu to zastanawiający jest jego dość symetryczny kształt . Być może to skutek w miarę spokojnego formowania się planetki utworzonej bardzo dawno temu z gorącego impaktowego odprysku pochodzącego z większego obiektu. Jest szansa zatem , że kształt i to co znajduje się pod zagruzowaną warstwą powierzchni Ryugu za bardzo się nie zmieniły od czasu uformowania się planetki.